Näin puolueet vastasivat Antti Rinteen kysymyksiin uuden hallituksen ohjelmasta - Politiikka - Ilta-Sanomat

Näin puolueet vastasivat Antti Rinteen kysymyksiin uuden hallituksen ohjelmasta

Hallitustunnustelija, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Hallitustunnustelija, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Julkaistu: 7.12.2019 16:30, Päivitetty 7.12.2019 16:46

Kaikki kaatuneen hallituksen puolueet hyväksyvät aiemman hallitusohjelman sellaisenaan

Eduskuntaryhmät antoivat tänään lauantaina vastauksensa hallitusneuvottelijaksi valitun Antti Rinteen (sd) kysymyksiin.

Rinne esitti puolueiden eduskuntaryhmille kysymykset, joihin oli vastattava kello 16:een mennessä.

Pääkysymys kuului, ”oletteko valmiita hyväksymään pääministeri Antti Rinteen hallitukselle 6.6.2019 hyväksytyn ohjelman sellaisenaan muodostettavan hallituksen ohjelmaksi”.

Käytännössä vastauksia odotettiin vain hallitusryhmiltä, joita ovat Sdp:n lisäksi keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp. Niiden odotetaan muodostavan uuden hallituksen Rinteen toimitusministeristön jälkeen.

Kaikki kaatuneen hallituksen puolueet hyväksyivät tänään vastauksissaan aiemman hallitusohjelman sellaisenaan.

– Olemme, vastasi Rinteen kaatanut keskusta, jolla myöskään ei ollut lisättävää hallitustavoitteisiin.

Keskustan mielestä ”Suomeen tulee muodostaa mahdollisimman nopeasti toimintakykyinen ja uskottava hallitus”.

Vihreät ja Rkp edellyttivät, kaikista Rinteen hallituksessa sovitusta asioista pidetään kiinni eikä uusia sisältökysymyksiä avata hallitusneuvotteluissa.

Kokoomukselta ja perussuomalaisilta ehdollinen ja ehdoton ei

Kokoomus olisi toivonut, että hallitustunnustelut käydään aidosti myös oppositiopuolueiden kesken.

Kokoomus ilmoitti, että se ei ole valmis hyväksymään ohjelmaa sellaisenaan. Puolue antoi vastauksensa hallitustunnustelija Rinteelle, joka selvitti kysymyksillään, mitkä puolueet voisivat sitoutua aiemmin hyväksyttyyn hallitusohjelmaan.

Kokoomuksen mukaan kesäkuussa hyväksytyssä hallitusohjelmassa on hyviä tavoitteita, mutta valittu keinovalikoima estää tavoitteiden toteutumisen. Puolueen mukaan etenkin taloudellinen kestävyys vaatii uudelleenarviointia.

Kokoomus esitti STT:n mukaan hallitustunnustelijalle 13 kynnyskysymystä hallitukseen osallistumiselle, jotka puolue esitti Rinteelle aiemmin huhtikuussa.

Perussuomalaisten vastaus kysymykseen siitä, että onko puolue valmis hyväksymään Rinteen hallitusohjelman sellaisenaan vastaus oli selvä: ”Emme ole”.

Näin vastasi myös kristillisdemokraatit.

Perussuomalaiset piikitteli Rinnettä sanomalla, että se on ”valmis osallistumaan vain hallitukseen, jossa kaikki hallituspuolueet sitoutuvat rehellisyyteen ja edellyttävät ministereiltä totuudessa pysymistä”.

Rinteen toiseen kysymykseen ”oletteko valmiita osallistumaan sosiaalidemokraattien johtamaan enemmistöhallitukseen, ja onko teillä osallistumisellenne mahdollisia kynnyskysymyksiä” perussuomalaisilla oli oma kantansa. Puolueen mielestä hallituksen on tunnustettava humanitaarisen maahanmuuton kielteiset vaikutukset taloudelle ja turvallisuudelle.

Kun hallituspuolueet näyttivät nyt odotetusti vihreää valoa, se tarkoittaa, että Sdp valitsee huomenna sunnuntaina pääministeriehdokkaansa illalla kokoontuvassa puoluevaltuuston kokouksessa. Sdp:n tavoitteena on, että uusi hallitus päästäisi nimittämään jo tiistaina.

Tuoreimmat osastosta