Haavisto pyysi anteeksi – konsulipäällikkö ”tervetullut jatkamaan tehtävässä” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Haavisto pyysi anteeksi – konsulipäällikkö ”tervetullut jatkamaan tehtävässä”

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoi keskiviikkona keskustelleensa konsulipäällikkö Pasi Tuomisen kanssa puolentoista tunnin ajan.

5.12.2019 0:16

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sai keskiviikkona Ylen A-studiossa vastata al-Holin -leirin ympärillä pyörivään kohuun.

IS on aiemmin kertonut, miten Haavisto painosti ulkoministeriön konsulipäällikköä ylittämään virkavastuunsa al-Holin leirissä Syyriassa olevien suomalaisten kotiuttamisoperaatiossa.

Operaatio Korpi -koodinimellä tunnetussa operaatiossa suomalaiset olisi tuotu konsulikyydillä tarvittaessa nopeasti kotimaahan. Ilta-Sanomat on kertonut, että kun konsulipäällikkö Pasi Tuominen ei suostunut ulkoministerin vaatimukseen, hänet syrjäytettiin.

Haavisto kertoi A-studiossa, että hän keskusteli tänään puolitoista tuntia konsulipäällikkö Pasi Tuomisen kanssa.

– Pyysin tietysti anteeksi, kun tässä on ollut monessa kohdassa rikkinäinen puhelin. Samalla kuulin, että hänellä ei ole mitään nykyisen henkilön virkatointa ja tehtäväkuvaa vastaan. Ei ole mitään ristiriitaa konsuliosastolla näiden toimenpiteiden ja hänen työnsä välillä.

– Silloin ilman muuta sanoin, että hän on ilman muuta tervetullut jatkamaan tehtävässä, jos hän näin haluaa.

Haavisto kiisti heti perään väitteen, jonka mukaan konsulipäällikkö olisi siirretty syrjään tehtävistä, mutta myönsi, että tehtävistä on ollut ”ristiriitaisia käsityksiä”, jolloin on ”katsottu, onko sitten muita mieluisia tehtäviä”.

– Hän on ollut tehtävissä tähän asti. Totta kai samalla osastolla, jos siellä on hyvin monia ristiriitaisia käsityksiä tehtävistä, se on aina hallinnossa vaikeaa. Totta kai ollaan sitten katsottu, onko sitten jotain muita mieluisia tehtäviä. Mutta nyt tämän kuultuani tänään, olemme pari viikkoa koittaneet tätä tapaamista järjestää, hän on hyvin tervetullut. Hän on pätevä virkamies, osaava virkamies, ja on totta kai tervetullut jatkamaan tässä konsulipäällikön tehtävässä.

Konsulipäällikkö Pasi Tuomisen asemasta on liikkunur ristiriitaisia tietoja.

Ilta-Sanomat tapasi Haaviston Ylen studion ulkopuolella illan A-studion jälkeen. Haavisto kertoo, että hän on tänään selvittänyt Tuomisen omaa kiinnostusta jatkaa tehtävässä. Tuominen ei kuitenkaan ole vielä Haaviston mukaan vastannut tähän kysymykseen.

Haavisto puhui sekä A-studiossa että Ilta-Sanomille Tuomisen olevan ”tervetullut jatkamaan” tehtävässa. Haaviston mukaan missään vaiheessa ei kuitenkaan ole ollut tilannetta, jossa hän ei olisi ollut konsulipäällikkö.

A-studion toimittaja viittasi IS:n julkaisemaan alivaltiosihteeri Pekka Puustisen kirjoittamaan muistioon. Muistiosta saa kuvan, että konsulipäällikkö Tuominen haluttiin siirtää syrjään tehtävistä.

– Siellä on käyty näitä keskusteluja, mutta itse olen lähtenyt siitä, että vasta kun olen voinut tavata konsulipäällikön ja käydä selventävän keskustelun. Nyt se keskustelu on käyty. Nyt en näe mitään ristiriitaa tässä toiminnassa, Haavisto vastasi.

– Tämä on ollut erittäin vaikea tilanne sen vuoksi, että toimintalinja on esitetty valtioneuvostolle. Mutta henkilöt, jotka toimivat tällaisessa valmistelevassa operaatiossa, jos näitä perheitä jotakin kautta tulee leireiltä ja muuta, joutuvat tekemään hyvin luottamuksellista työtä tässä.

Ulkoministeriön konsuliosaston pöytäkirjasta viime viikon perjantailta selviää, että kokouksen keskustelussa ”nousi esiin osaston henkilöstön järkytys konsulipäällikön siirtämisestä uusiin tehtäviin”. Lisäksi ulkoministeriön virkamiehet käyttävät termiä "syrjäyttäminen”.

Ilta-Sanomat kysyi Haavistolta kahdesti, mistä voi johtua, että virkamiehet kokevat, että Tuominen on syrjäytetty, vaikkei näin Haaviston mukaan ole tapahtunut. Ulkoministeri ei antanut tähän suoraa vastausta.

– Tässä on varmasti tämä kysymys, että kun näitä ristiriitoja ilmeni tämän valmistelun alkaessa, että millä periaatteella ja millä laillisuuspohjalla toimitaan, niin siitä on ollut erilaisia näkemyksiä. Nyt ne näkemykset ovat selvästi sulautuneet yhteen, Haavisto kierteli.

Ulkoministeri Haavisto piti IS:n ensimmäisen uutisen jälkeen aiheesta maanantaina tiedotustilaisuuden. IS kysyi tuolloin, onko ulkoministeri painostanut konsulipäällikkö Pasi Tuomista siirtymään syrjään tehtävästään osittain sen takia, koska hän kieltäytyi tuomasta al-Holin lapsia konsulikyydillä.

– Tämä ei pidä paikkansa, Haavisto vastasi.

– Meillä on ollut sellaista keskustelua kesällä laajemmin ulkoministeriön virkamiesten kanssa, tarvitseeko tässä tilanteessa tehdä mitään. Olen ministerinä edustanut sitä kantaa, että minulla on se käsitys, että kun suomalaisilla on perustuslain mukainen oikeus palata kotimaahansa ja lapsen oikeuden sopimus vielä suojaa näitä lapsia, emme voi olla tekemättä mitään. Sitten on lähdetty kehimään sitä, mitä voimme tässä kokonaisuudessa tehdä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto on joutunut antamaan selityksiä siitä, minkälaisia käskyjä ministeriössä on annettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?