Sanna Marin Ylen A-studiossa: Antti Rinne voi olla hallitustunnustelija – ”Pitäisin varsin luonnollisena” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sanna Marin Ylen A-studiossa: Antti Rinne voi olla hallitustunnustelija – ”Pitäisin varsin luonnollisena”

Sosiaalidemokraatit valitsevat pääministeriehdokkaan aikaisintaan sunnuntaina.

Sanna Marin esiintyi A-studiossa tiistai-iltana.­

3.12.2019 22:21

Pääministerin seuraajaehdokkaaksi ilmoittautunut Sanna Marin (sd) sanoi Ylen A-Studiossa tiistai-iltana, että tuleva hallitustunnustelija voi olla pääministerin tehtävät jättänyt Antti Rinne (sd).

Rinne oli juuri päivällä jättänyt presidentille hallituksen eronpyynnön. Eron taustalla oli luottamuspula – Rinteeseen menetti luottamuksen hallituskumppani keskusta.

Hallituksen kaaduttua uutta hallitusta ryhdytään rakentamaan hallitustunnustelijan johdolla.

Marin kertoi, että sosiaalidemokraatit valitsevat hallitustunnustelijan torstaina. Puoluehallitus on koolla aamulla, samoin eduskuntaryhmä.

– Siellä katsotaan, kuka lähtee viemään hallitustunnusteluja eteenpäin. Itse pitäisin varsin luonnollisena sitä, että puheenjohtaja Antti Rinne ottaisi tässä tilanteessa tämän tehtävän ja kävisi tunnustelut.

Marin vetosi siihen, että Rinne on edelleen puolueen puheenjohtaja. Hän on puheenjohtaja kesän puoluekokoukseen asti.

– Olemme tämän kysymyksen käyneet myös keskustan kanssa, Marin kertoi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok) ihmetteli, miten Rinne voi olla hallitustunnustelija. Orpo muistutti, että hallitustunnustelija on yleensä tuleva pääministeri.

– Miten luottamus on teille palautunut niin, että hän voisi olla hallitustunnustelija?

Sanna Marin vastasi, ettei hallitustunnustelija ole automaattisesti pääministeri.

– Rinne on tänään jättänyt eronpyynnön. Me tulemme nimeämään uuden pääministeriehdokkaan, sen päätöksen tulee tekemään puoluevaltuusto.

Marin arvelee, että pääministeriehdokas nimetään aikaisintaan sunnuntaina. Puolueen sääntöjen mukaan puoluehallitus kutsuu koolle puoluevaltuuston. Kutsumisessa on kolmen päivän varoaika.

– Itse pitäisin tärkeänä sitä, että meillä on kaksi vahvaa ehdokasta. Itse olen valmis tähän haastavaan tehtävään. Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on ilmoittanut halukkuutensa. Niin ettei se olisi kumpikaan meistä.

– Se olisi reilua ja tasapuolista. Meillä on kuitenkin puolueen puheenjohtaja, jolla on edelleen puolueen tuki takanaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?