Kommentti: Antti Rinne takertuu härskisti valtaan – ja tekee sillä vain hallaa seuraajalleen

Kaikki mitä Antti Rinne nyt tekee, hän tekee vain itseään varten. Jos Rinne pelaa härskeimmällä mahdollisella tavalla, keskustalla voi kohta olla käsissään sen pahin painajainen: työministeri Antti Rinne, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan toimituksen tuottaja Hanna Vesala.

Antti Rinne.

6.12.2019 10:38

Pääministerin paikalta syrjäytetty Antti Rinne (sd) ripustautuu juuri nyt kaikin mahdollisin keinoin kätensä ulottuvilla vielä oleviin vallan murusiin. Esitys on sekä härski että epätoivoinen. Juuri sellainen, mikä on omiaan rapauttamaan kansalaisten luottamusta poliitikkoihin heidän asioidensa hoitajana.

Soittokierros Sdp:n kentälle ja kulisseihin kertoo karulla tavalla, kuinka entinen ay-jyrä Rinne Sdp:n puheenjohtajana junttaa asioita menemään oman tahtonsa mukaan. Sillä mitä hän nyt tekee, ei ole mitään tekemistä Suomen etujen kanssa. Kaikki mitä hän nyt tekee, hän tekee vain itseään varten.

Tarina on kuin Suomen House of Cardsista. Rinne sai lähdön tehtävästään, koska hallituskumppanilta oli loppunut häneen luotto Posti-vyyhdin vuoksi, mutta myös laajemminkin Rinteen hääriminen oli saavuttanut lakipisteensä.

Nyt hallituskumppanin luottamuksen menettänyt Rinne on hallitustunnustelija. Monet seurasivat tätä niin sanotusti monttu auki, Liike nytin Harry Harkimo käveli ulos kokouksesta, eikä voinut ymmärtää, miten tällaisia päätöksiä voidaan Suomessa tehdä. Toki eduskunnan suurimman puolueen puheenjohtaja on yleensä hallitustunnustelija, mutta silloin samalla myös itse tuleva pääministeri. Hallitustunnustelijan luotettavuutta pääministerinä ei liene koskaan kyseenalaistettu kuten nyt.

Kokoomuksen ehdotus siitä, että hallitustunnusteluja olisi siirretty siihen asti, että Sdp valitsee sunnuntaina Rinteen seuraajan pääministeriksi, oli varsin looginen, mutta tuli tietenkin aivan väärästä suunnasta. Se olisi pitänyt keksiä Sdp:ssä, vaikka valtaan tarraava Rinne olisi siihen tuskin suostunut Sdp:n puheenjohtajana. Seuraajalle tilanne olisi ollut paljon selkeämpi ja helpompi. Hän olisi ottanut ensimmäisenä ohjat myös hallitustunnusteluissa. Sdp päätti tarjota Suomelle arvottoman näytelmän, jota päivitellään nyt avoimesti pitkin turuja ja toreja.

Jo ennen Rinteen eroa oli tietenkin selvää, ettei entinen ay-jyrä tule luopumaan vallasta taistelutta. Juuri nyt käynnissä on peli, jossa Rinne yrittää ulosmitata itselleen kaiken mahdollisen. IS:n tietojen mukaan Rinne on soitellut jo ennen eroaan maakuntiin ja ajanut Sanna Marinia seuraajakseen. Tämä repii puoluetta sisältä jälleen kahtia. Vanhat haavat Jutta Urpilaisen syrjäyttämisestä oli vasta saatu umpeutumaan. Rinne kiisti eilen soitelleensa minnekään.

Rinne ei välttämättä niinkään halua nostaa juuri Marinia pääministeriksi kuin estää Antti Lindtmania pääsemästä tehtävään. Syksyllä 2016 kysymyksiä herätti, mikä Rinteen rooli oli jupakassa, jossa esille nousivat ennen alkuvuoden 2017 puoluekokousta Lindtmanin puhujalistat. Marin on puolueessa rinneläisiä, Lindtman heinäluomalaisia, vaikka vanha vastakkainasettelu ei enää Rinteen eroa edeltävänä aikana ole ollut niin tapetilla. Nyt se jälleen on mitä suurimmassa määrin.

