Kommentti: Sanna Marinia odottaa hurja aika – meno on kuin vaaran vuosina

Uuden demaripääministerin edessä on raivokas aika, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

9.12.2019 5:50

Kun pääministeriehdokas Sanna Marinista tulee pääministeri, hän on aivan erilaisen haasteen edessä kuin pääministeri Antti Rinne luuli olevansa vain puoli vuotta sitten. Silloin saattoi vielä haaveilla hallituksesta, joka rauhoittaisi tunnelmat maassa Juha Sipilän oudon hallituskauden ja perussuomalaisten kasvun, romahduksen ja uuden kasvun jälkeen.

 Seuraavat vuodet eduskunnan saleilla ovat sotaa.

Rinne yllätti houkuttelemalla keskustan hallitukseen puolueen jättitappion jälkeen. Hän luuli ottavansa hallitun riskin, mutta ottikin hallitsemattoman. Rinteen kaatamisen mahdollisti hänen sekoilunsa Posti-kiistassa, mikä tietenkin oli hänen omaa syytään. Mutta päätöksen teki keskusta syistä, joita puolue ei oikein halunnut perin juurin selittää.

Perussuomalaiset määrää, mistä kylillä puhutaan

Keskusta on äärimmäisen kovilla maakuntien Suomessa. Kun Rinteen hallitus puhuu ilmastonmuutoksen estämisestä, monelle siellä tulee kylmät väreet niskaan. Ei auta yhtään vaikka kuinka selittäisi, että tarkoituksena ei ole tappaa viimeistäkin talonpoikaa ja lopettaa yksityisautoilu maaseudun teillä.

Perussuomalaisten sekä toreilla että netissä toimiva hirmuisen tehokas propagandakone puree. Puolue on sen verran uusi, että sen aktivisteilla on vielä virtaa kiertää jakamassa nakkeja nälkäiselle kansalle maakuntakeskuksissa ja kirkonkylilläkin. Vanhojen puolueiden väki on vuosikymmenten kuluessa väsähtänyt ja netin hyödyntämisestä se ei tajua mitään. Perussuomalaiset määrää agendan, keskusta yrittää räpistellä mukana.

Osoittaakseen pystyvänsä vielä edes johonkin keskustan kellokkaat tiputtivat Rinteen, vaikka ei ollut mitään selvää suunnitelmaa, miten se keskustaa hyödyttäisi. Paineet eivät tästä hellitä mihinkään, ja keskusta tulee olemaan arvaamaton koko hallituskauden. On täysin mahdollista, että vuosikymmenten jälkeen Suomessa nähdään eduskunnan hajotus ja uudet vaalit. Tai uusi porvarihallitus ilman eduskuntavaaleja.

Sanna Marinilta vaaditaan nyt paljon, melkein mahdottomia.

Kaikki varustautuvat taistoon

Demarit saavat unohtaa vuosia huolella ja herkkyydellä laaditut suunnitelmansa siitä, mitä pääministerikaudella tehdään. Sen sijaan puolueen pitää alkaa valmistautua täyteen taisteluun. Niin kuin kaikkien muidenkin puolueiden. Tunnelmasta tulee niin raivokas, että viimeksi jotain sellaista koettiin vaaran vuosina 1940-luvun lopulla.

Antti Rinne on yhä Sdp:n puheenjohtaja ainakin talven yli. Marin on kuitenkin puolueen kasvot ja hänestä pitäisi tulla sen aivot äkkiä.

Työsaraksi ei riitä pelkästään hallituksen johtaminen, mikä sinänsä on jo mahdottoman vaikeaa, kuten Rinne sai huomata. Marinilta vaaditaan melkein mahdottomia.

Toisaalta tiukkaotteinen Marin voi olla aivan oikea henkilö tehtävään. Hänet on helpompi kuvitella barrikadin päällä seisomassa kuin Antti Lindtmania tarkistamassa siellä, onko puku hyvin. Seuraavat vuodet eduskunnan saleissa näet ovat täyttä sotaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?