Haavisto al-Hol-kiistassa esitetyistä väitteistä: ”He olisivat pysäyttäneet sellaiset toimet” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Haavisto al-Hol-kiistassa esitetyistä väitteistä: ”He olisivat pysäyttäneet sellaiset toimet”

Julkaistu: 9.12.2019 19:47

Pekka Haavisto jatkaa ulkoministerinä ja hänellä on puolueensa eduskuntaryhmän ”selkeä ja vahva” tuki.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo käyneensä ulkoministeriön ylimmän virkamiesjohdon kanssa keskustelua siitä, onko ministeriössä tapahtunut jotain lain tai määräysten vastaista.

Haavisto kommentoi Syyriassa al-Holin leirillä olevien suomalaisten avustamiseen liittyvää kiistaa toimittajille Helsingissä maanantaina.

– Ylin virkamiesjohto on minut vakuuttanut, että jos he olisivat havainneet mitään lakien vastaista, he olisivat ilman muuta pysäyttäneet kaikki sellaiset toimet, Haavisto sanoi.

Haaviston toiminta ulkoministeriössä on aiheuttanut kuohuntaa viime aikoina. Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvosteli perjantaina Helsingin Sanomien haastattelussa ulkoministerin johtamistapaa ja sanoi, että ministeriössä on pelon ilmapiiri. Tuominen myös syytti Haavistoa lainvastaisesta päätöksestä, kun tämä oli siirtämässä häntä syrjään al-Holin suomalaisten avustamissuunnitelmien valmistelusta.

Ulkoministeriön virkailijayhdistyksen puheenjohtaja Juha Parikka puolestaan sanoi Verkkouutisille, että henkilöstön luottamus Haavistoon on horjunut pahasti.

Haavisto kertoi, että hän on pitänyt tänään pitkän kokouksen ulkoministeriön henkilöstöjärjestöjen edustajien kanssa. Haaviston mukaan kokouksessa sovittiin menetelmiä, joilla ministeriön työilmapiiriin liittyviä ongelmia voi korjata.

Haaviston mukaan ministeriössä kannettiin huolta sisäisen tiedotuksen roolista, kun tulee isoja, ministeriötä koskevia uutisia.

– Tässä varmaan meillä on aika paljon petrattavaa, Haavisto sanoi.

Vihreät ylpeitä Haavistosta

Vihreät lähtee mukaan uuteen hallitukseen ja pitää ministeriryhmänsä ennallaan. Päätökset teki vihreiden eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuskunnan yhteiskokous Helsingissä tänään iltapäivällä.

Kaikki uuden hallituksen puolueet ovat nyt päättäneet osallistumisesta hallitukseen. Sanna Marinin (sd.) hallitus on määrä nimittää huomenna.

Vihreiden ministereinä jatkavat sisäministeri Maria Ohisalo, ulkoministeri Haavisto sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen. Puheenjohtaja Ohisalo sanoi jo kokoukseen saapuessaan, että Haavistolla on hänen luottamuksensa.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari kertoi kokouksen päätösten jälkeen, että eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuskunnan tuki on "selkeästi ja vahvasti" Haaviston takana.

– Me olemme todella ylpeitä siitä, että meillä on ulkoministeri, joka on tehnyt kaikkensa, jotta voidaan selvittää, miten näitä lapsia (al-Holin leirillä) voidaan auttaa, Kari sanoi.

Oppositiopuolue perussuomalaiset on uhannut tehdä välikysymyksen Haaviston toiminnasta, jos Haavisto jatkaa ulkoministerinä uudessa hallituksessa. Välikysymyksestä käydyn keskustelun päätteeksi eduskunta äänestää hallituksen tai ministerin nauttimasta luottamuksesta.

Tuoreimmat osastosta