Katso Suomen kohtalokas viikko ovina - Politiikka - Ilta-Sanomat

Katso Suomen kohtalokas viikko ovina

Julkaistu: 4.12. 1:56

Pääosassa ovi. Hetki hetkeltä.

Kun ovi aukeaa, tapahtuu jotakin merkittävää. Postin lakko loppuu, lainsäätäjän luottamus menee, pääministeri eroaa.

Ennen ovien avautumista odotetaan, ja silloin pääosassa ovat ovet. Eduskuntatalon puolueiden ryhmähuoneiden arvokkaat tammiovet, valtakunnansovittelijan toimiston hillitty kiiltomaalattu puuovi tai valtioneuvoston linnan modernit lasiovet lähes 200 vuotta vanhoissa oviaukoissa.

Tai sitten teräksiset automatisoidut hissinovet, joita sosiaalidemokraatit ovat Ympyrätalon puoluetoimistossaan käyttäneet vasta neljä vuotta.

Juuri sosiaalidemokraatteihin liittyy moni viikon aikana seurattu ovi. On odotettu saako sosiaalidemokraattien pääministeri Antti Rinne hallituskumppaninsa keskustan luottamuksen, onnistuuko hän voittamaan sen takaisin puolelleen ja miten käy lopulta koko Suomen hallituksen.

Valtakunnansovittelijan toimiston ovella huokaistiin helpotuksesta, kun Postin lakkosolmu aukesi. Rinteelle se tosin tiesi kujanjuoksun kiihtymistä.

Ovia on seurattu hetki hetkeltä, vaikka ennen niiden aukeamista mitään ei tapahdu. Norppalivessä saattaa sentään näkyä norppa, pandalivessä vilahtaa panda ja norjalaisella klassikkoreitillä Hurtigrutenilla maisemat vaihtuvat. Hurtigruten-suora tosin kesti 134 tuntia, ja aivan niin kauaa ovia ei ole vielä tarvinnut tuijottaa.

Laivojen, norppien tai pandojen käänteiden seuraaminen on hidasta televisiota, vailla loppukliimaksia. Sellaisen katsominen on rauhoittavaa, mutta oven katsominen ei ole.

Kun ovi aukeaa, tapahtuu jotakin merkittävää.