Kommentti: Sirpa Paateron pikapaluu ministeriksi näyttää rumalta

– Takuuvarmaa on, että oppositio ottaa demarieliitin tuolileikistä kaiken riemun irti, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Olli Waris.

Pääministerin paikalta Posti-sotkun vuoksi eronnut Antti Rinne (sd) siirtyy eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi. Koko tapahtumasarjan erollaan käynnistänyt Sirpa Paatero (sd) toimii Sanna Marinin (sd) pian muodostettavassa hallituksessa kuntaministerinä.

9.12.2019 10:08

Sirpa Paatero erosi Posti-sotkun takia kunta- ja omistajaohjausministerin paikalta 29. marraskuuta ja jäi sairauslomalle 13. joulukuuta saakka.

Sunnuntaina Paatero ilmestyi kuitenkin kesken sairauslomansa Sdp:n puoluevaltuuston kokoukseen.

Paatero toki johtaa puoluevaltuustoa, mutta varsinainen syy kokoukseen saapumiselle taisi olla tietoisuus siitä, että Paatero oli nousemassa uudelleen ministeriksi – omistaja-asiat järjesteltiin Tytti Tuppuraiselle ja Paatero saa jatkaa kuntaministerinä.

Politiikan ympärillä käydään usein hiukan epämääräistä keskustelua siitä, miltä poliittinen päätöksenteko ja päättäjien toiminta näyttää ulospäin.

Paateron pikapaluun kohdalla kuuluisa sokea Reettakin näkee, että demareiden toiminta näyttää rumalta ja sotii yleistä oikeustajua vastaan.

Pääministeriksi nouseva Sanna Marin (sd) perusteli erikoista ratkaisua sillä, ettei Paatero ole missään vaiheessa menettänyt eduskuntaryhmän eikä puoluejohdon luottamusta.

Juuri tässä piilee demareiden perspektiiviharha: toimintaa tarkastellaan vain sisäisesti. Politiikan yleisellä arvostuksella ei ole niin väliä, kun hätään joutunutta ”toveria” pitää auttaa.

On hyvä muistaa, että Rinteen hallitus kaatui tapahtumasarjassa, joka sai alkunsa omistajaohjausministeri Paateron virheestä.

Paatero ja Antti Rinne puhuivat Posti-asiassa itsensä täydellisesti pussiin ja savustettiin lopulta hallituksesta luottamussyistä, mutta Sdp:n johtoa ja eduskuntaryhmää tämä ei tunnu vaivaavan.

Sdp:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä sanoi viime tiistaina, että Paatero kantoi poliittisen vastuun Posti-jupakassa ja Rinteen ero pääministerin paikalta oli ”ylimitoitettu toimenpide”.

Demareiden tulkinta on siis se, että poliittinen vastuu on kannettu ja elämä jatkuu ennallaan, kun omistaja-asiat on ohjattu Tuppuraiselle.

Rinnekin saa pehmeän laskun pääministerin paikalta eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi, Rinteen jatkaminen ministerinä olisi ollut demareillekin liikaa.

Rinnekään ei ole osoittanut ”tehokasta katumusta”, vaan on painottanut eronneensa pääministerin paikalta, koska ”eräs hallituspuolue” eli keskusta menetti häneen luottamuksensa.

– Eduskunnassa ei ole luottamustani eikä hallituksen luottamusta käsitelty, vaan pyysin itse hallitukseni eroa, ja tällä on vissi ero siihen, että hallitus olisi eronnut luottamuspulan takia, tässä oli kysymys yhden hallituspuolueen ilmaisemasta luottamuspulasta ja totesin henkilökohtaisesti, että tätä en lähde kokeilemaan eduskunnassa, hallitustunnustelija Rinne korosti torstaina.

Postia koskeva opposition välikysymys jätettiin Rinteen eron vuoksi käsittelemättä, mutta eduskunnan puhemies Matti Vanhasen (kesk) mukaan välikysymys tullaan käymään läpi.

Se tarkoittaa sitä, että ministeriaitioon palaava Paaterokin löytää vielä Posti-sotkut edestään. Takuuvarmaa on, että oppositio ottaa demarieliitin tuolileikistä kaiken riemun irti.

Kuinka te kehtaatte ja kyllähän te kehtaatte!

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?