Sipilä sydämistyi lehtiväitteestä– lähetti kaikille demariedustajille sähköpostin: ”En ole puuhannut mitään Rinteen kaatokokousta” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sipilä sydämistyi lehtiväitteestä– lähetti kaikille demariedustajille sähköpostin: ”En ole puuhannut mitään Rinteen kaatokokousta”

Ex-pääministeri, kansanedustaja Juha Sipilä (kesk) lähetti keskiviikkona päivällä kaikille Sdp:n kansanedustajille sähköpostia.

Ex-pääministeri, kansanedustaja Juha Sipilä (kesk) lähetti keskiviikkona päivällä kaikille Sdp:n kansanedustajille sähköpostia.

Julkaistu: 4.12. 16:18

Ex-pääministeri Juha Sipilä kirjoittaa IS:n haltuunsa saamassa sähköpostissa punamultayhteistyön elävän nyt kriittisiä päiviä ja hän haluaa antaa kaiken tukensa ja panoksensa sille, että tilanteesta selvitään.

Ex-pääministeri, kansanedustaja Juha Sipilä (kesk) lähetti keskiviikkona päivällä kaikille Sdp:n kansanedustajille sähköpostia. Viestin lähettäminen ja sen sisältö kertovat siitä, kuinka herkässä tilassa keskustassa ja Sdp:ssä ollaan pääministeri Antti Rinteen (sd) eroon johtaneiden tapahtumien jälkeen. IS:n haltuunsa saama Sipilän viesti on osoitettu Sdp:n eduskuntaryhmälle ja alkaa sanoilla hyvät kollegat.

– Punamultayhteistyö elää nyt kriittisiä päiviä. Haluan antaa kaiken henkilökohtaisen tukeni ja panokseni, että selviämme tästä, Sipilä avaa.

Sipilä haluaa viestissä korjata hänestä keskiviikkoiltana esitettyjä väitteitä liittyen viestiin, jossa hän kysyi keskustan WhatsApp-ryhmässä, onko sen eduskuntaryhmällä ryhmäkokousta ennen välikysymyskeskustelua, jonka oli määrä olla keskiviikkona.

– Minun on oikaistava teille Iltalehden jutun minua koskevat väitteet. Minä en ole puuhannut mitään Rinteen kaatokokousta, ainoastaan kysynyt kokoontuuko ryhmä ennen välikysymyskeskustelua.

Kuvituskuva

Sipilä selittää viestissä, että edellisellä eduskuntakaudella keskustassa toimittiin tämän käytännön mukaisesti aina ennen isoja eduskuntakeskusteluja.

– Erityisen tarpeen se olisi ollut tässä sekavassa tilanteessa, että pystyisimme salissa puolustamaan hallituksen vastausta.

Välikysymyskeskustelua ei koskaan käyty, koska Rinne erosi tehtävistään ennen sitä. Loppuneesta luottamuksesta kertoivat julkisuuteen Kulmuni ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen. Sipilä kirjoittaa demareille luvanneensa etukäteen tukensa puolueen johdolle, mitä ikinä he päättävätkään asiassa.

– Esityksen epäluottamuksesta teki puoluejohto (kuten kuuluukin) ja päätimme siitä yksimielisesti ryhmässä. Etukäteen olin kertonut puoluejohdolle, että mihin tahansa johtopäätökseen tulette, tuen teitä.

Sipilä sanoo antavansa kaiken tukensa yhteistyökyvyn ja luottamuksen palauttamiseksi keskustan ja Sdp:n välille Rinteen eroon johtaneiden tapahtumien jälkeen.

– Haluan toivottaa Antille ja Sirpalle (Paatero) voimia vaikeassa tilanteessa. Olen valmis juttelemaan kenen kanssa tahansa, tulemaan ryhmäänne tai tekemään mitä vaan luottamuksen palauttamiseksi. Sdp ja keskusta voivat nousta vain yhteisen onnistumisen kautta. Siihen tarvitaan nyt lujasti yhteistä työtä ja hyvän hallitusohjelmamme johdonmukaista toimeenpanoa, Sipilä päättää sähköpostinsa.

Hän on allekirjoittanut sen yhteistyöterveisillä.

Viestin lähetyksen pontimena toimi Iltalehden artikkeli, jossa Sipilän väitettiin tehneen perjantai-iltana aloitteen Rinteen kaatamiskokouksen kutsumisesta koolle keskustan sisäisessä WhatsApp-ryhmässä. Ryhmässä keskusteltiin siitä, että viikonloppuna turuilla ja toreilla kentän ääni oli vahvasti ollut se, että luottamus pääministeri Rinteeseen on mennyt.

– Kyllä minullekin tullut viesti on pelkästään tätä. Onko meillä ryhmäkokousta ennen välikysymyskeskustelua, Sipilä kirjoitti viestiketjuun perjantai-iltana.

Ryhmäkokous on normaalipaikka eduskuntaryhmille valmistautua salissa käytäviin keskusteluihin ja hioa omaa strategiaansa niihin. Keskusta kutsui oman eduskuntaryhmänsä koolle maanantaiksi hallitusviisikon kokoonnuttua sunnuntai-iltana omaan kriisikokoukseensa. Sen sisällöstä oli tarpeen valottaa ryhmää ennen tiistaiksi kaavailtua välikysymystä.

Viikonloppuna paine keskustan kentällä oli kuitenkin käynyt jo niin kovaksi, että maanantain kokouksen jälkeen keskustan Kulmuni ilmoitti keskustan olevan sitoutunut hallitusyhteistyöhön, mutta puolueella oli ”henkilöön liittyvää” epäluottamusta. Henkilö oli pääministeri Antti Rinne.