HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö arvostelee rajusti Haavistoa: ”Täällä on pelon ilmapiiri” - Politiikka - Ilta-Sanomat

HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö arvostelee rajusti Haavistoa: ”Täällä on pelon ilmapiiri”

Pasi Tuominen (vas.) ei ole tyytyväinen ulkomisteri Pekka Haaviston johtamistapaan.

Pasi Tuominen (vas.) ei ole tyytyväinen ulkomisteri Pekka Haaviston johtamistapaan.

Julkaistu: 6.12.2019 3:45, Päivitetty 6.12.2019 7:54

Konsulipäällikkö Pasi Tuomisen mukaan Haavisto on tehnyt lainvastaisen päätöksen nimetessään erityisedustajan selvittämään suomalaisten tilannetta al-Holin leirillä.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee Helsingin Sanomien haastattelussa voimakkaasti ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) johtamistapaa.

– Täällä on ministerin toimien takia aivan selvästi pelon ilmapiiri. Jos sellaisen annetaan pesiytyä virkamieskulttuuriin, meidän oikeusvaltio on todellisessa vaarassa. On täysin kestämätöntä, jos virkamiehet saavat kertoa ministerille vain sellaisia asioita, joilla Haavisto kokee edistävänsä poliittisia näkemyksiään, Tuominen sanoi Helsingin Sanomille.

Erimielisyyksien keskipisteessä on se, miten suomalaisten avustamisesta al-Holin pakolaisleirillä Syyriassa pitäisi päättää. Kiistasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Reilu kuukausi sitten Tuomisen vastuulta otettiin ministerin päätöksellä pois asiat, jotka koskevat suomalaisten avustamista al-Holin leirillä. Tuomisen arvion mukaan näin tapahtui osin siksi, että hänen ja alaistensa näkemykset eivät miellyttäneet Haavistoa.

Tuomisen käsityksen mukaan Haaviston päätös nimetä erityisedustaja al-Holin pakolaisleirillä olevien suomalaisten auttamiseksi on lainvastainen. Hän ei ota kantaa siihen, onko päätös sellainen, että siitä olisi säädetty rangaistus.

Ulkoministeri kiistää HS:lle väitteen pelolla johtamisesta. Hän sanoo tehneensä sen virheen, että EU-puheenjohtajakauden aikana hänellä on ollut liian vähän aikaa henkilökunnan kanssa.

Haaviston mukaan pakolaisleirillä olevien suomalaisten mahdollista avustamista koskevat päätökset on pitänyt tehdä äärimmäisellä luottamuksellisuudella hyvin pienessä piirissä eri viranomaisissa.

Tuoreimmat osastosta