Kommentti: IS:n saamat sähköpostit paljastavat: Haaviston selitykset al-Holista joutuvat outoon valoon

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) selitykset al-Holin lasten kotiuttamisoperaatiosta ja virkamiesten käskyttämisestä muuttuvat IS:n saamien sähköpostien valossa yhä oudommiksi, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Ulkoministeri Pekka Haavisto oli tiistaina ulkoasiainvaliokunnan kuultavana eduskunnassa.

| Päivitetty

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) oli tiistaina puolitoista tuntia eduskunnan ulkoasianvaliokunnan kuultavana.

Valiokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) kutsui Haaviston kuultavaksi, kun Ilta-Sanomat paljasti (2.12.) Haaviston painostaneen ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomista ylittämään virkavastuunsa Al-Holin leirillä Syyriassa olevien suomalaislasten kotiuttamisoperaatiossa.

Ulkoministeriössä valmisteltiin kesän ja syksyn aikana ”Operaatio Korpi” -koodinimellä kulkevaa suomalaislasten kotiuttamista al-Holista niin sanotulla konsulikyydillä, tarvittaessa nopeasti. Haavisto tai hallitus ei antanut mitään toimeksiantoa, joten vastuu olisi jäänyt viime kädessä yksittäisen virkamiehen harteille.

Kun Tuominen ei suostunut ministerin lain vastaisiksi kokemiinsa esityksiin, hänet syrjäytettiin ja Haavisto siirsi al-Hol -tehtävät lähetystöneuvos Jussi Tannerille.

Haavisto piti maanantai-iltana tiedotustilaisuuden asian tiimoilta, mutta ulkoasianvaliokunnan tiistaisen ”kuulustelun” jälkeen ministeri muisti asiat eri lailla kuin aikaisemmin. Vielä maanantain tiedotustilaisuudessa Haavisto antoi ymmärtää, että koko hallitus on hyväksynyt al-Hol -linjan ja presidentti on asiasta tietoinen.

Ilta-Sanomat paljasti Haaviston painostaneen ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomista ylittämään virkavastuunsa Al-Holin leirillä Syyriassa olevien suomalaislasten kotiuttamisoperaatiossa.

Tiivistäen al- Hol -operaatioista voi todeta, että ainakaan seuraavat asiat Haaviston kertomuksessa eivät ole pitäneet paikkaansa.

1. Mitään hallituksen yhteistä päätöstä tai edes linjaa ei ole ollut olemassakaan eli hallitus ei ole siunannut operaatiota, kuten esimerkiksi Helsingin Sanomat (2.12.) uutisoi Haaviston vahvistaneen.

2. Eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa ei valiokunnan puheenjohtajan Mika Niikon mukaan pidetty ajan tasalla, vaikka Haavisto on niin kertonut.

– Oleellisin kysymys on, minkä tähden valiokunta jätettiin informoimatta operaatiosta, joka on käynnissä tälläkin hetkellä, Niikko ihmettelee ulkoministerin touhuja.

Haavisto kertoi tiedotustilaisuudessa, että presidentti Sauli Niinistö on ollut operaatiosta tietoinen.

– Tasavallan presidenttiä... tasavallan presidentin kansliaa on pyydettäessä informoitu tästä, Haavisto kertoi maanantai-iltana.

Niinistö kertoi Verkkouutisille ja IS:lle, ettei ole tiennyt operaatiosta mitään.

– En tiedä (asiasta). Ja hallituksesta on moneen kertaan vakuutettu, ettei hallitus ole edes päätöstä tehnyt, Niinistö sanoo.

Myöhään tiistai-iltana Niinistö täsmensi HS:lle, että hän ei ole tiennyt poliittisesta päätöksestä, koska sellaista ei ole tehty. Sen sijaan hän kertoi olleensa tietoinen ulkoministeriön nimittämästä virkamiehestä ja ”muista virkatoimista”.

Al-Holin kotiuttamisoperaatiota, ”Operaatio Korpea”, on valmisteltu kesäkuusta alkaen salaa ulkoministeriössä, sillä aihe on ruudinherkkä. Oikeuskansleri Tuomas Pöystille tehtiin syksyllä asiasta useita kanteluita, jotka kohdistuivat mm. Haavistoon, pääministeri Antti Rinteeseen (sd) ja sisäministeri Maria Ohisaloon (vihr).

Haavisto vetosi infossaan oikeuskanslerin päätöksiin ja kokenut ne velvoittaviksi. Pöysti kuitenkin totesi tiistaina IS:lle, että kyseessä oli vastaus tehtyihin kanteluihin, ei päätös, eikä varsinkaan ohjaus.

IS:n uutisoinnin jälkeen Pöysti on saanut useita uusia kanteluita ja joukossa on poikkeuksellisesti jopa yksi rikosilmoitus, joka koskee sitä, onko Haavisto rikkonut virkamiehen oikeusturvaa.

IS sai käsiinsä ulkoministeriön sisäistä kirjeenvaihtoa al-Holin suomalaislasten kotiuttamisoperaatiosta.

Ilta-Sanomat sai käsiinsä ulkoministeriön sisäistä kirjeenvaihtoa, josta paljastuu, millainen pommi virkamiehillä on ollut käsissään, kun Haavisto tai hallitus ei suostunut ottamaan mahdollisesta päätöksestä poliittista vastuuta.

