Rinteen eron jälkipyykki käy kuumana – Kärnä pyysi ”tunnekuohuaan” anteeksi, Kurvinen menee Sdp:n kokoukseen lepyttelemään - Politiikka - Ilta-Sanomat

Rinteen eron jälkipyykki käy kuumana – Kärnä pyysi ”tunnekuohuaan” anteeksi, Kurvinen menee Sdp:n kokoukseen lepyttelemään

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan demareilla ja keskustalaisilla on ”tarve istua alas kasvokkain ja puhua asiat halki”.

Pääministeri vaihtuu, mutta viiden puolueen demarijohtoinen hallitus on jatkamassa. Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi, että hallitustunnustelijasta päätetään torstaina. Sdp:n pääministeriehdokas on tiedossa aikaisintaan sunnuntaina. Lindtmanin mukaan on järkevää, että hallitustunnustelija on joku muu kuin hän tai Sanna Marin.­

4.12.2019 18:55

Eronpyyntönsä pääministerin tehtävästä Posti-jupakan vuoksi tiistaina jättänyt Antti Rinne loisti keskiviikkona poissaolollaan eduskunnasta, mutta Rinteen eron jälkipyykki kävi kuumana.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, pääministeriksi pyrkivä Antti Lindtman kertoi Twitterissä pyytäneensä keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Kurvista selvittämään torstaina Sdp:n eduskuntaryhmän kokouksessa ”keskustan eduskuntaryhmän ajattelua ja viime päivien tapahtumia”.

– Sovimme, että hän tulee meidän ryhmäkokoukseen ja antaa omalta osaltaan selvityksen keskustan eduskuntaryhmän viime päivien tapahtumista liittyen myös siihen, mitä olemme saaneet lehdistä lukea, Lindtman kommentoi eduskunnassa.

Tunnelmia kiristi entisestään Iltalehden juttu, jossa kerrottiin keskustan eduskuntaryhmän sisäisestä viestiketjusta, johon oli välitetty keskustan kentän tuntoja Rinteestä ennen tämän viikon dramaattisia päiviä.

Ex-pääministeri Juha Sipilä (kesk) kirjoitti lehden mukaan ketjuun viime perjantai-iltana viestin, jossa hän kertoi saamastaan kriittisestä palautteesta ja kysyi, onko keskustalla ryhmäkokousta ennen tiistain välikysymyskeskustelua. Ylimääräinen ryhmäkokous järjestettiinkin maanantaina.

Sipilä lähetti jutun jälkeen Sdp:n eduskuntaryhmän jäsenille viestin, jossa hän kiisti puuhanneensa ”mitään Rinteen kaatokokousta”.

Sipilä kertoi ainoastaan kysyneensä, kokoontuuko ryhmä ennen välikysymyskeskustelua ja toi esiin, että edellisellä kaudella keskustassa toimittiin tämän käytännön mukaisesti aina ennen isoja eduskuntakeskusteluja.

Demokraatin mukaan Sipilä kirjoitti keskustan eduskuntaryhmän sisäisessä viestiketjussa perjantaina kello 11.12, että ”nyt olisi loogista Paateron ero”.

– Uskon, että sillä pöytä putsaantuu. Muuten soppa syvenee. Toivottavasti meidän ministerit tietävät, mitä Rinne tiedottaa, Sipilä kirjoitti.

Tämä viesti viittaa siihen, että Sipilä katsoi tilanteen korjaantuvan omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) erolla. Paatero jättikin eronpyyntönsä pian Sipilän viestin jälkeen.

Sdp:n eduskuntaryhmälle kirjoittamassaan viestissä Sipilä kirjoitti, että Sdp:n ja keskustan välinen ”punamultayhteistyö elää nyt kriittisiä päiviä”, ja ilmoitti olevansa valmis tekemään ”mitä vaan luottamuksen palauttamiseksi”.

Sdp:n kansanedustaja Hussein al-Taee kertoi Twitterissä Sipilän halanneen häntä ja vakuuttaneen, että hän ei ole masinoinut mitään.

