IS:n saama pöytäkirja todistaa: Haavisto siirtää UM:n virkamiehen toisiin tehtäviin al-Hol-kiistan takia

Ilta-Sanomien haltuunsa saama ulkoministeriön konsuliosaston pöytäkirja todistaa, että konsuliosaston päällikköä Pasi Tuomista oltiin ja ollaan siirtämässä toisiin tehtäviin. Tuominen ei suostunut ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) laittomaksi kokemaansa painostukseen.

4.12.2019 14:37

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on kiistänyt toistuvasti, että hän olisi painostanut ministeriön konsuliosaston päällikköä Pasi Tuomista toimimaan laittomasti Syyrian al-Holin pakolaisleirillä olevien lasten kotiuttamiseksi.

Ilta-Sanomat on kertonut (IS 2. 12 ja IS 4. 12), miten Tuominen syrjäytettiin konsuliosaston päällikön tehtävistä, kun hän ei suostunut ottamaan ”elämän ja kuoleman” kysymykseksi luonnehdittua päätöstä al-Holin leirin lasten kotiuttamisesta omille harteilleen.

Mitään virallista toimeksiantoa Tuominen ei IS:n tietojen mukaan Haavistolta saanut, vaan Tuomisen olisi pitänyt ottaa poliitikoille ja Haavistolle kuuluva päätös omille harteilleen. Al-Holin leirillä olevat suomalaislapset olisi pitänyt tarvittaessa kotiuttaa nopeasti konsulikyydillä.

Myöskään hallituksen ”siunausta” tai poliittista linjausta ei ole Haaviston maanantaina tiedotustilaisuudessa esittämistä näkemyksistä huolimatta (HS 3.12) olemassa.

Asiaa puitiin myös viime viikon perjantaina ministeriön konsulipalveluiden osastokokouksessa. Tulehtunutta tilannetta valotti ministeriön alivaltiosihteeri Pekka Puustinen. IS on saanut haltuunsa viime maanantaille päivätyn kokouspöytäkirjaotteen kokouksen kulusta.

Ulkoministeriön konsuliosaston pöytäkirja.

Puustinen kuvasi pöytäkirjan mukaan UM:n tilannetta ”poikkeukselliseksi” ja ”harvinaiseksi”. Virallisia päätöksiä Tuomisen uran kohdalta tehdään lyhyen ajan sisällä:

”Suunnitelmissa on muutos konsulipalveluiden johdossa. Päätöksiä tehtäneen lyhyen ajan sisällä. Tilanne on poikkeuksellinen ja harvinainen. Kuitenkin yleisuran luonteeseen kuuluu siirtymisvelvollisuus ja sen puitteissa toimitaan silloin kun kokonaisuuden kannalta on päädytty sitä soveltamaan. Asia hoidetaan niin, että kaikki voivat jatkaa uraansa mahdollisimman hyvin, saada mielekkäitä ja vaativia tehtäviä, myös KPA:n (konsulipalvelut – toimituksen huomautus) toimintakyvystä osastona halutaan huolehtia”, pöytäkirjaotteessa todetaan.

IS:n tietojen mukaan Tuominen olisi halukas jatkamaan tehtävässään, Tuominen itse ei ole kommentoinut asiaa. Haavisto on koko ajan korostanut, että ”kierto” on osa ulkoministeriön virkamiehen tehtäviä.

Haaviston puheita vastaa sotii se, että vielä kesäkuussa Tuominen määrättiin jatkamaan tehtävässään konsuliosaston päällikkönä vuoteen 2022 saakka.

Tuomiselle etsitään uutta virkaa, ja hänen al-Holiin liittyvät tehtävänsä hoitaa nykyään lähetystöneuvos Jussi Tanner.

Perjantain kokouksessa Puustinen myönsi konsuliosaston henkilökunnalle, että kyseessä on ”herkkä asia myös poliittisella tasolla”:

”Konsulipäällikkö Tuominen toimii toistaiseksi normaaliin tapaan konsuliasioiden päällikkönä lukuun ottamatta yhtä asiakokonaisuutta, jonka hoitaminen on siirretty toiselle virkamiehelle. Kyseinen asiakokonaisuus on herkkä asia myös poliittisella tasolla. AVS (alivaltiosihteeri – toimituksen huomautus) toi esiin Tuomisen hoitaneen tehtäviään ja erityisesti kehittämistehtäviä ansioituneesti.”

