Kommentti: Sittenkin hölmön tölväys? Rinteen lähtö voi jo kaduttaa Keskustaa - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Sittenkin hölmön tölväys? Rinteen lähtö voi jo kaduttaa Keskustaa

Keskusta hääsi demaripääministerin eteenpäin ajattelematta, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Katri Kulmuni ei vaikuttanut voittajalta.

4.12.2019 15:54

Joskus ei tiedä mitä haluaa, mutta tietää miten sen saa. Keskusta sai tiistaina pääministerin eroamaan.

Demaripääministeri Antti Rinne teki sen kovin helpoksi, sekoili asioissa ja sanoissaan, niin että syntyi yleinen epäilys, että hän sekoilisi myös totuudessa Posti-kiistassa. Omistajaohjausministeri Sirpa Paateron potkut vievät sympatioita demaririveissäkin. Ne koettiin epäreiluna sijaiskärsijän uhrauksena.

Eduskunnan epäluottamusäänestyksessä tämä ei olisi riittänyt kaatamaan Rinnettä. Se että keskusta käänsi peukun alas riitti. Ei tarvittu äänestystä.

Keskiviikkona keskustan entinen puheenjohtaja Juha Sipilä kiisti Helsingin Sanomissa, että hän olisi ollut aloitteen tekijä Rinteen savustamisessa. Iltalehti oli väittänyt näin, sille vuodettujen WhatsApp-keskustelujen perusteella. HS:n mukaan Sipilä lähetti kiireesti Sdp:n eduskuntaryhmän jäsenille viestin, jossa oli valmis ”tekemään mitä vain” luottamuksen palauttamiseksi puolueiden välillä. ”Punamultayhteistyö elää kriittisiä päiviä”, hän kirjoitti.

Keväällä Sipilä oli yhdessä Antti Rinteen kanssa kasaamassa hallitusta. Nyt nuo päivät ovat muisto vain.

Kauhistunut Kulmuni

Myöskään keskustan nykyinen puheenjohtaja Katri Kulmuni ei vaikuta kovin riemuisalta puolueensa saavutuksesta. Tiistaina vaikutti siltä, että Kulmunia vietiin paikasta toiseen kuin surullista litran mittaa. Hän päättyi kovan päivän illan päätteeksi A-Studioon todennäköisemmän uuden demaripääministerin Sanna Marinin kanssa.

Marin ei hymyillyt ollenkaan, kyyneleet näyttivät olevan lähempänä.

– Keskustalla ei ole tarvetta muuttaa yhtään mitään hallitusohjelmassa, Kulmuni vakuutti hätäisen oloisena.

Marin vältteli kysymystä siitä, onko puolueiden välinen luottamus kunnossa. Lopulta hän suostui sanomaan, että ”yhteistä ajankäyttöä” ehkä tarvittaisiin. Sehän sopii näin pikkujouluaikaan. Keskustan ja demarien yhteisistä pippaloista tulisi varmasti ikimuistoiset.

Marinkin vakuutti halua jatkaa yhteistä hallituspohjaa. Demareilla olisi uusissa hallitusneuvotteluissa kuitenkin periaatteessa mahdollisuus vaihtaa päähallituskumppaniksi kokoomus. Onko tämä tullut nyt keskustan mieleen, kun vallitsee hätä eikä riemu?

Katri Kulmunin ja Sanna Marinin hymyt olivat vähissä Ylen A-studiossa tiistai-iltana.

Iltalypsy meni ohi

Juuri nyt keskusta tuntuu kovin kiltiltä puolueelta, joka tekee mitä vain demareita miellyttääkseen. Vielä viikonloppuna sillä oli mahdollisuus kiristää Rinteen pallilla myönnytyksiä demareilta. Nyt vaikuttaa siltä, että osat ovat vaihtuneet. Iltalypsy meni ohi ja maitoämpäri kaatui navetan lattialle.

Mistä syystä keskusta halusi eroon Rinteestä? Selityksenä on tarjottu Anneli Jäätteenmäen kohtaloa 16 vuotta sitten. Jos näin on, kannattaa muistaa, että mikään ei ole kostoa turhempaa. Suomen vankilat ovat täynnä surullisia miehiä, jotka voivat kertoa siitä.

On aivan mahdollista, että Rinteen sekaantuminen Postin kiistaan kävi keskustayrittäjien vaistoille. He halusivat korostetun ay-taustaisesta pääministeristä eroon. Mutta mitä hyötyä tästä olisi? Sdp on täynnä demaritaustaisia ay-vaikuttajia. Puolueen asteikolla Sanna Marinia pidetään Rinnettä vasemmistolaisempana. Jos Antti Lindtman voittaisi Sdp:n pääministerikisan, hän on vielä enemmän ay-liikkeen mieleen.

Rinne ei epäilemättä ollut hyvä pääministerin virassa sanoissa ja teoissa sekoilunsa vuoksi. Hänestä välittyvä epävarma kuva leimasi myös Sdp:tä. Sekä Lindtman että Marin ovat politiikkaan kasvaneita, eivätkä sekoile sanoissaan. Rinne-show olisi tarjonnut keskustalle hyvän mahdollisuuden kasvattaa kannatustaan demarien kustannuksella. Se saattoi mennä.

Olisi aina parempi tietää, mitä haluaa, ennen kuin saa sen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?