Petteri Orpo äimistelee Sdp:n henkilövalintoja: ”Kyllä se tuntuu todella erikoiselta”

Kokoomusjohtajan mukaan Posti-vyyhti on vielä selvittämättä.

Puheenjohtaja Petteri Orpon (kok, oikealla) mukaan Posti-vyyhtiä ei ole käsitelty eduskunnassa, ja Sdp valitsi kohun päähenkilöt Sirpa Paateron ja Antti Rinteen uudelleen kuntaministeriksi ja eduskunnan uudeksi varapuhemieheksi.

9.12.2019 14:07

Puheenjohtaja Petteri Orpo (kok) ihmettelee, miksi Sdp valitsi Posti-kohun ryvettämät ministerit vastuutehtäviin.

– Oli vaikea ymmärtää sitä. Henkilöt ovat menettäneet eduskunnan luottamuksen – vaikka välikysymystä ei koskaan käsitelty – Paatero palaa kuntaministeriksi ja Rinne menee puhemiehistöön. Kyllä se tuntuu todella erikoiselta. Ovatko he antaneet eduskunnalle väärää tietoa ja muunneltua totuutta – se on selvittämättä, Orpo totesi.

– Teimme tästä välikysymyksen, joka johti siihen, että hallituksen sisällä asioita ryhdyttiin käymään läpi. Se johti siihen, että keskusta veti Rinteeltä luottamuksen pois, ja sitä ennen Rinne oli siirtänyt Paateron pois. Emme ole saaneet vastauksia niihin kysymyksiin koskaan. Eivät ne itsestään nollaannu, Orpo jatkoi.

Toissa viikolla eronpyyntönsä jättänyt kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) jatkaa kuntaministerinä ja pääministerin tehtävistä eroamaan joutunut Antti Rinne (sd) siirtyy eduskunnan varapuhemieheksi.

Oppositiopuolueena kokoomus tulee luonnollisesti äänestämään eduskunnassa uusvanhan hallituksen nimitystä vastaan.

Sen sijaan eduskunnan hyvien tapojen mukaisesti puhemiesäänestyksessä kokoomuksen ja muiden oppositiopuolueiden edustajien pitäisi kirjoittaa äänestyslippuun Rinteen nimi.

Orpon mukaan Rinteen valinta varapuhemieheksi ei ole ongelmaton.

– Minusta siinä on Posti-tapaukseen liittyvä ongelma, joka on selvittämättä. Päätämme ryhmäkokouksessa, miten menettelemme, Orpo sanoi.

Vaikka oppositio protestoisi varapuhemiesäänestystä, Rinne valitaan puhemiehistöön hallituspuolueiden äänten turvin ja ryhtyy johtamaan eduskunnan istuntoja puhemiehen korokkeelta.

– On mielenkiintoista nähdä, miten se menee. Vähän on huoli siitä. Puhemiehen pitäisi olla päivänpolitiikan ulkopuolella. Toivottavasti hän ei sotkeennu uuden pääministerin työhön, Orpo sanoi.

Ex-pääministeri Paavo Lipponen (sd) oli yhtä aikaa Sdp:n puheenjohtajana ja eduskunnan puhemiehenä 2003–2005. Lipponen ei tuolloin päivänpolitiikkaan osallistunut.

– Tässä on ero aiempaan, että on Rinteen hallitusohjelma ja Rinne oli omituisen vaiheen hallitustunnustelijana. Kyllä Rinne oli omistavainen hallitusohjelmaan. Toivottavasti hän malttaa irrottaa hallituksen johtamisesta, Orpo sanoi.

Oppositiojohtaja Orpo toivottaa lämpimästi tervetulleeksi tulevan pääministerin Sanna Marinin (sd).

– Suomi saa ihan uudenlaisen pääministerin. Vaikea aika. Aika näyttää, miten se menee. Annetaan reilu mahdollisuus lähteä liikkeelle, Orpo sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?