Kommentti: Antti Rinteen lähtö sekoitti hallituspuolueet – ja ahneet hait vaanivat - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Antti Rinteen lähtö sekoitti hallituspuolueet – ja ahneet hait vaanivat

Antti Rinteen lähtö on räjähdys, joka puhdistaa suomalaista politiikkaa, mutta myös sotkee sitä, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Antti Rinteen ero pistää politiikan uusille kierroksille. Mutta mihin suuntaan?

4.12.2019 6:59

Antti Rinteen visiitti suomalaisen politiikan huipulla oli lyhyt ja meluisa. Rinne tuli, näki ja sekoitti. Lähinnä sanoillaan, joista puuttui kaikki poliittisen broilerin varovaisuus, varmuus ja tyylitaju. Tässä näemme, että poliittisissa broilereissakin on hyvät puolensa.

Rinteen oma näkemys itsestään saattaa hyvin olla, että hän oli rehellinen kansanmies, joka tuli puhdistamaan valtioneuvoston likaisen tallin. Ay-ihmiset pitävät itseään mielellään rehteinä kansanihmisinä, mutta sitä ay-lakimiehet eivät ole.

Rinteen ongelma saattoi olla, että hän tosiaan on kansanomaistetun pinnan alla lakimies. Lakimiehet ovat sanoissaan niin tarkkoja, että heidän puheensa eivät vähemmän oppineille aina valkene. Eivät valjenneet Rinteenkään. Juristi populistina? Herra varjele.

Lindtmanin erehdys, Marinin etu

Rinteen ennenaikainen lähtö pääministerin paikalta jättää keskelle hallitusta ison räjähdystilan. Sen täyttää ilmeisesti joko Sanna Marin tai Antti Lindtman.

Lindtmanin suuri ongelma on, että hän laski väärin. Lindtman ei lähtenyt hallitukseen hankalalle työministerin paikalle, mutta pääministerin paikka kelpaisi nyt. Siksi uraputkessaan hiukan yksivakaakin Marin on paremmissa asemissa.

Marin voi viedä ääniä sekä vihreiltä että vasemmistoliitolta. Hänen imagonsa poliitikkona on lähellä Maria Ohisaloa ja Li Anderssonia, joiden imagot poliitikkoina taas ovat hyvin lähellä toisiaan. Siinä nurkassa tulee ahdasta.

Ohisalo ja Andersson ovat luultavasti kuitenkin tyytyväisiä, jos demarit valitsevat Marinin, sillä politiikassa on kyse myös asioiden ajamisesta eikä vain suosion keräämisestä. Ja Marinin voi kuvitella ajavan samankaltaisia asioita kuin Ohisalo ja Andersson.

Jos Antti Lindtman valitaan, hän ei vie yhtä helposti ääniä vihreiltä tai vasemmistoliitolta. Toisaalta hän ei ole välttämättä aivan samalla aallonpituudella Ohisalon ja Anderssonin kanssa. Tämä oli hankalaa Rinteelläkin, joka kuitenkin sai välillä punavihreyden puuskia. Varsinkin lihansyöntiä koskevia hän saattoi katua, vaikka ne olisivat kuinka olleet terveydellekin hyvää tekeviä.

Lindtman on virtaviivaistettu maali Antti Rinteestä. Moderni äijä, yhtä aikaa kova ja hellä. No, ainakin haluaisi olla.

Vihreillä on sentään ollut jonkinlainen statistin osa käänteissä. Vasemmistoliitto on ollut aivan sivussa, minkä täytyy kirpaista Anderssonia.

Ai niin, sitten on vielä Rkp, mutta se on nyt todella tyytyväinen ollessaan hallituksessa. Vuonna 2015 Rkp jätettiin kylmästi ulos Sipilän hallituksesta ja shokki värisyttää vieläkin. Perussuomalaisia Rkp pelkää erityisesti, vaikka ei ole näille mitään pahaa koskaan tehnytkään. Mutta sellainen on pienen osa.

Kulmuni kostajana

Rinne lähtee, koska keskusta halusi niin. Mitä ilmeisimmin keskusta halusi niin, koska vuonna 2003 Anneli Jäätteenmäki joutui jättämään tehtävänsä tosi lyhyen pääministeriyden jälkeen, koska Sdp halusi niin.

Vain muutaman kuukauden keskustan johdossa olleen Katri Kulmunin paineet ovat kovat. Siksi hänen etunsa oli, että puolue näyttää kovalta, vaikka Kulmuni näytti enimmän aikaa vaivautuneelta.

Kulmuni muistaa, miten lyhyen aikaa kestivät keskustan kaksi entistä naispuolista puheenjohtajaa ja pääministeriä, Jäätteenmäki ja Mari Kiviniemi. Naispuolisten poliitikkojen nostajana keskusta on isoista puolueista edelläkävijä, mutta helppoa heillä ei ole ollut.

Keskusta sai nyt voiton, mutta mitä se sillä tekee? Kannattaa muistaa yksi juttu. Kun demarit saivat kaadettua Jäätteenmäen, pääministeriksi tuli liki tuntematon Matti Vanhanen, harmaa mies. Hän on viimeisin pääministeri, joka on uusinut paikkansa eduskuntavaaleissa.

Historiahan voi aina toistaa itseään, vaikka Marinin tai Lindtmanin kohdalla. Ja Vanhasen toiseen hallitukseen demarit eivät edes päässeet. Mietityttääkö, keskusta?

Hait vaanivat

Uudestaan koottavan hallituksen ympärillä vaanii kaksi isoa haita, perussuomalaiset ja kokoomus. Varsinkin perussuomalaiset on varma voimansa kasvusta ja odottaa vain päästäkseen haukkaamaan.

Kokoomus on vähän enemmän kovia kokenut ja siipeensä saanut. Sekin odottaa Rinteen jälkeisen laidan repeämistä. Se kestää vain niin kauan kuin keskustan hermot.

Hait odottavat nyt tyytyväisinä ja voitonvarmoina.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?