Rinteen viimeisistä päivistä pääministerinä tihkuu uutta tietoa – suhmuroi kulisseissa Marinin puolesta jo viime lauantaina - Politiikka - Ilta-Sanomat

Rinteen viimeisistä päivistä pääministerinä tihkuu uutta tietoa – suhmuroi kulisseissa Marinin puolesta jo viime lauantaina

Julkaistu: 6.12.2019 15:20

Rinteen aktiivisuus seuraajakysymyksessä herättää närää Sdp:n sisällä. Rinne itse kiistää kampanjoineensa Marinin puolesta.

Antti Rinteen (sd) viimeisistä päivistä pääministerinä tihkuu uutta tietoa.

IS:n tietojen mukaan Rinne oli epäileväinen oman asemansa suhteen jo viime viikon lauantaina, vaikka hän mainosti viime sunnuntaina hallituksensa toimintakykyä Ylen toimittajalle ”ihan täydelliseksi”.

– Rinne kertoi, että tilanne näyttää hankalalta ja että hän ei ole varma, miten tässä tulee käymään. Hän oli epäileväinen jopa koko hallituspohjan suhteen, mutta halusi varmistaa hallituspohjan ja ennen kaikkea Sdp:n pääministeriyden, pitkäaikainen puolueaktiivi kertoo IS:lle.

Puolueaktiivin mukaan Rinne pohti jo lauantaina seuraajakysymystä ja toi esiin, että liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd) pystyisi vaikuttamaan Sdp:lle tärkeään alueelliseen kysymykseen paremmin kuin ”mahdollinen vastaehdokas Antti Lindtman”.

Rinne ei pyytänyt suoraan puhumaan Marinin puolesta, mutta välitti ”tutuille tovereille” viestin: Marin puolustaisi Lindtmania varmemmin Sdp:tä alueellisessa kysymyksessä.

Rinne ennakoi siis jo lauantaina – kaksi päivää ennen kuin keskusta oli tuonut näkyvästi epäluottamustaan esiin – seuraajaehdokkaitaan ja esitti näkemyksensä siitä, kumpi olisi parempi hoitamaan demareille alueellisesti tärkeää asiaa.

– En pidä tästä kuviosta, hän puhuu yhden ehdokkaan puolesta tietäen, että puolue-elimet nimeävät virallisesti ehdokkaan vasta ensi viikolla. Tämä toimintatapa ei ole avoin eikä läpinäkyvä, demariaktiivi arvostelee Rinteen toimintaa.

Sunnuntaiaamupäivällä Sdp:n puoluehallitus piti puhelinkokouksen, jossa Rinne piti pitkän monologin ja puolusteli tekemisiään Posti-jupakassa. Rinne kävi perjantaita läpi tarkalla kammalla luetellen puoluetovereilleen tarkkoja kellonaikoja päivästä, jolloin omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) erosi.

Myöhään sunnuntai-iltana hallitus kokoontui Valtioneuvoston linnassa kolmetuntiseen kriisikokoukseen, jossa hallituspuolueiden puheenjohtajille luovutettiin Postia koskeva selvitys.

Selvitys riitti vihreille, vasemmistoliitolle ja Rkp:lle, mutta ei keskustan johdolle, joka katsoi, että siihen jäi aukkoja.

Maanantai-iltapäivällä keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen toivat ensimmäistä kertaa julki epäluottamuksensa Rinteeseen – Rinteen nimeä kuitenkaan mainitsematta.

Rinne poistui hallituksen kolmetuntisesta kriisikokouksesta vuorokauden vaihtuessa maanantaiksi.

Rinne poistui hallituksen kolmetuntisesta kriisikokouksesta vuorokauden vaihtuessa maanantaiksi.

Rinne päästi turhautumisensa valloilleen maanantai-iltana pidetyssä Sdp:n puoluehallituksen kokouksessa.