Näin konsulipäällikkö Pasi Tuominen kirjoitti sähköpostitse ulkoministeriön alivaltiosihteerille Pekka Puustiselle 18. lokakuuta, sen jälkeen, kun oikeuskansleri oli ottanut asiaan kantaa:

”Emme voi toimia konsulipalvelulain mukaisesti, sen sijaan voimme toimia konsulipalvelulain periaatteiden mukaisesti. Päätös tulee tehdä hallituksessa tai sitten päätös tulee olla ministerin. Näen nyt ongelmaksi, että ministerin kanslia vyöryttää tämän hoidettavaksi konsulipalvelulain mukaisesti ja lähtökohtaisesti niin, että avustamme vain lapsia. Tällaisen päätöksen tekeminen virkamiestyönä on sellainen päätös, että sen tekijän on syytä varautua siihen, että hän saa päätöksestään vankeustuomion, josta tulee sen verran pitkä, ettei sitä voi ehdollisena suorittaa. Päätöksentekijän kannattaisi olla myös noin 65-vuotias, jotta eventuaalinen viraltapano ei vie toimeentuloa pysyvästi.”

Kirje löytyy myös ulkoministeriön arkistosta.

Tuomisen kirje paljastaa, millaisessa ahdingossa konsuliosasto toimi. Mitään hallituksen päätöstä ei siis ole, eikä Haavisto antanut myöskään omissa nimissään toimeksiantoa ”elämän ja kuoleman” kysymykseksi UM:ssa arvioidussa operaatiossa.

Samana päivänä Haaviston erityisavustaja Joel Linnainmäki kertoo sähköpostissaan keskustelleensa ulkoministerin kanssa al-Holin ajankohtaisesta toimintalinjasta: ”UMI:n näkemys on, että UM/konsulipalvelut pitäisi sijoittaa Erbiliin henkilö kuukauden virkamatkalle, ja vuokrata hänelle tilat. Tämä henkilö linkkautuu kansainvälisiin toimijoihin Erbilissä, ja valmistautuu tilanteeseen, että rajan ylitse Syyrian puolelta tulee Suomen kansalaisia”

Sähköposti jatkuu kahdeksankohtaisena ohjeena UM:n muistion laatimiseen. Muistiossa tulee Linnainmäen mukaan olla maininta mm. viivytyksettä toimitettavista matkustusasiakirjoista.

Muistioevästyksen kolmas kohta herättää Haaviston julkisten puheenvuorojen valossa erityistä ihmetystä.

”3. Lähtökohtana on, että ainakin lapset Al-Holin leiriltä saadaan turvaan kohtuullisen ajan kuluessa ja tarvittaessa nopeasti, jos turvallisuusriskit alueella kasvavat.”

Kyseessä on siis Haaviston erityisavustajan kirjoitus.

Maanantain tiedotustilaisuudessa Haavisto kertoi näin suunnitelmasta kotiuttaa lapset:

– Sellaista en itse ole ollut valmistelemassa enkä tiedä virkakuntani sellaista valmistelleen, koska se jo kesällä todettiin mahdottomaksi sen vuoksi, että meillä on siellä toinen osapuoli, joka on kurdihallinto, joka ei näitä lapsia yksin sieltä päästä, vaan lähtee siitä, että jos lapsia liikutellaan, niin vanhemmat ovat mukana.

Haaviston erityisavustaja Joel Linnainmäki kertoo sähköpostissaan keskustelleensa ulkoministerin kanssa al-Holin ajankohtaisesta toimintalinjasta.

Ulkoasianvaliokunnan kokouksen jälkeen Haavisto kuvasi linjaa näin:

– Lasten suunnitelmaa ei ole olemassa. Tässähän on ilmeisesti jonkinlainen tietokatkos toimittajien ja ulkoministeriön välillä. Meillä on valmistauduttu erilaisiin vaihtoehtoihin. Siitä että leiri purkautuu, myös siitä, että yksittäisiä perheitä eri reittejä pääsee pois, ja meillä on viranomaisyhteistyö valmiina tätä varten.

– En ole ollut kuullut hankkeesta jossa lapsia ilman äitejään tuotaisiin Suomeen, koska jo viime kesänä selvisi kurdiviranomaisten hyvin vahva näkemys, että he eivät suostu näiden perheiden hajottamiseen, Haavisto sanoo.

Haaviston omat puheet ja erityisavustajan sähköposti ovat ristiriidassa siihen nähden, mitä julkisuuteen on sanottu ja mitä Haavisto vielä tiistainakin totesi.

Kenen vika nämä väärinkäsitykset ovat, median, ulkoministeriön, vai ulkoministerin?

– Varmasti se on minun vika, jos ei ole tullut tämä asia selväksi. Mutta meillä on virkamiehet, jotka toimivat virkavastuulla ja selvittävät mahdollisuuksia näiden lasten avustamiseen erilaisissa tilanteissa, joita siellä al-Holin leirillä voi tulla vastaan, Haavisto sanoi.

Eduskunnassa Haaviston toimintaa on ihmetelty, mutta asian käsittely on jäänyt hallituksen ja pääministeri Antti Rinteen (sd) eron varjoon. Mutta jos arvata saa, oppositio tulee nostamaan asian vielä monta kertaa tikunnokkaan.

Juttua muokattu 4.12. klo 13.10: Lisätty linkki Helsingin Sanomien juttuun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?