Lindtman yllätti haastamalla Marinin pääministeriehdokkaana – osa demareista pettyi hätäiseen ilmoitukseen kesken kokouksen: ”Taisi tulla kiire” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Lindtman yllätti haastamalla Marinin pääministeriehdokkaana – osa demareista pettyi hätäiseen ilmoitukseen kesken kokouksen: ”Taisi tulla kiire”

Julkaistu: 3.12. 20:03, Päivitetty 3.12. 20:19

Moni Sdp:n kansanedustaja pitää päivänselvänä, että Sdp:n pääministeriehdokas on liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin.

Pääministeri Antti Rinne (sd) ilmoitti tänään tiistaina eroavansa, mutta jo tätä ennen Sdp:n sisällä olivat alkaneet spekulaatiot tämän seuraajasta.

– Jo viikonlopun aikana tunnelma oli virittäytynyt sen ympärille, että olisi luonnollisempaa, että Sanna Marin valittaisiin puolueen varapuheenjohtajana pääministerin tehtävään ja Rinne jatkaisi puolueen puheenjohtajana, eräs kansanedustaja kertoo Ilta-Sanomille.

Kuvituskuva

Sikäli Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin tämänpäiväinen haastaminen nähtiin jopa hieman yllättävänä.

– Kuvittelin, että se olisi selkeästi jo tunnistettu, että paikalle esitetään Marinia automaattisesti, toinen kommentoi.

Kolmas luuli Lindtmanin itsekin jo tajunneen, ettei hänestä ole Marinille vastusta.

Sen vuoksi ryhmässä hämmästyttiin siitä, miten Lindtman reagoi pian sen jälkeen, kun Marin oli Brysselistä palattuaan kertonut olevansa pyydettäessä käytettävissä pääministerin tehtävään.

– Lindtmanille tuli yhtäkkiä kauhea kiire keskeyttää ryhmäkokous ja juosta toimittajien luokse ilmoittamaan oma tietonsa, eräs kokouksessa paikalla ollut kertoo.

– Se tapahtui kesken toisen edustajan puheen ja ilman ennakkovaroitusta, että hän käy tällaisen asian ilmoittamassa. Se oli nopea reagointi Marinin kommenttiin. Taisi tulla kiire, toinen arvioi tilannetta.

Lindtmanin viesti oli samansisältöinen kuin Marinin.

– Jos puolue kysyy, en kieltäydy, Lindtman lausui pääministeriydestä oven ulkopuolella päivystäneille toimittajille.

Kuvituskuva

Sdp:n sisällä osa myös pettyi Lindtmanin tapaa toimia asiassa.

– Tämä haastekierros on vähän surkeakin asia, koska olisi tietysti ollut hyvä, että näiden kaikkien kriisien jälkeen ainakin tämä asia olisi ollut selvä, eräs ryhmän jäsen kommentoi.

Toisaalta sen epäillään kielineen siitä, että Lindtman pyrkii nostamaan omaa profiiliaan ensi kesän puoluekokousta kohti mentäessä.

Puolueessa on tosin osattu odottaa jo pidemmän aikaa, että Lindtman lähtee haastamaan Rinnettä.

– On koettu, että jollain tavalla Rinteen asemaa on horjutettu jo pidemmän aikaa, IS:lle kommentoidaan Sdp:n sisältä.

– Petaako Lindtman tulevaisuutta tässä. Onhan kentällä tullut puheita, että Lindtman on kiertänyt niin, että pyrkii käynnistämään koneita, jotta pääministeri olisi oltu kesällä valmis haastamaankin.

Sdp:ssä myönnetään, etteivät Lindtmanin ja Rinteen välit ole olleet lainkaan ongelmattomat.

– En näkisi, että Rinne tukee Lindtmania kaiken tämän jälkeen.

Rinteen mielipiteellä on merkitystä, sillä puolueen puheenjohtajana hänellä on nimityksessä edelleen paljon valtaa.

Marinin puolesta puhuvatkin hyvät suhteet Rinteeseen, joka myös toivoo häntä tehtävään.

