Perussuomalaiset jyrää gallupeissa – professori arvioi, miksi kannatus on ennätyslukemissa: Halla-ahon valitsema tapa vetoaa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Perussuomalaiset jyrää gallupeissa – professori arvioi, miksi kannatus on ennätyslukemissa: Halla-ahon valitsema tapa vetoaa

Professori Vesa Vares pohti syitä Jussi Halla-ahon puolueen gallup-menestykseen.

Professori Vesa Vares pohti syitä Jussi Halla-ahon puolueen gallup-menestykseen.

Julkaistu: 5.12.2019 14:56

Professori Vesa Vareksen mukaan perussuomalaisten puheenjohtajan esiintyminen ja argumentointi vetoaa nyt äänestäjiin, vaikka aikaisemmin Jussi Halla-aho saattoi vielä olla syy jättää äänestämättä perussuomalaisia.

Ylen marraskuussa teettämässä kannatusmittauksessa perussuomalaisten kannatus kasvoi entisestään. Puoluetta äänestäisi kyselyn perusteella jo 24,3 prosenttia. Kyseessä on puolueen historian paras galluplukema.

Päähallituspuolueiden kannatus sen sijaan romahti.

Sdp:n kannatus putosi 13,2 prosenttiin. Keväällä puolueen kannatus oli vielä 17,7 prosenttia. Keskustan kannatus oli puolestaan Ylen mittauksessa 10,6 prosenttia. Kannatus laski edellisestä kyselystä 2,3 prosenttiyksikköä.

Hallituspuolueiden kannatus oli Ylen mielipidemittauksessa yhteensä enää 50 prosenttia.

– Sanoisin, että kannatus on tullut poikkeuksellisen nopeasti ja poikkeuksellisen paljon alas siitä, mitä se oli vaaleissa. Kaikki hallitukset menettävät yleensä kannatustaan, mutta vauhti on ollut normaalia suurempi, arvioi Turun yliopiston poliittisen historian professori Vesa Vares Ilta-Sanomille.

Viime päivien tapahtumat eivät vielä näy mielipidemittauksessa, mutta ne voivat tietää tulevissa mielipidemittauksissa entistä tukalampaa tilannetta joillekin puolueille.

– Siihen, että perussuomalaisten kannatus on noussut nopeasti näin paljon, on myös muita syitä kuin että kaikkiin muihin on kyllästytty. Erityisesti se, että muut puolueet ovat olleet vaikeuksissa, vaikka viime päivien tapahtumat eivät ole ehtineet vielä vaikuttaa tilanteeseen. Voisin kuvitella, että ne vaan lisäävät käsitystä siitä, etteivät muut puolueet osaa hoitaa asioita, Vares arvioi.

Poliittisen historian professori Vesa Vares näkee useita syitä sekä perussuomalaisten menestykselle että keskustan kyykkäämiselle.

Poliittisen historian professori Vesa Vares näkee useita syitä sekä perussuomalaisten menestykselle että keskustan kyykkäämiselle.

Hän sanoo, että perussuomalaiset näyttävät saaneen kannatusta erityisesti nukkuvien riveistä. Kannatusta on kuitenkin vuotanut myös muista puolueista.

– Kannatus tullut aika vahvasti henkilöiltä, jotka eivät äänestäneet viime kerralla, eli niin sanotusti katsomosta. Myös ne, jotka ovat olleet tyytymättömiä vanhaan, ovat rohkaistuneet hakemaan vaihtoehtoa. Tutkimusten mukaan kannatusta tulee myös osittain keskustasta ja sosiaalidemokraateista, sanoo Vares, joka kuvailee myös Sdp:n syöksyn olleen dramaattinen.

– Sdp:n gallupluvut alkavat kohta olla lähellä sellaista, että kannatus on enää puolet perussuomalaisiin verrattuna, kun taas kokoomus näyttää pitäneen pintansa hyvin.

Perussuomalaisten ja kokoomuksen suosiota selittää asema oppositiossa. Vareksen mukaan opposition merkitys korostuu erityisesti perussuomalaisten kohdalla.

