Professorilta tiukka arvio Paateron paluusta ministeriksi: ”Ei se ainakaan helpota Keskustan ja Sdp:n välisen luottamuksen rakentamista”

Valtio-opin professori arvioi Keskustan lähtevän siitä, että ministerivalinnat ovat Sdp:n sisäinen asia. Antti Rinteen valinta puhemiehistöön voidaan sen sijaan tulkita viestiksi siitä, että puolueessa on yhä luottoa puheenjohtajaansa.

Sdp ilmoitti sunnuntai-iltana esittävänsä kunta- ja omistajaohjausministerin tehtävästä hiljattain eronnutta Sirpa Paateroa kuntaministeriksi.

8.12.2019 21:47

Sdp ilmoitti sunnuntaina ehdotuksistaan ministereikseen. Kenties suurin yllätys oli, kun puolue kertoi esittävänsä kuntaministeriksi Sirpa Paateroa, joka joutui eroamaan kunta- ja omistajaohjausministerin paikalta Posti-vyyhdin seurauksena marraskuun lopulla.

– Muodollisesti Sirpa Paateroa kohtaan ei ollut Keskustassa epäluottamusta, tai ainakaan julkisesti niin ei sanottu, huomauttaa valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta.

– Voisi ajatella, että jos Paatero palaa ministeriksi, ei se ainakaan helpota Keskustan ja Sdp:n välisen luottamuksen rakentamista. Keskusta näyttää lähtevän siitä, että ministerivalinnat ovat Sdp:n sisäinen asia.

Eronnutta pääministeriä Antti Rinnettä puolue ehdottaa kovapalkkaiselle paikalle eduskunnan varapuhemieheksi, sillä nykyisin puhemiehistössä istuvaa Tuula Haataista ehdotetaan työministeriksi.

Antti Rinne ja Sirpa Paatero joutuivat eroamaan Posti-vyyhdin takia. Nyt Sdp esittää molempia huipputehtäviin: Rinnettä varapuhemieheksi ja Paateroa kuntaministeriksi.

Hallituskumppaniksi ilmoittautunut keskusta ilmoitti aiemmin tällä viikolla, ettei puolueella ole luottamusta Antti Rinteeseen, jonka seurauksena Rinne erosi pääministerin paikalta.

– Tässä oli kyse siitä, että Antti Rinteelle haluttiin järjestää kunniallinen siirtymä pois hallituksesta ja arvostettu tehtävä. Hänestä ei tahdottu siksi tehdä riviministeriä ja Sdp viestittää näin, että puolueessa on yhä luottamusta Rinnettä kohtaan.

Ruostetsaaren näkemys on, että keskustassa tahdotaan liennyttää puolueiden välistä luottamuspulaa ja myös Rinteen valintaa puhemiehistöön pidetään Sdp:n sisäisenä asiansa.

– Keskusta on varmasti valmis hyväksymään Rinteen varapuhemieheksi. Sanoisin, että heidän kannaltaan tämä ei ole niin iso asia, koska puhemiehistön rooli päivän politiikassa on kohtuullisen vähäinen.

Sanna Marin voitti Antti Lindtmanin täpärästi, kun Sdp:n puoluevaltuusto äänesti pääministeriehdokkaasta sunnuntaina. Professori arvioi, että määrätietoiseksi tiedetystä Marinista tulee jämäkkä johtaja hallitukselle.

Julkisuudessa on spekuloitu sunnuntaina pääministeriehdokkaaksi valitun Sanna Marinin olleen Rinteen suosikki seuraajakseen. Jotkut ovat jopa spekuloineet Rinteen pyrkivän ohjailemaan yhä asioita taustalta, jos Marin tulee valituksi, sillä Rinne jatkaa yhä puolueen johdossa.

Professori Ruostetsaari ei usko tämänkaltaisiin spekulaatioihin, eikä usko, että Posti-kohussa ryvettyneiden Paateron ja Rinteen nimitykset korkeisiin tehtäviin aiheuttaisivat haittaa Marinin uskottavuudelle.

– Marinin on spekuloitu olevan Rinteen suosikki pääministeriksi ja myös Paateroa on pidetty Rinteen luottonaisena. Sanna Marin joutuu pääministerinä johtamaan hallitusta ja osoittamaan, että hän on se, joka tosiasiallisesti johtaa hallitusta, eikä kuuntele liikaa muita neuvonantajia. Marin on kuitenkin tunnettu määrätietoisena ja päättäväisenä poliitikkona. En jaksa uskoa, että hän olisi Rinteen ohjailtavissa. Sanna Marinista tulee varmasti jämäkkä hallituksen johtaja, professori arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?