Myös kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sekä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ovat ilmoittaneet tukevansa Marinia.

– Tiedän, että hän nauttii hyvin laajaa kannatusta ministeriryhmän sisällä. Tämä itsessään on jo sellainen arvo, mikä kannattaa huomioida, Sdp:n kansanedustaja kommentoi.

Kuvituskuva

Marinin puolesta puhuu etenkin aiempi ministerikokemus. Hän on myös puoluekokouksen valitsema varapuheenjohtaja, joten mandaatti pääministeriyteen löytyy.

Marin tuurasi Rinnettä myös alkuvuodesta eduskuntavaalikampanjan loppusuoralla puheenjohtajan sairausloman ajan.

Marinin siirtymä pääministerin paikalle nähdään ennen kaikkea mahdollisimman helppona ratkaisuna.

– Hän on jo valtioneuvoston jäsen ja ollut hallitusryhmätyöskentelyssä mukana täysin erilaisella intensiteetillä kuin Lindtman, yksi edustaja sanoo.

– Tässä tarvitaan nyt nopeaa selkeää siirtymistä, ja istuvalla ministerillä on siihen parhaat edellytykset, toinen kommentoi.

Moni Sdp:n jäsen myös näkisi mielellään nuoren naisen hallitusviisikon johtajana vihreiden Maria Ohisalon, vasemmiston Li Anderssonin, keskustan Katri Kulmunin ja rkp:n Anna-Maja Henrikssonin rinnalla.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on pidetty hahmo puolueessa.

Ryhmässä kuitenkin muistetaan se, että Lindtman on kieltäytynyt systemaattisesti hänelle tarjotuista ministeripesteistä. Lindtmanille on tarjottu Rinteen hallituksesta ainakin työministerin paikkaa.

Hän on vedonnut aikaisemmin muun muassa perhesyihin. Lindtmanilla on kaksivuotias tytär, ja pariskunta on kertonut julkisuudessa yrittäneensä lasta pitkään.

Tämän lisäksi hän on kertonut kokevansa, että saa jo ryhmänjohtajana puolueessa paljon vastuuta.

– En sitten tiedä, miksi hän ihan kylmiltään näin vaativaan tehtävään haluaisi ja voisi lähteä, Sdp:n eduskuntaryhmästä ihmetellään.

– Moni ihmettelee, että miten se isoin rusina pullasta nyt kelpaisi. Että ei ollut valmis ryvettymään arkisemmissa ministeritehtävissä säilyttääkseen julkikuvansa puhtoisempana, toinen sanoo.

Toki Lindtmanillakin uskotaan olevan oma tukijoukkonsa takanaan, päätellen hänen nopeasta ja itsevarmasta tavasta ilmoittautua mukaan kisaan.

Osan mukaan pääministeriehdokkaan nimitystä olisikin tärkeää pureksia rauhassa ja ennen kaikkea kuunnella asiassa kenttää. Toivomus on, että puoluevaltuustolle esitettäisiin myös useampaa kuin vain yhtä ehdokasta.

– Puoluekentän ääni ja tahtotila pitää huomioida etenkin tässä tilanteessa, kun puoluekokousta ei ole, IS:lle sanotaan.

Kuvituskuva

Sdp:n sääntöjen mukaan pääministerin valinnasta päättää puoluevaltuusto, joka kokoontuu ensi viikolla 10. joulukuuta.

Valintaa valmistelevaan toimikuntaan kuuluvat puheenjohtaja Antti Rinteen lisäksi Sanna Marin, Antti Lindtman, puoluesihteeri Antton Rönnholm, Ville Skinnari, Kristiina Salonen ja Ilmari Nurminen.

Esitys pääministeriehdokkaasta tai ehdokkaista kulkee vielä ennen puoluevaltuustoa puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän kautta.

Korjaus klo 20.18: Marin kommentoi pääministeriaikeitaan Brysselistä palattuaan, ei Brysselissä.

Kuvituskuva