Tällainen nainen on pääministeriksi nouseva Sanna Marin - Politiikka - Ilta-Sanomat

Tuttavat paljastavat, millainen pääministeriksi nouseva Sanna Marin oikeasti on

Kollegat kuvailevat Sanna Marinia älykkääksi ja hyväksi esiintyjäksi, mutta viileäksi etäisemmille kollegoille.

Sanna Marin nousi valtakunnanpolitiikkaan vasta hiljattain.­

8.12.2019 19:33

Sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin, 34, valittiin sunnuntai-iltana Sdp:n pääministeriehdokkaaksi.

Marin jätti taakseen puolueessa myös suositun eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin, 37.

Marin nousi valtakunnanpolitiikkaan vasta hiljattain ja on suurelle yleisölle vielä melko tuntematon poliitikko.

Pääministerin tehtävä on suuri loikka Marinille, mutta pientä tuntumaa hän on saappaisiin jo ottanut. Marin sijaisti Rinnettä jo tämän sairausloman ajan alkuvuodesta.

Rinnettä tuuratessaan Marin sortui asiantuntijoiden mukaan pieneen hapuiluun, mutta sai kuitenkin pääosin kiitosta suoriutumisestaan. Omassa puolueessa Marinin kannattajat korostavat hänen näyttöjään juuri keväältä.

Sanna Marin kuvattiin hänen saapuessaan Sdp:n puoluevaltuuston kokoukseen sunnuntai-iltana.­

Marin oli viime viikon alussa ensimmäinen, joka ilmoitti olevansa käytettävissä pääministeriksi. Lindtman ilmoittautui pian hänen jälkeensä.

Molempia pidettiin varteenotettavina ehdokkaina, joissa on myös samanlaisia piirteitä ikänsä ja vaatimattoman kotitaustansa osalta. Tiukka tamperelainen vastaan sutjakka vantaalainen, tiivistettynä.

– Hän on älykäs ja nopea oppimaan ja edustaa puhtaasti Sdp:n arvoja, Marinin kotiseutuja edustava Pirkanmaan puoluevaltuustoryhmän puheenjohtaja Aila Dündar-Järvinen suitsutti.

Sanna Marin edusti puolisonsa Markus Räikkösen kanssa Linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä perjantaina.­

Marinin entinen eduskunta-avustaja Maria Mäkynen kehuu entistä esimiestään innostavuudesta ja täsmällisyydestä. Mäkysen mukaan Marin ei koskaan kohdellut häntä alaisenaan, vaan korosti heidän olevan tiimi.

Yhteisen työrupeaman jälkeen Marin ja Mäkynen ovat säilyneet hyvinä ystävinä.

– Jopa sellaisella tasolla, että kun mulla on viisi kuukautta vanha poika, niin Sanna heti ensimmäisenä laittoi viestiä, että olisiko tarvetta rintapumpulle, ja että voisiko hän tukea jollain tavalla minua, Mäkynen kertoo.

 Hänessä on johtaja-ainesta, mutta en tiedä vielä, kuinka hyvin hän pystyy tekemään kompromisseja.

Mäkysen arvion mukaan Marin on hyvin idealistinen, sydämellä politiikkaa tekevä ihminen. Pääministerille sopivia ominaisuuksia Mäkynen näkee Marinissa useita.

– Pitää tärkeänä yhdessä sovittuja asioita, toimii hyvin paineen alla, viestintätaito, hän listaa.

Varapuheenjohtajiksi valitut Sanna Marin (vas.) ja Maarit Feldt-Ranta saivat onnittelut jatkavalta puheenjohtajalta Antti Rinteeltä Sdp:n puoluekokouksessa Lahdessa 4. helmikuuta 2017.­

Hyvistä viestintätaidoista Marinia kehaisee myös Sdp:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kristiina Salonen. Salonen on kertonut kannattavansa pääministerin pestiin Lindtmania, mutta pitää Marinia erinomaisena esiintyjänä.

– Sannan vahvuus on se, että hän on todella taitava viestijä. Hän onnistuu hienosti erilaisissa tv-esiintymisissä ja haastatteluissa ja on hyvin selkeäsanainen ja varma esiintyjä. On aina ilo seurata hänen toimintaansa mediassa.

