Haavisto: Presidenttiä informoitu al-Holista – Niinistö kertoo HS:lle, mistä hän on ollut tietoinen

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on kertonut, että lasten palauttamiseen liittyvistä suunnitelmista on informoitu myös presidenttiä.

3.12.2019 19:33 | Päivitetty 3.12.2019 23:29

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo Verkkouutisille antamassaan haastattelussa, ettei hän ole saanut tietoa päätöksestä al-Holin pakolaisleirillä oleskelevien suomalaislasten palauttamiseksi Suomeen.

– En ole tietoinen sellaisesta päätöksestä, ja hallituksesta on moneen kertaan vakuutettu, että sellaista päätöstä ei ole tehty, Niinistö sanoo Verkkouutisille.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi maanantai-iltana pitämässään tiedotustilaisuudessa, että lasten palauttamiseen liittyvistä suunnitelmista on informoitu presidenttiä, hallitusta ja myös eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan koko Suomen hallitus olisi siunannut operaation, jonka tarkoitus on hakea sekä naisia että lapsia al-Holin leiriltä. HS:n mukaan myös presidentti Niinistöä ja eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa olisi informoitu asiasta.

– Tällaistakaan suunnitelmaa en tunne, Niinistö toteaa Verkkouutisille.

Niinistö tarkensi myöhemmin tiistaina HS:lle, että hän on kuitenkin ollut tietoinen ulkoministeriön nimittämästä virkamiehestä ja ”muista virkatoimista”, joiden tarkoitus on valmistella al-Holin leiriin liittyviä asioita ja leirillä olevien palautusta tapauskohtaisesti.

– Tieto on kulkenut, presidentti kommentoi.

HS:n mukaan Niinistö halusi Verkkouutisille antamallaan lausunnolla tuoda esiin, ettei hallitus ole tehnyt poliittista päätöstä suomalaisten palauttamisesta leiriltä.

Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina, että Haavisto yritti painostaa ulkoministeriön virkamiestä tuomaan lapset Suomeen konsulikyydillä, ilman leirillä olevia äitejään. Haavisto on kiistänyt väitteet painostamisen osalta, mutta on kertonut, että lasten hakemista al-Holista Suomeen on suunniteltu.

Haavisto oli tiistaina ulkoasiainvaliokunnan kuultavana. Häneltä pyydettiin selvitystä al-Holin leirin suomalaisten varalle tehdyistä suunnitelmista. Haavisto kiisti tiistaina, että konkreettista suunnitelmaa suomalaisten tuomiseksi takaisin oli olemassa, joskin myönsi, että sitä ja muita vaihtoehtoja selvitetään tapauskohtaisesti.

Valiokunnan enemmistön mielestä Haaviston selvitys oli riittävä, mutta valiokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) oli henkilökohtaisesti eri mieltä asiasta.

– Oleellisin kysymys on, minkä tähden valiokunta jätettiin informoimatta operaatiosta, joka on käynnissä tälläkin hetkellä, Niikko totesi.

Otsikkoa muokattu kello 22.18 ja 23.59. Juttuun myös lisätty Niinistön kommentteja HS:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?