Toveria ei jätetty – hallituksesta häädetty Sirpa Paatero palaa kuntaministerinä

Sirpa Paatero teki yllätyspaluun kuntaministeriksi. Antti Rinne sai itselleen rahakkaan pestin eduskunnan varapuhemiehenä.

Sdp haluaa nimittää Sirpa Paateron uuden punamultahallituksen kuntaministeriksi.

Posti-vyyhdin seurauksena ministeritehtävänsä jättänyt Sirpa Paatero (sd) tekee ripeän paluun ministeriksi. Paatero jätti kunta- ja omistajaohjausministerin tehtävät vain reilu viikko sitten silloisen pääministerin Antti Rinteen (sd) kanssa käymänsä keskustelun jälkeen. Hän jäi samalla sairauslomalle joulukuun puoliväliin asti. Nyt Sdp haluaa nimittää Paateron uuden punamultahallituksen kuntaministeriksi.

Paateron paluu nostatti heti tuoreeltaan kulmakarvoja. Paatero lähti tehtävästään Rinteen sanottua, ettei hän ollut riittävän selkeästi välittänyt omistajaohjaajan näkemyksiä Postille. Nyt toimitusministeristön pääministeri Rinne huikkasi Sdp:n esittävän Paateroa hyvällä mielellä ministeriksi. Tuleva pääministeri Sanna Marin ei myöskään nähnyt Paateron nimittämisessä mitään kummallista.

– Sirpa on hyvä ystäväni. Tunnen hänet pitkältä ajalta. Hän on ollut aina joukkuepelaaja. Tässä kokonaisuudessa hän oli valmis palaamaan ja tarttumaan kuntaministerin haastavaan tehtävään, Marin sanoi.

Hän perusteli Paateron yllätyspaluuta sillä, että tämä on tehtävään erittäin kokenut ja osaava.

– Hän on valmis tulemaan takaisin remmiin ja uskon, että Sirpa hoitaa kuntaministerin tehtävät aivan erinomaisesti. Hän ei ole missään vaiheessa menettänyt eduskuntaryhmän, eikä puoluejohdon luottamusta. Olen todella iloinen, että Sirpa on tulossa tähän tehtävään.

Sairauslomalla oleva Paatero osallistui Sdp:n eiliseen puoluevaltuuston kokoukseen. Hän on puoluevaltuuston puheenjohtaja.

– Olen kiitollinen siitä luottamuksesta, että saan jatkaa tässä kunta, valtionhallinto ja julkinen ICT puolella, Paatero sanoi kukkapuska kädessään ja jatkoi:

– Olen todella iloinen olo siitä, että Sanna Marin ja Antti Rinne luottavat edelleen. Olen tehnyt siinä (kuntaministerinä) mielestäni hyvää työtä ja siinä saan nyt jatkaa.

Toinen parranpärinää aiheuttava nimitys on Rinteen nostaminen Posti-kohun jälkeen eduskunnan toiseksi varapuheenjohtajaksi. IS kertoi jo viikonloppuna, että Sdp sovittelee Rinnettä eduskunnan varapuhemieheksi Haataisen ottaessa vastuulleen työministerin tehtävät.

Rinteen nimittäminen ministeriksi olisi saattanut olla jo liikaa keskustalle. Varapuhemiehen paikka sen on helpompaa niellä. Marinilta kysyttiin, uskooko hän, että Rinteen nimitykselle löytyy eduskunnasta riittävästi tukea. Rinteen omat tekemiset Posti-vyyhdissä jäivät eduskunnassa vaille lopullista perkaamista, koska hän erosi ennen välikysymyskeskustelua.

– Sdp:n valinnat ovat Sdp:n valintoja. Eduskunta tottakai äänestää varapuhemiehestä, mutta tämä on meidän puolueemme esitys. Luotan siihen, että kaikki muut ryhmät kunnioittavat tätä, Marin sanoi.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi sunnuntai-iltana ennen Sdp:n nimitysvalintojen paljastumista luottavansa siihen, että Sdp osaa tehdä viisaita valintoja. Hän sanoi, että Rinteen valinta ministeriksi ei olisi ”aivan uusi alku”. Rinteen nimittäminen varapuhemieheksi varmistui Kulmunin lausuntojen jälkeen.

Marin piti tiukasti kiinni siitä, että asia on Sdp:n käsissä.

– Antti on meidän puolueemme puheenjohtaja. Hänellä on koko ajan ollut tovereiden tuki ja luottamus takanaan. Varapuhemiehen tehtävä on haastava ja uskon siinä, että Antti onnistuu erinomaisesti. Hän hoiti puhemiehen tehtäviä jo silloin kun hallitusta muodostettiin. Uskon, että hän saa kaikkien luottamuksen taakseen.

Rinteen pääministerin paikalta erottaneet keskustalaiset joutuvat nyt siis äänestämään eduskunnassa Rinteestä varapuhemiehen. IS:n tietojen mukaan Rinne halusi välttyä eronsa jälkeen päätymisen pelkäksi rivikansanedustajaksi.

Jos Rinne olisi jäänyt jää rivikansanedustajaksi, hänen palkkionsa olisi tippunut pääministerin tehtävästä 7 408 euroon. Riviedustajan palkkion päälle olisi tullut kansanedustajan veroton kulukorvaus. Rinteen palkka pääministeri oli 13 390 euroa. Rinteen kohdalla sen päälle tuli puolet toisen kauden kansaedustajan palkkiosta ja puolet kansanedustajan verovapaasta kulukorvauksesta. Ne nostivat Rinteen ansiot noin 17 000 euroon kuukaudessa.

Varapuhemiesten palkka 10 441 euroa kuukaudessa.

Uutissuomalaisen mukaan Sdp on muuttanut puheenjohtajansa palkitsemiskäytäntöjä. Aiemmin puolue maksoi puheenjohtajalleen kiinteän korvauksen, mutta nykysääntöjen mukaan puheenjohtaja ei saa palkkaa, jos hän on pääministeri tai ministeri. Jos puheenjohtaja on vain rivikansanedustaja, puolue maksaa erotuksen siten, että puheenjohtaja tienaa joka tapauksessa saman kuin riviministeri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?