Tutkija: Marin joutuu heti äärimmäisen paineen alle – ensimmäisenä vaaranpaikkana Haaviston asema - Politiikka - Ilta-Sanomat

Tutkija: Marin joutuu heti äärimmäisen paineen alle – ensimmäisenä vaaranpaikkana Haaviston asema

Tutkijan mukaan ensimmäinen kohta uuden pääministerin asialistalla on eheyttää luottamus hallituspuolueiden välillä.

Julkaistu: 8.12.2019 21:13

Sanna Marinin harteille tipahtaa myös Sdp:n viestin kirkastaminen kannattajille.

Tulevalla pääministerillä Sanna Marinilla (sd) on edessään pöytä täynnä tekemätöntä työtä, arvioi Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskusta johtava Markku Jokisipilä.

Jokisipilän mukaan ensimmäinen kohta asialistalla on eheyttää luottamus hallituspuolueiden välillä. Antti Rinteen (sd) hallitus kaatui keskustan pääministerille esittämään epäluottamukseen.

– Päähallituspuolueiden eli Sdp:n ja keskustan täytyy korjata mahdolliset luottamuskuopat. Siitä on päästävä eroon siten, ettei se kahlitse tulevan pääministerin käsiä, Jokisipilä sanoi STT.lle.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Ensimmäinen vaaranpaikka liittyy ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) asemaan. Haaviston ja ulkoministeriön virkamiesten välillä on uutisoitu olevan erimielisyyksiä siitä, miten suomalaisten avustamisesta Syyrian al-Holin leirillä pitäisi päättää.

– Siihen on jokin ratkaisu löydettävä ja onnistuttava pääsemään eteenpäin ilman, että se kriisiyttää hallituksen toiminnan, Jokisipilä arvioi.

Demaripääministeri vaikeassa raossa

Suurin yksittäinen politiikan haaste liittyy Jokisipilän mukaan työmarkkinoihin. Maanantaina alkavat noin 100 000:ta palkansaajaa koskevat lakot, ja työehtosopimuskierros on vasta alussa. Keväällä neuvotellaan naisvaltaisten alojen työehdoista, ja liitot ovat jo vaatineet tuntuvia palkankorotuksia.

Hallitusohjelman kirjaukset 60 000 lisätyöllisestä ja kunnianhimoisista ilmastotavoitteista voivat pistää tulevan pääministerin vaikeaan rakoon, pohtii Jokisipilä.

– Sdp on lähtökohtaisesti asemassa, jossa se on työntekijäosapuolen puolella. Voi muodostua haastavaksi osoittaa solidaarisuutta työmarkkinoilla ja samalla toteuttaa hallitusohjelmaa.

Jokisipilän mukaan Rinne pyrki pääministerinä tekemään sosiaalidemokraattista politiikkaa, mutta puolueen kannatuksessa se ei näkynyt. Jotta kannatus saataisiin jälleen kasvuun, Rinteen seuraajan täytyy löytää suuri tehtävä, jota Sdp suomalaisessa politiikassa toteuttaa, Jokisipilä arvioi.