 Hänellä on tietty suojaus päällä, kontaktin saaminen ei ole ihan helppoa.

Salonen kokee, että Marin saattaa edustaa osalle puolueväestä raikasta tuulahdusta tulevaisuudesta.

Sanna Marin eduskunnassa 4. joulukuuta 2019.­

Eräs hallituspuolueen kansanedustajakollega antaa myös tunnustusta Marinin esiintymistaidoille, mutta petrattavaakin on.

– Hän on jäänyt aika etäiseksi, eikä hän ole vielä eduskuntatyössä erityisesti profiloitunut asiakysymyksissä muutoin oikeastaan kuin noustessaan puolueensa varapuheenjohtajaksi.

– Hän ei ole erityisen ulospäin suuntautunut, vaan viileän oloinen. Hänellä on tietty suojaus päällä, kontaktin saaminen ei ole ihan helppoa.

Marin valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran vuonna 2015. Hän oli jo tuolloin vaalipiirinsä ääniharava 10 911 äänellä. Puolueen toiseksi varapuheenjohtajaksi hän nousi vuonna 2014, ja helmikuun 2017 puoluekokouksessa hänet valittiin puolueen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi.

Sdp:n sisällä Marin on puolueen vasenta siipeä. Nuori nainen voi arvioiden mukaan tuoda puolueelle uusia kannattajia, mutta toisaalta karkottaa vanhaa ay-väkeä tai konservatiivisempia edustajatovereita. Lindtmanin taas on nähty edustavan paremmin puolueen ay-siipeä.

Marin saa osakseen myös kritiikkiä:

– Kireä vihervasemmistolaisfriidu, hyvin viherpiipertäjähenkinen. Vähän kokemusta niin sanotuista oikeista töistä, luonnehtii kollega eduskunnasta. Hän ei halua nimeään esille.

– Hänessä on kuitenkin johtaja-ainesta, mutta en tiedä vielä, kuinka hyvin hän pystyy tekemään kompromisseja. Tuntuu, että kokemusta vaadittavaan tehtävään on melko vähän, sillä esimerkiksi kaupunginvaltuuston johtaminen on hyvin erilaista kuin hallituksen.

– Tunnen Sannan jo opiskeluajoilta. Hän on voimakastahtoinen ja intohimoinen poliitikko. Arvostan, että hän on ministerinä osallistunut myös Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksiin, sanoo puolestaan keskustan pirkanmaalainen kansanedustaja Jouni Ovaska.

Vuosina 2013–2017 Marin johti Tampereen kaupunginvaltuustoa. Puheenjohtajana Marin opetteli johtamaan ajoittain riitaistakin porukkaa.

Hillitty ja rauhallinen Marin on kuitenkin väläyttänyt myös napakampaa puoltaan. Esimerkiksi vuonna 2016, kun hän pisti ruotuun ratikkahankeesta alkaneen pitkän vatvomisen.

Marinin rivakat otteet nousivat tuolloin some-kansan suosioon ja uutisiin. Esimerkki on nähtävissä alla olevalla videolla.

Tampereella puolisonsa Markus Räikkösen ja 1-vuotiaan tyttärensä Emman kanssa asuva Marin on syntyisin Helsingistä, mutta kouluikäisenä hän asui Pirkkalassa. Marinin vanhemmat erosivat isän alkoholiongelman seurauksena, kun Marin oli muutaman vuoden ikäinen. Marinin oma äiti vietti lapsuutensa lastenkodissa.

Perheensä matalan tulotason vuoksi Marin ei nostanut opintolainaa opiskeluaikoinaan. Hän ei uskonut kykenevänsä maksamaan sitä takaisin. Marin työskenteli myyjänä hallintotieteiden opintojensa ohella, joten jotain ”oikeitakin töitä” on takana.

– Politiikka näyttäytyi minulle pitkään vieraalta. Jonkin toisen minua suuremman ihmislajin asialta. En ikipäivänä olisi voinut kuvitella, että siitä tulee minulle joskus vielä työ, Marin kommentoi IS:lle kesäkuussa.

Sdp:n puoluevaltuusto teki sunnuntaina päätöksen uudesta pääministeriehdokkaasta.

Lopullisen pääministerivalinnan tekee eduskunta, mahdollisesti jo ensi viikolla.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?