Jussi Halla-aho Sdp:n ministerivalinnasta: ”Tuntuuhan tämä ihmeelliseltä, mutta se on demareiden asia”

Perussuomalaiset lupaa kunnioittaa eduskunnan sääntöjä varapuhemiehen vaalissa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ihmettelee, miten ministeri Sirpa Paatero menetti puolueensa luottamuksen ja erosi, ja Sdp nimitti hänet eilen uudelleen ministeriksi.

9.12.2019 11:00

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kummeksuu Sdp:n kuntaministerivalintaa.

– Kyllä tässä väkisin aistii symboliikkaa. Paatero joutui eroamaan hallituksesta menetettyään oman puolueensa luottamuksen. Nyt hän on yhtäkkiä parantunut sairaudestaan ja saanut takaisin luottamuksen. Tuntuuhan tämä ihmeelliseltä, mutta se on demareiden asia, Halla-aho sanoi.

Posti-kohun seurauksena toissa viikon perjantaina eronnut ja sairauslomalle jäänyt kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) oli Sdp:n valinta pääministeri Sanna Marinin (sd) tulevan hallituksen kuntaministeriksi.

Sdp siirtää omistajaohjaussalkun eurooppaministeri Tytti Tuppuraiselle (sd).

Pääministerin tehtävät jättävä Antti Rinne (sd) on Sdp:n ehdokas eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi. Tehtävää hoitanut Tuula Haatainen (sd) siirtyy työministeriksi, ja Timo Harakka (sd) ottaa hoitaakseen Marinilta vapautuvan liikenne- ja viestintäministerin salkun.

Puhemiesten valinta perustuu puolueiden keskinäiseen sopimukseen. Sdp ilmoittaa Rinteen omaksi ehdokkaakseen, ja muiden puolueiden odotetaan suljetussa lippuäänestyksessä kunnioittavan demareiden valintaa.

Rinne joutui eroamaan pääministerin paikalta, kun hän menetti hallituskumppani keskustan luottamuksen.

Puhemiesvaaleissa on vuosien kuluessa nähty protestiääniä, tunnetuin lienee laaja protesti puhemies Sauli Niinistöä vastaan 2010, jolloin Niinistö sai vain 89 ääntä.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset kunnioittaa eduskunnan sääntöjä ja puolueiden sopimusta Rinteen varapuhemiesäänestyksessä.

– Perussuomalaisille on tärkeää se, että kaikki noudattavat yhteisesti sovittuja sääntöjä. Lähdemme siitä, että Sdp valitsee itse, ketä esittävät varapuhemieheksi.

Tuetteko demareiden ehdokasta salissa lippuäänestyksessä Rinnettä varapuhemieheksi?

– Lähtökohtaisesti kunnioitamme talon sääntöjä. Demareilla on oikeus esittää haluamaansa henkilöä. Ryhmä ei ole tästä asiasta päätöstä tehnyt, eikä julkista päätöstä tule tekemään. Ryhmät eivät ala kyseenalaistaa toisten ryhmien tekemiä valintoja, Halla-aho vastasi.

IS kysyi Halla-aholta myös hänen eilisiltaisestaan twiitistä.

Halla-aho onnitteli lämpimästi Marinia ja sosialidemokraatteja, popcorn-hymiöllä höystettynä.

– Onnittelin Marinia, varmaan kuuluu protokollaan onnitella kollegaa. Popcorn ilmentää hyvää mieltä ja juhlatunnelmaa ja sitä varmaan riitti eilen demareiden puoluevaltuustossa, Halla-aho sanoi.

Twiitissä, ja tässä vastauksessa ei ollut satiiria?

– Sitä voi kukin lukea haluamallaan tavalla, Halla-aho totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?