– Jussi Halla-aho on viitannut siihen, että perussuomalaiset ja vihreät pärjäävät gallupeissa, koska ihmiset pitävät niitä vaihtoehtoina, joilla on selkeä kanta tiettyihin asioihin. Se on vedonnut ihmisiin enemmän kuin puolueet, jotka yrittävät löytää keskitietä monissa asioissa, hän sanoo.

– Tuntuu myös, että Halla-ahon valitsema tapa esiintyä ja argumentoida vetoaa moniin. Halla-ahon persoona saattoi aikoinaan olla monille syy olla äänestämättä perussuomalaisia, mutta tällä hetkellä asia saattaa olla jopa päinvastoin, jatkaa professori, joka nostaa Halla-ahon vahvuuksiksi varmuuden sekä sen, ettei hän kiihdy helposti.

Petteri Orpon kokoomus ja Jussi Halla-ahon perussuomalaiset ovat oppositiossa ja menestyivät parhaiten Ylen tuoreessa mielipidemittauksessa.

Petteri Orpon kokoomus ja Jussi Halla-ahon perussuomalaiset ovat oppositiossa ja menestyivät parhaiten Ylen tuoreessa mielipidemittauksessa.

Myös keskustan notkahdukseen on professorin mukaan monta syytä. Hän huomauttaa, että alamäki alkoi jo puolueen oltua edellisessä hallituksessa, koska myös Juha Sipilän hallitus oli epäsuosiossa. Nyt alamäkeä jyrkentää se, että nykyisen hallituksen linja on hyvin erilainen. Lisäksi keskustan asema maakunnissa horjuu.

– Perussuomalaiset kritisoi hallitusta ja EU:ta, ja tuntuu ehkä enemmän olevan syrjäseudun kannalla.

Silmiinpistävää Ylen mielipidemittauksessa oli myös se, että perussuomalaisten kannatus oli korkeampi kuin Sdp:n ja vasemmistoliiton yhteensä.

– Suuntaus on sama kuin muualla Euroopassa: klassinen vasemmisto vetää entistä heikommin, toteaa Vares.

Hän ei kuitenkaan sanoisi, että Suomi olisi menossa entistä oikeistolaisempaan suuntaan. Polarisoitumista on havaittavissa, mutta perinteiset termit oikeisto ja vasemmisto eivät ole yksioikoisia.

Antti Rinne erosi pääministerin paikalta tällä viikolla. Nyt Sdp:n puoluehallitus esittää häntä hallitustunnustelijaksi.

Antti Rinne erosi pääministerin paikalta tällä viikolla. Nyt Sdp:n puoluehallitus esittää häntä hallitustunnustelijaksi.

– Perussuomalaisilla on talouspolitiikassa elementtejä, joita voi pitää perinteisen vasemmiston tyyppisinä sekä kriittinen suhtautuminen siihen, mitä he pitävät yhteiskunnan oikeistolaisena eliittinä. Kokoomus puolestaan katsoo olevansa keskustaoikeistolainen.

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund hämmästeli aiemmin torstaina STT:lle, että Sdp:n puoluehallitus esittää pääministerin paikalta eronnutta Antti Rinnettä.

– Näyttää todella oudolta, että sama henkilö, jota kohtaan on niin syvää epäluottamusta, että ajetaan hallitus eroamaan, on missään roolissa uuden hallituksen muodostamisessa, jos hallituspohja ei muutu, hän sanoi.

Ymmärrystä Grönlundilta ei saanut myöskään ajatus siitä, että Rinne jatkaisi ministerinä tulevassa hallituksessa. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ei tyrmännyt asiaa eilen, kun siitä kysyttiin häneltä Iltalehden haastattelussa.

Vares puolestaan huomauttaa, että myös Sanna Marinin tai Antti Lindtmanin asettaminen hallitustunnustelijaksi voisi olla hätiköityä.

– On pätevä argumentti, että jos jompikumpi heistä toimisi tehtävässä, mentäisiin asioiden edelle. Mutta tietysti voi kuvitella, että keskustan kenttäväessä herättää ihmetystä, jos hallitustunnustelijana on henkilö, johon puolueella ei ole luottamusta.

Tuoreimmat osastosta