Mikko Kärnä (kesk) puolestaan pyysi Twitterissä anteeksi, että hän kirjoitti ”tunnekuohussa ikävästi Rinteestä”. Kärnä kirjoitti Iltalehden mukaan ketjussa seuraavasti: ”Lappu Lindtmanille. Jäätteenmäkeä muistaen.”

– Tässä ei ollut kyse ”kostosta”. Tässä oli kyse luottamuksesta. Keskusta luottaa hallitukseen ja hallituspohjaan. Kippariin meni luotto. Ei muuhun, Kärnä lievitteli.

Tiistaina Kärnä kertoi IS:lle olevansa kiitollinen Rinteen tekemästä eroratkaisusta ja sanoi, että keskustalla on halu jatkaa samalla hallituspohjalla- ja ohjelmalla.

Lindtman ei halunnut kommentoida yksittäisiä viestiketjuun lähetettyjä viestejä, mutta mainitsi, että Sipilän ”suora viestikontakti on askel eteenpäin”.

– On tarve istua alas kasvokkain, puhua asiat halki ja sitten lähteä eteenpäin, Lindtman muotoili.

Markus Lohen (kesk) mukaan viestiketjun perusteella maalattu kuva ei ole totuudenmukainen. Lohi kirjoitti IL:n mukaan viestiketjussa, että ”nyt tulee jo rauhallisimmilta ja vakaimmilta keskustalaisilta viestiä, että luottamus Rinteeseen on mennyt.”

– Olen pannut yhden viestin meidän suljettuun WhatsApp-ryhmään. Meidän velvollisuus on kuunnella ihmisiä, sieltä tuli erittäin laaja viesti siitä, että luottamus pääministerin toimintakykyyn johtaa hallitusta on heikkoa.

Kurvisen mukaan keskustalaiset saivat kenttäväeltä ja kansalaisilta satoja viestejä.

– Yhteensä kun edustajista puhutaan, niin voidaan puhua tuhansista palautteista. Arvioimme palautetta ja selvityksiä, jotka eivät olleet aukottomia, ja tulimme siihen tulokseen, että hallituksen tilanne ei ole uskottava ja ainut ratkaisu on, että ilmoitamme pääministerille, että tilanne on ajautunut tähän.

Markus Lohi (kesk) ja Suna Kymäläinen (sd) hieroivat sovintoa eduskunnassa keskiviikkona.­

Keskustan entinen pitkäaikainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila kommentoi Ylellä, että keskustan johto tulee varmasti kertomaan syyn sille, miksi puolue halusi vaihtaa pääministeriä. Kurvisen mukaan Anttila on ”arvostettu valtionainen, mutta ei tiedota tästä asiasta”.

Kurvisen mukaan keskusta keskittyy nyt luottamuksen palauttamiseen, eikä ole järjestämässä ”valtavia infoja”.

Kurvinen ei ollut valmis vastaamaan yksityiskohtaisiin kysymyksiin Rinteen eroon johtaneista syistä. Kurvinen perusteli asiaa sillä, että ”kyse on parlamentarismista ja kansanvallasta eikä mistään oikeudenkäynnistä, missä on todisteita”.

– Totean, että kokonaisuutena, mitä Posti-kohun ympärillä on tapahtunut, on ollut viemässä luottamusta pois ja tämä (pääministerin vaihtaminen) oli ainut keino, Kurvinen toisti aiemman viestinsä.

Kurvisen mukaan myös keskustan ”pitää olla itsekriittinen ja ymmärtää, että tällaisen poikkeuksellisen ja surullisen tapahtumaketjun jälkeen meillä on erittäin suuri vastuu, että myös meihin voi luottaa”.

Yksittäinen sovinnonele nähtiin Valtiosalissa, kun Lohi kertoi Suna Kymäläiselle (sd) kameroiden edessä, että keskusta tekee parhaansa luottamuksen palauttamiseksi.

– Kaksi ministeriä on lähtenyt, yhteistyö ei varmasti monia tällaisia kertoja kestä, Kymäläinen sanoi.

– Teemme parhaamme, Lohi vastasi.

4.12. kello 20.24: Lisätty maininta Demokraatin jutusta, jonka mukaan Sipilä katsoi, että pöytä putsaantuu Sirpa Paateron erolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?