Rinne puhui porvareiden leppymättömästä vihasta punaviherhallitusta kohtaan, syytti mediaa asenteellisesta kirjoittelusta ja väitti, että rakenteet ovat turmelleet omistajaohjauksen virkamiehet. Retoriikka ei ollut poikkeuksellista, mutta tunnetaso oli – Rinteen kerrotaan kaivaneen sisältään esiin ”eläimellisen taistelijan”.

Rinne antoi ymmärtää, että ”hän ei ole ollut tässä mitään muuta kuin oikeudentuntoinen ja tehnyt sellaista politiikkaa kuin Sdp:n pitäisi tehdä”.

Puoluehallituksen sisällä Rinteen kyvyttömyys itsekritiikkiin herätti huomiota.

– On tuntunut, että mustasta tulee valkoista ja valkoisesta mustaa, IS:lle luonnehditaan.

Julkisuuteen tuli Posti-jupakasta vielä maanantai-iltana uutta tietoa, kun Helsingin Sanomat uutisoi Paateron sähköpostiviestistä, joka teki Rinteen kertomukseen aukon. Paateron sähköpostiviesti oli lähetetty 29. elokuuta eli samana päivänä, jolloin Posti tiedotti päätöksestään siirtää 700 pakettien lajittelijaa halvemman työehtosopimuksen piiriin.

Viestissään Paatero perusteli tes-siirtoa Postin vaikealla asemalla suhteessa kilpailijoihin ja kertoi informoineensa asiasta ennalta myös pääministeriä. Lisäksi Rinne oli HS:n mukaan sähköpostin vastaanottajalistalla. HS muotoili asian niin, että ”Rinteen väitteet siitä, hän vasta viime viikolla tiesi Paateron tekemisistä, herättävät kysymyksiä”.

Sirpa Paateron (sd) sähköpostiviesti nousi julkisuuteen maanantai-iltana. Tässä vaiheessa keskusta oli vetänyt jo luottamuksensa Rinteeltä ja pääministerin ero alkoi näyttää vääjäämättömältä.

Sirpa Paateron (sd) sähköpostiviesti nousi julkisuuteen maanantai-iltana. Tässä vaiheessa keskusta oli vetänyt jo luottamuksensa Rinteeltä ja pääministerin ero alkoi näyttää vääjäämättömältä.

Tiistaiaamuna keskustan johto tapasi Rinteen ja toi kolmatta kertaa esiin epäluottamuksensa Rinnettä kohtaan.

Rinteen pyynnöstä Kurvinen lähetti perustelut kirjallisena: tiistaina kello 10.29 lähteneessä sähköpostissa mainittiin, että ”keskustan eduskuntaryhmä ja keskustan puoluehallitus eivät luota pääministeri Antti Rinteeseen”. Syyksi mainittiin ”kokonaisarvio hallituksen toimintakyvystä, luottamuksesta ja uskottavuudesta”.

Tiistaina puoliltapäivin Rinne jätti eronanomuksensa tasavallan presidentille Sauli Niinistölle ja piti tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi jatkavansa Sdp:n puheenjohtajana ensi kesäkuuhun asti ja olevansa käytettävissä tehtävään mahdollisesti sen jälkeenkin.

Myöhemmin tiistaina Rinne jatkoi Marinin puolesta puhumista. Sdp:n puolueaktiivi sai Rinteeltä puhelun, jossa Rinne kertoi tahtovansa, että Marinista tulee pääministeri.

Rinteen ajatuksena oli vaikuttaa yksittäisen puolueaktiivin kautta puoluehallituksessa istuvaan henkilöön.