Absurdia koko tilanteessa on se, että koko ruljanssin päätteeksi Rinne on kulissipuheiden mukaan istuttamassa itsensä uuden hallituksen ministeriksi ja yrittää välttää riviedustajan kohtalon kaikin tavoin. Rinne ei asiaa eilen kiistänyt, eikä myöntänyt eduskunnassa. Tähän suuntaan laiva näyttäisi kuitenkin juuri nyt seilaavan. Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) linjasi illalla ponnekkaasti A-studiossa, ettei Rinne ole menettänyt ”kelpoisuuttaan” toimia ministerinä.

Suomalaisessa politiikassa eletään siis aikaa, jossa hallituskumppanin epäluottamuksen vuoksi eronnut pääministeri on kelpoinen johonkin muuhun ministeritehtävään. Keskusta vaikuttaa varsin nopeasti Rinteen kaatamisen jälkeen kadottaneen koko sopassa selkärankansa. Se vetoaa siihen, että jokainen puolue päättää itse ministerinsä. Näin tietenkin onkin, mutta tilanne näyttää ulospäin aivan kaistapäiseltä. Kannattaa myös muistaa, että Posti-vyyhdissä totuuden selvittäminen jäi eduskunnassa kesken, koska Rinne erosi, eikä välikysymyskeskustelua käyty.

Marin tuskin voi välttyä antamasta ministeripaikkaa Rinteelle kiitokseksi tuesta, Lindtmanilla samanlaisia paineita ei ole. Ministeripestin takaaminen Rinteelle toisi Marinin vielä puhtoiseen julkikuvaan heti ikävän leiman suhmuroinnista. Paljon tilanteesta kertoo sitaatti, jossa koko pääministeripelistä puhuttiin ”hovin sisäisenä järjestelynä”. Siinä Marinin sanotaan pitäneen itseään Rinteen perintöprinsessana.

– Sellainen järjestely, jossa puheenjohtaja nimeää seuraajansa, ei ole kyllä tasavaltalainen järjestelmä. Se on kuningaskunnissa, joissa suku pitää valtaa, IS:lle tiivistettiin.

Mikä ministeri Rinteestä sitten tulisi? Monet sovittelevat häntä omistajaohjausministerin pestiin, joka jäi auki Sirpa Paaterolta (sd). Suurin kosto keskustalle olisi, jos Rinne istuttaisi itsensä työministeriksi. Rinteen ja keskustan näkemykset uusien työllisyystoimien kiireellisyydestä eivät näytä kulkevan samaa latua. Rinteen puheenjohtajakisassa haastanut Timo Harakka (sd) voitaisiin hyvin uhrata omistajaohjausministerin tuuliseen pestiin Posti-vyyhtiä setvimään.

Eikä tässä tietenkään vielä kaikki. Rinne aikoo jatkaa Sdp:n puheenjohtajana ensi kesän puoluekokoukseen asti. Mitään uutta alkua Sdp:lle sen kuvan kirkastamisessa on siis vaikea odottaa ennen sitä. Uuden pääministerin puhelin soi todennäköisesti tauotta, kun Rinne ideoi ja ohjeistaa Sdp:n puheenjohtajana. Se on täysin kestämätön tilanne koko hallitukselle, mutta erityisesti pääministerille. Jotain kovin oleellista Rinteen tämän hetken mielenmaisemasta kertoo se, että hän ilmoitti näillä näkymin olevansa käytettävissä myös jatkokaudelle ensi kesänä.

Jos Rinne ei tästä peräänny, vastakkain ovat istuva pääministeri ja istuva Sdp:n puheenjohtaja. Viime päivien jälkeen on tietenkin arvoitus, pystyykö viisikko edes nilkuttamaan uuden pääministerin johdolla sinne asti. Rinteen eron jälkeiset verestävät haavat olivat koko Suomen silmien edessä eilen A-studiossa, jossa Tuppurainen ja Markus Lohi (kesk) yrittivät setviä asiaa. Jos kulissikuohunta toteutuu tulevina päivinä, on selvää, että Rinne voittaa itselleen jatkon ministeriauton takapenkillä, mutta paikat jäävät palamaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?