Kommentti: Pekka Haaviston asemasta tulee Sanna Marinin hallituksen ensimmäinen koetus

Keskusta saattaa taas olla temppelin harjalla, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Pekka Haaviston tulevaisuudesta ulkoministerinä voi tulla kova kamppailu.

9.12.2019 12:38

Ulkoministeri Pekka Haaviston asemasta on tulossa Sanna Marinin tulevan hallituksen ensimmäinen koetinkivi. Erityisen kovaa henkistä kamppailua käy jälleen keskusta.

Haaviston toimista nk. al-Hol -jutussa on tullut kestouutinen. Vihreiden keskuudessa luottamus entiseen puheenjohtajaan ja kaksinkertaiseen presidenttiehdokkaaseen on horjumaton. Haavisto ei ole tyyppiä, joka itse vetäytyisi tehtävästä.

Hänen takanaan pysynevät myös vasemmistoliitto, Sdp ja Rkp. Keskustaa voidaan koetella.

Perussuomalaiset ilmoitti jo viime viikolla harkitsevansa välikysymystä, jos Haavisto jatkaa ulkoministerinä. Sen jälkeen kuitenkin vaihtui pääministeri ja teoriassa koko hallitus. Tämä mutkistanee hiukan kuviota, mutta se ei poistu mihinkään.

Tilanteessa, jossa perussuomalaiset saisivat tavalla tai toisella aikaan äänestyksen uudestaan valitun ulkoministeri Haaviston luottamuksesta, kokoomuksella olisi kova kiusaus lähteä mukaan. Haavisto todennäköisesti kilpailee kokoomuksen ehdokkaan kanssa paikasta presidentti Sauli Niinistön seuraajaksi. Myös kristillisdemokraatit olisivat kirkuen joukossa.

Haavistoa grillattaisiin siitä, onko hän toiminut hallituksen tekemän poliittisen päätöksen mukaan ja siitä onko hän ylittänyt valtuutensa ministerinä. Keskustelu olisi todennäköisesti varsin pykäläpitoinen, eikä mitenkään helposti hahmotettava tavalliselle kansalaiselle. Kansanedustajilta sitä edellytetään.

Silloin oltaisiin taas samassa tilanteessa kuin viime viikolla, jolloin keskusta luottamuksen puute kaatoi Antti Rinteen. Keskustan kentältä tulisi varmaan paineita järjestää kenkää urbaaniliberalismin symboli Haavistolle.

Toisaalta tämä voisi olla jo liikaa muille hallituskumppaneille ja tästä voisi seurata kiista, jossa hallitus todella hajoaisi. Rinteen eron jälkeen keskusta kauhistui tosissaan tällaista vaihtoehtoa ja on nyt kehrännyt demarien sääressä kuin syyllisen oloinen puudeli.

Tämä voi vielä ratkaista Haaviston kohtalon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?