Kello 10.29 lähti Kurvisen sähköposti pääministerille – IS kertoo, miten tapahtumat etenivät kulisseissa Rinteen eroon asti: ”Tämä on puhtaasti politiikkaa” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kello 10.29 lähti Kurvisen sähköposti pääministerille – IS kertoo, miten tapahtumat etenivät kulisseissa Rinteen eroon asti: ”Tämä on puhtaasti politiikkaa”

Julkaistu: 4.12. 6:22

Hallituksen sisäinen hermotaistelu käynnistyi valtioneuvoston linnassa sunnuntai-iltana. Rinne suostui tekemään johtopäätökset vasta pakon edessä tiistaina.

Tiistaina kello 10.29 keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen lähetti keskustan eduskuntaryhmän pääsihteerin Anna-Mari Vimparin työhuoneesta sähköpostin, joka sinetöi Antti Rinteen (sd) eron pääministerin paikalta.

Kurvisen sähköposti oli ytimekäs.

– Pyynnöstänne toteamme myös kirjallisesti seuraavaa: keskustan eduskuntaryhmä ja keskustan puoluehallitus eivät luota pääministeri Antti Rinteeseen. Syynä on kokonaisarvio hallituksen toimintakyvystä, luottamuksesta ja uskottavuudesta, Kurvinen kirjoitti.

Rinne sai Kurvisen sähköpostin Sdp:n eduskuntaryhmän kokouksen ollessa vielä kesken.

Kello 11.59 kokoushuoneesta kuului taputuksia. Ne oli tarkoitettu kunnianosoitukseksi väistyvälle pääministerille.

Hetkeä myöhemmin Rinne poistui kokouksesta ja kertoi lähtevänsä Mäntyniemeen, jossa hän luovutti eronpyyntönsä tasavallan presidentille Sauli Niinistölle.

Kuvituskuva

Miten Rinteen eroon päädyttiin?

IS:n tietojen mukaan Rinne oli kypsytellyt eropäätöstään jo edeltävinä päivinä. Hermotaistelua hallituksen sisällä oli käyty jo myöhään sunnuntai-iltana valtioneuvoston linnassa järjestetyssä hallituksen kriisikokouksessa.

Rinne toimitti kaikille hallituspuolueiden puheenjohtajille selvityksen Posti-jupakasta. Selvitys vakuutti vihreät, vasemmistoliiton ja Rkp:n, mutta ei keskustaa, jonka mukaan selvityksessä oli aukkoja.

Demarilähteen mukaan keskustan johto ilmaisi näkemyksensä luottamuspulasta jo tuolloin Rinteelle ja yritti käännyttää vielä maanantain vastaisena yönä vihreitä puolelleen.

IS:n tietojen mukaan keskustan epäluottamusta Rinteeseen lisäsi Rinteen toiminta Paatero-asiassa: keskustalaisten mukaan Rinne olisi antanut ymmärtää omalle eduskuntaryhmälleen, että keskusta olisi vaatinut Sirpa Paateron (sd) eroa omistajaohjausministerin paikalta. Keskustan väitetty tuki olisi näin ollen toiminut Rinteen vipuvartena vaikeassa asiassa. IS ei ole saanut keskustalaisten väitteelle vahvistusta.

Keskustan leirissä seurattiin epäuskoisena Rinteen toimintaa maanantai-iltana. Rinne kävi vastaiskuun Sdp:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen ja syytti äkäisenä keskustaa ”epäselvästä viestinnästä”.

– On erittäin helppoa olla tällä hetkellä Sdp:n puheenjohtaja ja pääministeri, Rinne lohkaisi maanantai-iltana.

Keskustassa ei voitu käsittää, miksi Rinne ei ymmärtänyt, että puolue oli vetänyt häneltä tukensa pois, vaikka asiaa oli yritetty viestiä niin yksityisesti kuin julkisesti.

Sdp:ssä ei taas ymmärretty, miksi keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ei saanut ”kakistettua” ulos selvää vastausta Rinteen asemasta, vaan puhui ”henkilöön liittyvästä epäluottamuksesta” ja hallituksen toimintakyvyn palauttamisen tarpeesta.

– Kulmuni havisi kuin haavanlehti ja vaikutti siltä kuin sanat olisi laitettu hänen suuhunsa. Kulmunin lähtölaskenta käynnistyi saman tien, demarilähde kommentoi sarkastisesti.

Keskustassa Kulmunin jargonia on selitelty sillä, että keskusta halusi auttaa Rinnettä pelastamaan kasvonsa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen tapasivat Rinteen tiistaiaamuna valtioneuvoston linnassa. Keskustan johto toisti Rinteelle aiemman viestinsä siitä, että keskustan luottamus pääministeriin oli mennyttä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen tapasivat Rinteen tiistaiaamuna valtioneuvoston linnassa. Keskustan johto toisti Rinteelle aiemman viestinsä siitä, että keskustan luottamus pääministeriin oli mennyttä.

Tiistaiaamuna Kulmuni, Kurvinen ja keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen tapasivat Rinteen valtioneuvoston linnassa. Kulmuni sai demareiden mukaan viimein tapaamisen jälkeen ilmaistua luottamuspulansa Rinteeseen selvin sanankääntein.

– Pääministerinä on henkilö, johon keskustan eduskuntaryhmä ja puoluehallitus ei luota, Kulmuni sanoi.

