Antti Lindtman Ylen Aamussa Sdp:n ja keskustan väleistä: ”Nyt tässä on iso työ lähteä rakentamaan luottamusta” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Antti Lindtman Ylen Aamussa Sdp:n ja keskustan väleistä: ”Nyt tässä on iso työ lähteä rakentamaan luottamusta”

Antti Lindtman saapui 3.12. SDP:N eduskuntaryhmän kokoukseen keskustelemaan Antti Rinteen luottamuksesta.

Antti Lindtman saapui 3.12. SDP:N eduskuntaryhmän kokoukseen keskustelemaan Antti Rinteen luottamuksesta.

Julkaistu: 4.12.2019 8:29

Asiantuntijat arvioivat, että tulevalla pääministerillä voi olla vähän liikkumatilaa Rinteen jatkaessa puolueen puheenjohtajana.

Uuden pääministerin paikasta kisaavat tämänhetkisten tietojen mukaan liikenneministeri Sanna Marin ja Antti Lindtman.

Lindtman esiintyi tänään varhain Ylen Aamussa, jossa häneltä kysyttiin muun muassa pääministeriehdokkaaksi ryhtymisestä.

Lindtman kieltäytyi viime keväänä ministerinsalkuista perhesyihin vedoten. Nyt hän on kuitenkin ilmoittautunut pääministerikisaan.

– Tiesin silloin (keväällä ministerinsalkkuja jaettaessa), että meidän eduskuntaryhmässä on hyviä mahdollisia ehdokkaita. Kun pääministeriä haetaan, on harvempi lähdössä ehdolle. Silloin olen tämän pohdinnan joutunut uudelleen käymään, Lindtman perustelee.

– En siinäkään tilanteessa (pääministerinä) aio lapsesta luopua, aion hänen kanssaan viettää aikaa. Aion tässä tapauksessa seurata Paavo Lipposen jälkiä, Lindtman myhäili.

Omistajaohjausministerin salkusta kysyttäessä Lindtman ei osoittanut samanlaista kiinnostusta.

– Meillä on monia hyviä kykyjä puolueessa tähänkin paikkaan.

Tentattaessa sitä, millaiset välit Sdp:n ja keskustan välillä nyt ovat, saa Lindtmanilta varsin sopua hierovan vastauksen.

– Asiat pitää puhua halki, rakentaa luottamusta. Vanhan nuotion ääreen ei saa jäädä lämmittelemään.

”Pöytää pitää puhdistaa” Lindtman myöntää, kun haastattelija esitti kysymyksiä Iltalehden esittämästä Juha Sipilän mahdollisesta roolista Rinteen hallituksen kaatajana.

– Nyt tässä on iso työ lähteä rakentamaan luottamusta. En näe, etteikö luottamuksen rakentaminen onnistuisi puolueiden välillä.

Lindtman näkee, että hänessä ja Rinteessä on joitakin eroja.

– Meissä monella on persoonassa eroja, ollaan (Rinteen kanssa) eri ikä-luokkaa. Siitä tulee eri sävyeroja.

Tutkijat: Tulevalla pääministerillä vaarana Ville Itälän kohtalo

Ylen Aamussa oli vieraana myös politiikan asiantuntija Erkka Railo MustReadista ja tutkijatohtori Joanna Vuorelma Tampereen yliopistosta.

Tutkijat huomioivat, että asetelma, jossa Rinne jää puolueen puheenjohtajaksi, saattaa olla seuraajalle haastava. Railo muistuttaa, että vuonna 2003 Anneli Jäätteenmäki jätti pääministerin paikan lisäksi puolueen muut johtopaikat, ja se selkiytti tilannetta puolueessa.

Toisin oli Sauli Niinistön ja Ville Itälän tapauksessa vuonna 2001–2003, jolloin Itälä toimi pääministerin sijaisena. Silloin hänen liikkumatilansa oli varsin tiukka, kun pestiä aiemmin hoitanut Niinistö jatkoi hallituksessa valtiovaranministerinä.

– Kun vanha isäntä jäi vielä hallitukseen notkumaan, söi se uuden pääministerin johtajuutta. Itälä ei pystynyt luomaan vakiintunutta asemaa, Railo arvioi.

Tutkijatohtori Joanna Vuorelma taas sanoo, että uudenlainen malli, jossa pääministeri ja puolueen puheenjohtaja olisivat eri henkilöt, saattaisi olla toimiva ja purkaa painetta.

– Voisi helpottaa pääministerin nykyistä 24/7-roolia.

Tuoreimmat osastosta