Jussi Halla-aho otti kantaa poliittisen keskustelun kiristymiseen: ”Meidän poliittinen kulttuuri on seipään niellyttä” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Jussi Halla-aho otti kantaa poliittisen keskustelun kiristymiseen: ”Meidän poliittinen kulttuuri on seipään niellyttä”

Julkaistu: 7.12.2019 17:52

Halla-ahon mukaan suuret puolueet ovat joutuneet eksistentiaaliseen kriisiin samalla kun perussuomalaiset ja vihreät nostavat kannatustaan megatrendien siivellä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho analysoi ISTV:n haastattelussa Suomessa vallitsevaa poliittista tilannetta.

Hilla-vaimonsa kanssa itsenäisyyspäivän vastaanotolle saapunut Halla-aho totesi, ettei suomalainen puoluejärjestelmä ole täysin onnistunut mukautumaan maailman muuttumiseen. Hänen mukaansa tässä piilee syy perussuomalaisten kasvaneeseen kannatukseen.

– Perussuomalaiset ja vihreät ovat ne puolueet, jotka ovat aistineet niitä megatrendejä, joita maailmassa tällä hetkellä on. Perinteiset suuret puolueet ovat jääneet taistelemaan sellaisia sotia, jotka eivät enää ehkä ole kovin relevantteja äänestäjien silmissä, Halla-aho sanoo.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho asteli vaimonsa Hilla Halla-ahon kanssa itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho asteli vaimonsa Hilla Halla-ahon kanssa itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Halla-ahon mielestä suuret puolueet ovat joutuneet eksistentiaaliseen kriisiin, jonka myötä politiikasta on tullut entistä kaoottisempaa. Hänen mukaansa selkeät oikeisto- ja vasemmistoblokit ovat kadonneet politiikasta.

– Hallituksista tulee nykyään helposti tällaisia sillisalaattihallituksia, joissa on ideologisesti ja kannattajaprofiililtaan hyvin kaukana toisistaan olevia puolueita. Se synnyttää helposti hallitusten sisäisiä kriisejä.

– Tässä tapauksessa voidaan ehkä puhua keskustan ja demareiden kannatuspaniikista, joka helposti ajaa ne tällaisiin vastakkainasetteluihin. On pakko pyrkiä jollain tavalla korostamaan omaa jämäkkyyttään ja uskottavuuttaan omille äänestäjilleen, Halla-aho sanoo.

Halla-ahon mukaan tämä oli suurin syy pääministeri Antti Rinteen (sd) eroamiseen, joka kuitenkin oli hänen mukaansa ”ehdottomasti oikea ratkaisu”.

– Hän teki toki sellaisia virheitä, joita pääministeri ei minun mielestäni voi tehdä, mutta en usko, että perinteisemmissä poliittisissa oloissa nämä virheet olisivat johtaneet pääministerin eroamiseen.

Halla-aho otti myös kantaa koventuneeseen poliittiseen keskusteluun. Hän arvioi, että muutosta menneisiin vuosiin on tapahtunut, mutta poliittinen keskustelu on hänen mukaansa Euroopan mittapuulla varsin sivistynyttä.

– Kyllä tämä meidän poliittinen kulttuuri on hyvin seipään niellyttä. Olen itse ollut todistamassa tätä eurooppalaisten poliittisten kulttuurien moninaisuutta Brysselissä viisi vuotta. Siellä sellaiset puheenvuorot ovat varsin tavallisia, joista Suomessa vahtimestarit kävisivät ehkä hakemassa edustajan salista pihalle.

Halla-ahon mielestä Suomessa ollaan liikaa huolissaan ihmisten puhetavoista. Hän nostaa esiin Antti Rinteen elämäkertakirjassaan esittämän toteamuksen, jossa Rinne sanoi Halla-ahon olevan mielipiteiltään sairas.

– Kyllähän tämä on aika kova lausunto. Mutta en minä päästä tällaisia asioita ihon alle, eikä haukku haavaa tee, Halla-aho toteaa.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta