Rinteen aikomus jäädä kiinni vallan­kahvaan tyrmistyttää Sdp:n sisällä: ”Tässä on uskomattomia käänteitä”

Pääministerin paikalta eronnut Rinne ajaa Sanna Marinia seuraajakseen. Rinteen nimi on mukana myös ministerispekulaatioissa.

| Päivitetty

Antti Rinteen (sd) ero pääministerin paikalta on nostattanut Sdp:n sisäiset jännitteet pintaan.

Loanheitto puolin toisin uhkaa käydä likaiseksi, kun puolue valmistautuu valitsemaan Suomen seuraavan pääministerin pienen joukon kesken. Jaossa on paljon valtaa.

Ehdokkaita on kaksi: Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin.

Samalla kun puolue valmistautuu pääministerin vaihdokseen, Rinteen aikomus jäädä vallankahvaan kiinni alkaa koetella jo omankin väen rajoja.

Rinne on ilmoittanut jäävänsä puolueen puheenjohtajaksi, ja aikoo mahdollisesti tavoitella jatkokautta ensi kesäkuun puoluekokouksessa.

IS:n haastattelema puolueaktiivi yllättyi, kun Rinne kertoi hänelle tähtäävänsä hallitustunnustelijaksi ja suunnittelevansa jatkavansa Sdp:n puheenjohtajana ensi kesän puoluekokouksen jälkeen.

– Se oli niin mielenkiintoista, että minulla jäi monttu auki, puolueaktiivi kommentoi.

Lue lisää: Asiantuntija: Olisi vähän outoa, jos epäluottamuksen takia eronnut Antti Rinne vetäisi hallitustunnustelut

Rinteen arvioidaan haluavan jatkaa ministerinä hallituksessa, jonka arvioidaan syntyvän nykyiselle hallituspohjalle pikaisten neuvottelujen jälkeen.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoi tänään Iltalehdelle, ettei keskusta vastustaisi Rinteen ministeriyttä. Kurvinen muotoili asian IS:lle sanomalla, että keskusta on edellyttänyt pääministerin vaihtamista. Keskiviikkona Kurvinen kirjoitti Twitterissä, että hän on todennut kysyttäessä, että Sdp itse päättää sisäisesti ministerinsä.

Sdp:n sisällä ajatus Rinteen jatkamisesta ministerinä herättää jopa huvittuneita reaktioita.

– Rinteen ministeriys kuulostaa täysin mahdottomalta, eräs kansanedustaja kommentoi.

– Tässä on niin uskomattomia käänteitä. En osannut odottaa, että hän jäisi puheenjohtajaksi kaiken tämän jälkeen, toinen Sdp:n eduskuntaryhmän jäsen kommentoi.

Pääministeriksi Antti Rinteen paikalle arvioidaan nousevan joko Sanna Marinin (vasemmalla) tai Antti Lindtmanin (oikealla).

Eräs Sdp:n kansanedustaja kertoo saaneensa kentältä hämmentynyttä viestiä Rinteen roolista.

– Monet vetoavat siihen, että puolueen puheenjohtajalla pitäisi olla nykyistä huomattavasti enemmän kykyä itsearviointiin.

Spekulaatioita ministerisalkun tarjoamisesta Rinteelle pyöritetään sekä Lindtmanin että Marinin tukijoukoissa.

Lindtmanin väitetään tarjonneen Rinteelle ministerinpaikkaa sillä ehdolla, että tämä kieltäytyisi osoittamasta tukeaan Marinille.

Toisaalta puhutaan Rinteen ja Marinin diilistä: mikäli Marinista tulisi pääministeri, ei hän voisi olla antamatta Rinteelle ministerisalkkua.

Yksi esillä ollut vaihtoehto on se, että Rinne ottaisi työministerin salkun, ja tehtävää nykyisin hoitava Timo Harakka siirtyisi Marinilta vapaaksi jäävään liikenne- ja viestintäministerin tehtävään.

– Hovin sisäinen järjestely, IS:lle kuvaillaan spekulaatiota.

– Sanna on pitänyt itseään perintöprinsessana. Mutta sellainen kulttuuri, jossa puheenjohtaja nimeää seuraajansa, ei ole kyllä tasavaltalainen järjestelmä. Se on kuningaskunnissa, joissa suku pitää valtaa, toinen kommentoi.

Tiistaina pääministerin paikalta eronneen Antti Rinteen (sd) vahva rooli herättää ihmetystä puolueen sisällä.

Sdp:n sääntöjen mukaan pääministerin valinnasta päättää puoluevaltuusto. Valintaa valmistelevaa toimikuntaa johtaa Rinne.

Rinne on IS:n tietojen mukaan soitellut etukäteen läpi puoluevaltuuston jäseniä Marinin taakse. Ennen puoluevaltuustoa henkilövalintoja käsitellään puoluehallituksessa.

IS:n haastattelema puolueaktiivi hämmästyi, kun Rinne soitti ja kertoi tahtovansa, että Marinista tulisi pääministeri. Rinteen ajatuksena oli vaikuttaa yksittäisen puolueaktiivin kautta puoluehallituksessa istuvaan henkilöön.

Puolueaktiivi päätyi siihen, että Rinteen täytyy soittaa itse puoluehallituksen jäsenelle.

– Minä en ala sanansaattajaksi, aktiivi kommentoi.

Sdp:n kansanedustaja arvioi, että Rinne on ongelma sekä Marinille että Lindtmanille.

– Kummallekaan ei ole hyväksi, että Rinne on jaloissa pyörimässä, kansanedustaja sanoo.

– Ehdokkaat ovat hyviä. Entisen pääministerin osuus tässä on hämmentävää. Rinne ajaa omaa asiaansa estottomasti, toinen demariedustaja ihmettelee.

Marin sanoi Ylen A-studiossa keskiviikkoiltana, että hän ei ole kenenkään ohjailtavissa. Myös Lindtmanilta tuli Rinteelle pienoinen piikki.

– Ehkä itse kuuntelisin enemmän, mieluummin suuret korvat ja pienempi suu, Lindtman kuvaili tavoittelemaansa johtamistapaa.

Rinne on luonut Sdp:n eduskuntaryhmään kriitikon mukaan ilmapiirin, jossa sisäisille arvostelijoille käy huonosti. IS kertoi syyskuussa, että Rinteen johtamistapaa pidetään sinkoilevana. Rinne kommentoi, ettei hän tunnistanut itseään artikkelista.

Sdp:n pääministerikisassa ennakkosuosikkina pidetään Marinia. Marinin puolesta puhuu ministerikokemus.

Marin on myös puoluekokouksen valitsema varapuheenjohtaja, joten mandaatti pääministeriyteen löytyy. Selkeä enemmistö eduskuntaryhmästä on Marinin takana.

Lindtman kertoi keskiviikkona laittavansa uskonsa puoluevaltuutettuihin.

– Tässä suhteessa olen luottavainen, jos Paavo Lipponen olisi gallupeja katsonut, hänestä ei olisi ikinä tullut pääministeriä, Lindtman kommentoi.

Lindtmanin ja Rinteen välejä pidetään viileinä. Marinin tukijoiden mukaan Lindtman on käynyt jo pitkään kampanjaa Rinnettä vastaan.

Lindtmanin kerrotaan yrittäneen järjestää ylimääräistä puoluekokousta, jotta hän pääsisi istuvasta puheenjohtajasta eroon. Lindtman on itse kiistänyt asian.

5.12. kello 12.43: Lisätty maininta Kurvisen tviitistä tältä päivältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?