Tuomista ei siis ole erotettu, vaan hänen tehtäviään on rajoitettu. Ulkoministeriön virkamiehet käyttävät termiä ”syrjäyttäminen”.

Pöytäkirja kuvaa hyvin konsuliosaston tunnelmia Tuomisen syrjäyttämisen jälkeen. Ministeriössä on pelko, että ulkoministeri Haavisto voi tehdä saman muillekin virkamiehille.

Keskustelussa nousi esiin osaston henkilöstön arvostus konsulipäällikön asiantuntemusta kohtaan ja järkytys siirtämisestä uusiin tehtäviin. Kysymyksiä herätti myös tilanteen vaikutus osaston arkityöhön, resurssipula ja asiasta viestiminen. Henkilöstö peräänkuulutti hyvän hallinnon periaatteita ulkoministeriön henkilöstöpolitiikassa. AVS arvioi, ettei notkahduksia osaston toiminnassa voida täysin välttää, mutta pyritään sellaisiin henkilöstö/sijaisuusjärjestelyihin että toiminnot jatkuisivat mahdollisimman hyvin. Viestinnän osalta todettiin, että kun päätökset tehdään niin ne ovat julkisia. Näkemykset konsulipäällikön tekemästä hyvästä työstä on tuotu esiin myös johdolle.”

Miten ahdistavaksi Tuominen Haaviston toiminnan on kokenut, paljastuu Tuomisen 18. lokakuuta alivaltiosihteeri Puustiselle lähettämästä sähköpostista, jonka IS sai haltuunsa. Tuominen varoittaa, että päätöksen toteuttaminen johtaisi virkamiehen osalta ehdottomaan vankeustuomioon.

”Emme voi toimia konsulipalvelulain mukaisesti, sen sijaan voimme toimia konsulipalvelulain periaatteiden mukaisesti. Päätös tulee tehdä hallituksessa tai sitten päätös tulee olla ministerin. Näen nyt ongelmaksi, että ministerin kanslia vyöryttää tämän hoidettavaksi konsulipalvelulain mukaisesti ja lähtökohtaisesti niin, että avustamme vain lapsia. Tällaisen päätöksen tekeminen virkamiestyönä on sellainen päätös, että sen tekijän on syytä varautua siihen, että hän saa päätöksestään vankeustuomion, josta tulee sen verran pitkä, ettei sitä voi ehdollisena suorittaa. Päätöksentekijän kannattaisi olla myös noin 65-vuotias, jotta eventuaalinen viraltapano ei vie toimeentuloa pysyvästi.”

 

Ulkoministerin mukaan lapsia ei ole ollut tarkoitus erottaa äideistään. Haaviston erityisavustajan Joel Linnainmäen sähköposti alivaltiosihteeri Puustiselle 18. lokakuuta on puheiden kanssa kuitenkin ristiriitainen.

Sähköpostissa on Haaviston ja avustajan keskustelujen perusteella laadittu kahdeksankohtainen ohje UM:n muistion laatimiseen. Muistiossa tulee Linnainmäen mukaan olla maininta mm viivytyksettä toimitettavista matkustusasiakirjoista.

Errityisesti muistioevästyksen 3. kohta herättää Haaviston julkisten puheenvuorojen valossa ihmetystä.

”3. Lähtökohtana on, että ainakin lapset Al-Holin leiriltä saadaan turvaan kohtuullisen ajan kuluessa ja tarvittaessa nopeasti, jos turvallisuusriskit alueella kasvavat.”

Haaviston al-Hol-toimintaa käsiteltiin tiistaina Mika Niikon (ps) johtamassa eduskunnan ulkoasianvaliokunnassa. Kokous ei ollut yksimielinen. Perussuomalaisia lukuun ottamatta muut kokivat, että Haavisto on pitänyt valiokuntaa riittävästi ajan tasalla.

IS kertoi tänään ulkoministeriön sähköpostikirjeenvaihdosta al-Holin tapauksen yhteydessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?