Puolueaktiivi päätyi siihen, että Rinteen täytyy soittaa itse puoluehallituksen jäsenelle. Puoluehallituksen jäsenillä on merkitystä prosessissa, sillä ennen puoluevaltuustoa henkilövalintoja käsitellään puoluehallituksessa.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd) saapui Sdp:n puoluehallituksen kokoukseen torstaiaamuna. Puoluehallituksessa puitiin IS:n juttua, jossa kerrottiin Rinteen tuenosoituksista Marinille.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd) saapui Sdp:n puoluehallituksen kokoukseen torstaiaamuna. Puoluehallituksessa puitiin IS:n juttua, jossa kerrottiin Rinteen tuenosoituksista Marinille.

Torstaiaamuna Sdp:n puoluehallitus kokoontui jälleen. Puheenaiheeksi kokouksessa nousi IS:n juttu, jossa kerrottiin Rinteen puhelusta puolueaktiiville.

IS:n tietojen mukaan Rinne kiisti puoluehallituksen kokouksessa jyrkästi puhelinkampanjoinnin ja ohjeistusten antamisen ja leimasi uutisoinnin roskaksi ja ”selkäänpuukottamiseksi”.

IS kysyi Rinteeltä torstaina eduskunnassa, pitääkö paikkansa, että hän on tehnyt soittelemalla kampanjatyötä Marinin eteen.

– Ei pidä paikkaansa, Rinne kiisti ja marssi ryhmähuoneeseen sisään.

Tultuaan valituksi hallitustunnustelijaksi Rinne kertoi IS:lle kannattavansa pääministeriksi Sdp:n puheenjohtajana ”molempia hyviä ihmisiä”.

– Kumpi tahansa tulee valittua, Sdp saa erittäin hyvän pääministerin. Ja valtakunta, Rinne lisäsi.

Rinne valittiin hallitustunnustelijaksi torstaina. Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, pääministeriksi pyrkivä Antti Lindtman ennakoi lyhyitä tunnusteluita: kysymyksiä Rinteelle on vain kaksi – ovatko puolueet valmiita hyväksymään kesäkuussa päätetyn hallitusohjelman sellaisenaan ja onko puolueiden osallistumiselle kynnyskysymyksiä.

Rinne valittiin hallitustunnustelijaksi torstaina. Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, pääministeriksi pyrkivä Antti Lindtman ennakoi lyhyitä tunnusteluita: kysymyksiä Rinteelle on vain kaksi – ovatko puolueet valmiita hyväksymään kesäkuussa päätetyn hallitusohjelman sellaisenaan ja onko puolueiden osallistumiselle kynnyskysymyksiä.

Rinteen aktiivisuus seuraajakysymyksessä herättää ihmetystä puolueen sisällä. Sdp:n eduskuntaryhmästä kommentoidaan, että ”ei ole järkevää toimintaa ohjailla, kuka seuraaja on”.

– Se voi kääntyä myös häntä (Marinia) vastaan.

IS:n tietojen mukaan Marin on kokenut Rinteen toiminnan kiusalliseksi.

Spekulaatioita ministerisalkun tarjoamisesta Rinteelle pyöritetään sekä Lindtmanin että Marinin tukijoukoissa.

Rinne ei ole ottanut kantaa, onko hän kiinnostunut jatkamaan ministerinä. Rinne tähdensi torstaina, että Sdp:n sääntöjen mukaan puheenjohtaja – eli hän itse – laatii puoluehallitukselle esityksen ministereistä ja sen jälkeen puoluevaltuusto päättää asiasta.

– Minun ei tarvitse itseni kanssa tästä asiasta neuvotella, Rinne muotoili.

Eroonsa johtaneita syitä Rinne ei halunnut enää torstaina eritellä, kun IS kysyi, onko hänellä itsellään syytä katsoa peiliin.

– En katso taaksepäin, katson eteenpäin ja toivon, että tämä hallitus saadaan nopeasti pystyyn, Rinne kuittasi.

Tiistaina Rinne sanoi, että hänen suurin virheensä on ollut luottaa ”vain ja ainoastaan siihen, mitä minulle on esitelty asiasta”.

Tuoreimmat osastosta