– Eilen on kaksi kertaa hänelle henkilökohtaisesti kerrottu, että keskusta ei luota Antti Rinteeseen pääministerinä. Tämä oli kolmas kerta, kun me kerrottiin henkilökohtaisesti, Kurvinen säesti vierellä.

Aktiivisiksi kaatajiksi keskustan eduskuntaryhmän sisällä on epäilty ex-pääministeri Juha Sipilää ja Markus Lohea. Sipilä sanoi Demokraatille, että kyseessä on valhe. IS:lle Sipilä totesi, että ”me ollaan tehty ryhmässä päätökset yhdessä”.

Myös Lohi kiisti tiistaina, että hän olisi toiminut asiassa erityisen aktiivisesti. Lohen mukaan Rinne oli hakoteillä, kun hän alkoi kysyä maanantai-iltana oikeusturvansa perään.

– Tämä on puhtaasti politiikkaa, tässä ei ollut kyse ollenkaan juridiikasta eikä siinä mielessä oikeusturvasta.

Lohi ei ollut vielä tiistaina valmis avaamaan yksityiskohtaisesti, miksi keskusta päätti vaatia niin pontevasti Rinteen eroa.

– On parempi, että annetaan vettä virrata Kemijoessa ennen kuin vastataan tähän. Ei hallitus ole toimintakykyinen, jos sillä ei ole luottamusta kippariin.

– Tämä lähti näin vyörymään. Aamulla valmistauduttiin ryhmäkokoukseen, ja asia eteni niin kuin eilen puhuttiin, nyt pallo on demareilla ja odotamme uutta pääministeriä. Se oli se luottamuskysymys, ei siinä muuta ollut, Mikko Savola (kesk) kommentoi.

Ex-pääministeri Juha Sipilä (kesk) kiistää toimineensa aktiivisesti Rinteen kaatamisen puolesta keskustan eduskuntaryhmässä.

Ex-pääministeri Juha Sipilä (kesk) kiistää toimineensa aktiivisesti Rinteen kaatamisen puolesta keskustan eduskuntaryhmässä.

Demareita keskustalaisten puhe luottamuksen puutteesta tuskastuttaa. Johanna Ojala-Niemelän (sd) mielestä Paatero kantoi poliittisen vastuun Posti-jupakassa ja Rinteen ero oli ”ylimitoitettu toimenpide”.

– Puhutaan yleisestä epäluottamuksesta, mutta kun pyydetään konkretiaa, ei sitä oikein tullut, Ojala-Niemelä kritisoi.

Työministerinä työllisyystoimista suuren vastuun kantava Timo Harakka (sd) sanoo, että pääministerin vaihtaminen tuntuu turhalta, koska Rinteellä on ollut sekä ministeriryhmän että eduskuntaryhmän tuki.

– Olisi mukavampi, että saisi jatkaa töitä, niitä on tässä aika paljon.

Oppositiopuolueiden välikysymys Postista jäi Rinteen eron myötä kokonaan käsittelemättä. Puhemies Matti Vanhasen (kesk) mukaan välikysymys tosin tullaan käymään läpi.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen katsoo, että kokoomuksen peräänkuuluttama välikysymys kaatoi pääministerin.

– Keskusta ryhtyi laatimaan selvityksiä, kun asetimme aikataulun sille, että nyt alkaa tapahtumaan. Eihän sunnuntaiyönä olisi ollut neuvotteluja, joissa tosiasiassa käytiin selvitykset läpi ja ratkaistiin tämä asia, jos ei tiistaina olisi niin sanotusti ase ohimolla.

Häkkäsen mukaan kokoomus alkoi saada viime viikon lopulla ”paljon raskauttavaa aineistoa kasaan, mikä on pääosin vuotanut julkisuuteen”.

– Alkoi hahmottua, että hetkinen, aikajanalla on merkittäviä ongelmia sitaattien, lausumien ja haastattelujen kanssa. Kokonaiskuva alkoi näyttää rajun hähmäiseltä. Siihen yhdistyi vielä, että varsinaisesti totuudessa pysyminen ei ollut ihan paras vahvuusalue Rinteellä.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan Rinne kaatui ”jatkuvaan epäloogisuuteen lausunnoissaan ja toiminnassaan”.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan Rinne kaatui ”jatkuvaan epäloogisuuteen lausunnoissaan ja toiminnassaan”.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan käännekohta Rinteen asemassa oli viime torstain kyselytunti, jossa Rinne hyökkäsi voimakkaasti Postin hallitusta vastaan.

– Sitten tuli tosi kova Postin tiedote perjantaiaamuna ja se oli asiapohjaisesti ratkaiseva.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä katsoo, että Rinteen ”sekavat selitykset Posti-jupakassa olivat viimeinen pisara”.

– Aloin uskoa, että tämä (Rinteen ero) todella tapahtuu, kun alkoi tihkua tietoa, että keskustan ryhmästä puolet eivät ole Rinteen takana. Alkoi näyttää ilmiselvältä, että keskusta tekee peliliikkeen ja vaihdattaa pääministerin.

Demarit korostavat, että Rinne halusi turvata vetäytymisellään sen, etteivät demareille poliittisesti tärkeiden asioiden, kuten eläkeläisten etuuksien korotusten, eteenpäinmeno vaarannu.

Tosiasiassa Rinteen jatkoedellytykset pääministerinä olivat kuivuneet tiistaihin mennessä kasaan.