Kansanedustaja selittää Linnan juhlien boikottiaan IS:lle: Jenni Haukion puhe ”leimasi meidät hyvin oudossa valossa” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kansanedustaja selittää Linnan juhlien boikottiaan IS:lle: Jenni Haukion puhe ”leimasi meidät hyvin oudossa valossa”

Hannakaisa Heikkinen menossa tauolle sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksesta eduskunnassa torstaina 28. helmikuuta 2019.

Hannakaisa Heikkinen menossa tauolle sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksesta eduskunnassa torstaina 28. helmikuuta 2019.

Julkaistu: 4.12. 17:42

Hannakaisa Heikkisen mukaan juhlien väliin jättäminen on ”hienovarainen ele”. Haukio ei kommentoi.

Kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) jättää Linnan juhlat väliin presidentin puolison Jenni Haukion eläinten hyvinvointia koskevan puheen takia, kertoo Kiuruvesi-lehti.

Lehti on julkaissut Heikkisen avoimen kirjeen Haukiolle.

–  En kuitenkaan koe voivani tänä vuonna valitettavasti noudattaa ystävällistä kutsuanne. Puheenvuoronne vastaanottaessanne Eläinsuojelugaalassa Kiitos eläimiltä -palkinnon sai minut monien muiden maanviljelijöiden tavoin miettimään, onko tasavallan ykköspaikoilla täysin ymmärretty omavaraisuuden, huoltovarmuuden ja kotimaisen ruoan merkitystä, Heikkinen kirjoitti.

Kolmannen kauden kansanedustaja Heikkinen on itse maatilallinen. Hän on syntyjään maitotilallinen. Heikkisen perheen tila sijaitsee Kiuruvedellä.

IS tavoitti Heikkisen kommentoimaan Linnan juhlista pois jäämistään.

Hän kertoo, että hän on miettinyt Linnan juhlista jättäytymistä koko syksyn ja ajatus on muotoutunut lenkeillä Töölönlahden rannassa.

– Minulla ei ole tässä paperilla edessäni Haukion puhetta. Mutta minulla iski sieltä sellainen kohta mieleen, että ”jokainen näistä eläimistä olisi halunnut elää”.

– Moni viljelijä on kokenut, että se leimasi meidät hyvin oudossa valossa. Me haluamme taata, että myös lehmän viimeinen matka teurastamolle olisi mahdollisimman hyvä. Tässä ei ymmärretä meidän työmme sisältöä ja tapaa, jolla sitä teemme, hän sanoo.

Heikkinen pyytää, ettei hänen toiminnastaan käytettäisi sanaa ”boikotti”, sillä ”yleensä boikotilla tarkoitetaan hyvin kärjekästä mielipiteen ilmaisua”.

– Yritän kaikin tavoin tässä rakentaa siltaa ja ymmärrystä tällaisella hienovaraisella eleellä huoltovarmuuden turvaamisen näkökulman tärkeydestä.

Hän sanoo, että tilalliset ovat jo muutenkin tiukilla ja luettelee, että karjatiloista lopettaa useampi päivässä.

Negatiivinen julkisuus, kuten presidentin puolison puhe, lisää painetta, hän sanoo.

– Tulonmuodostus on pientä, niin se lasti päällä, että kotimaassa ei arvosteta tätä tärkeää työtä, on paha.

Heikkinen kiittelee presidenttiparia niin avoimessa kirjeessään kuin IS:lle puhelimessa. Kiitosta saa Niinistön ja Haukion työ jossa he ovat ”heikompien puolella”.

Heikkinen haluaa tuoda keskusteluun maatalousyrittäjien jaksamisen ja suomalaisen ruoantuotannon ja huoltovarmuuden merkitystä.

– Jos meidän viljelijät ei jaksa, niin se on riski tuottaa kansalle ruokaa tilanteessa, jossa Itämeri laitetaan kiinni, ja emme pysty tuomaan ulkomailta ruokaa.

– Milloin jos ei itsenäisyyspäivän alla, kannattaa miettiä huoltovarmuuden merkitystä?

Boikotti liittyy rouva Jenni Haukion pitämään puheeseen, mutta kyseessä ei ole Haukion vaan Suomen itsenäisyyden kunniaksi pidettävät juhlat. Miten perustelet tekosi tältä kannalta?

– Poisjäänti-teolla haluan vain kiinnittää huomiota tähän aiempaan keskusteluun. Ja kun kutsujina on presidenttipari, niin yksi osa tätä keskustelua on ollut tästä puheesta eskaloitunut keskustelu. Tavallaan johonkin kontekstiin tämä huoleni suomalaisten ruoantuotannosta on kiinnitettävä. Koen, että tällaisella kohteliaalla eleellä tämä rauhanomaisesti onnistua.

Näyttää helposti siltä, että kun jättäydytään pois itsenäisyyspäivän vastaanotosta, ja sille kerrotaan julkisesti tällainen syy, se vaikuttaa tiukalta vastavedolta. Mitä mieltä olet tästä?

– Kun kirjeeni Kiuruvesi-lehdestä lukee rauhallisesti, sanomisistani saa oikean kuvan.

Linnan juhlien pukukin olisi jo ollut valmiina. Heikkinen kertoo kierrättäneensä juhlapuvut aiemmista Linnan juhlista.

Tänä vuonna olisi ollut tarkoitus käyttää mustaa iltapukua aiemmista juhlista.

Rouva Jenni Haukion hän pyytää tutustumaan heille maatilalle, jotta hän näkisi, miten eläimet siellä voivat.

Tasavallan presidentin kansalista kerrotaan Ilta-Sanomille, ettei rouva Jenni Haukio kommentoi asiaa.