Yle: Matti Vanhanen ei tyrmää Antti Rinteen jatkamista ministerinä – ”Ei hän mikään hylkiö ole”

Puhemies muistuttaa, että kyse on uudesta tehtävästä.

7.12.2019 12:02

Eduskunnan puhemies ja pitkäaikainen keskustan vaikuttaja Matti Vanhanen ei näe estettä sille, että pääministerin tehtävästä eronnut Antti Rinne (sd) jatkaisi uudessa hallituksessa ministerinä. Rinne erosi sen jälkeen, kun keskusta oli ilmoittanut epäluottamuksestaan nimenomaan Rinteeseen.

– Minusta se on mahdollista, Vanhanen totesi Ylen Ykkösaamussa Rinteen mahdollisesta ministerinimityksestä.

– Ei hän tässä mikään hylkiö ole, eikä niin pidä todellakaan ajatella. Hän pääministerin tehtävässä sai yhdeltä hallituspuolueelta epäluottamuksen, mutta se ei tarkoita, ettei hänellä voisi olla roolia Suomen politiikassa jatkossa.

Vanhanen kertoi Ylen haastattelussa myös, että Rinne löytää nopeasti uuden roolin.

Neuvottelut uuden hallituksen muodostamiseksi jatkuvat tänään toimitusministeristöä johtavan Rinteen vetämänä.

Rinne itse ei ole ainakaan julkisesti sulkenut pois mahdollisuutta, että hän jatkaisi tulevassa hallituksessa ministerinä.

Vanhanen korostaa, että puolueet valitsevat itse ministerinsä.

– Ja tässä toivon, että neljä muuta hallituspuoluetta, jos he tähän päätyvät, kunnioittaisivat Sdp:n päätöstä, Vanhanen totesi.

– Ei se, että on tällainen kriisi taustalla, tee ketään kelvottomaksi uusiin tehtäviin. Tässä on kyse uudesta tehtävästä.

Vanhanen kiisti Ylen haastattelussa myös epäilyn, että kyse olisi kostosta keskustan Anneli Jäätteenmäen erosta pääministerin tehtävistä vuonna 2003, johon vaikutti Sdp:n epäluottamus häntä kohtaan.

Sen sijaan asiaan vaikuttivat kentältä tulleet viestit. Vanhasen mukaan keskustan kansanedustajien viestiryhmässä jaettiin muun muassa kansalaisten kokemuksia tilaisuuksista, joita puolue oli sattumalta järjestänyt viime viikonloppuna ympäri maata.

– Huomio Postiin liittyvistä tapahtumista kääntyi siihen, että voiko keskusta olla tukemassa tätä hallitusta, Vanhanen sanoi.

– Erittäin isolla osalla meidän kannattajakuntaa oli pinnalla oli se käsitys, että aivan oikein, postin palkkaehtoja ei saa polkea, ja siihen haluttiin puuttua. Toisaalta tuli paine, että tapahtunut kaatuu poliittisesti meidän niskaamme.

Vanhasen mukaan keskustakentällä on kahteen suuntaan vetäviä mielipiteitä.

– Meillä on paljon yhteiskunnassa virtauksia, jotka puristaa keskustaa kahdelta suunnalta. Toiset syyttävät siitä, että ollaan mukana punamultahallituksessa, heillä on ehkä odotus siitä, että vaalien perusteella voitaisiin tehdä joku toinen hallitus. Toiset taas katsovat, että tämä on se oikea hallituskokoonpano, joilla saadaan sellaisia kestäviä tuloksia Suomeen, jotka lisäävät sosiaalista ja alueellista eheyttä.

Vanhasesta itsestään tuli pääministeri vuonna 2003 Jäätteenmäen eron jälkeen. Hallituksessa jatkoivat tuolloin samat puolueet. Ylen haastattelussa hän kertoi, että luottamuksen syntyminen puolueiden välille palautui ensimmäisen vuoden aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?