Rinne ei voi lähettää sijaista huippukokoukseen – ero osui Suomen EU-puheenjohtajuuden kannalta vaikeaan saumaan - Politiikka - Ilta-Sanomat

Rinne ei voi lähettää sijaista huippukokoukseen – ero osui Suomen EU-puheenjohtajuuden kannalta vaikeaan saumaan

EU-lippuja kuvituskuvassa.

EU-lippuja kuvituskuvassa.

Julkaistu: 3.12. 19:08

Suomen kautta on jäljellä vajaat neljä viikkoa.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) ero osuu Suomen kannalta vaikeaan saumaan, sillä tärkeä huippukokous ensi viikolla, ja puheenjohtajamaalla on keskeinen tehtävä sen valmisteluissa.

EU:n kokousvalmistelut etenevät puheenjohtajamaan ja neuvoston puheenjohtajan, tällä kaudella vasta nimetyn Charles Michelin yhteistyössä.

Tiistaina eronnut Rinne ei voi lähettää sijaista kokoukseen, mutta toimitusministeristön pääministerinä hän voi sen sijaan yhä osallistua siihen, EU:n säännöt sanovat.

Jos uusi pääministeri saataisiin nimitettyä pikaista vauhtia, kuten eduskunnan puhemies Matti Vanhanen lupaili päivällä, hän saisi ehkä lennosta vielä vetovastuun kauden loppupäiville.

Mahdollista on myös, että pääministerivaihdos ei riitä vaan kriisi johtaa koko hallituspohjan muutokseen.

Hallituskriisi iski Suomeen juuri puheenjohtajakauden lopulle, johon on ladattu vielä odotuksia. Puheenjohtajakautta on jäljellä vajaat neljä viikkoa.

Suomella on suuret paineet saada huippukokouksessa 12. päivänä Eurooppa-neuvostossa suunnitelma EU:n pitkän aikavälin ilmastostrategiasta ja vuoden 2050 hiilineutraalisuustavoitteesta.

Lisävaikeutena Suomelle tuo se, että komission työ on lähtenyt hitaasti liikkeelle, koska aloitus myöhästyi kuukaudella parlamentin hyllytettyä kolme komissaariehdokasta.

Komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille ilmasto on hänen kautensa tärkein kysymys.

– Ilmaston suojeleminen on eksistentiaalinen kysymys Euroopalle, hän sanoi Strasbourgissa marraskuussa.

Komissio odottaa, että Suomi hoitaa kotimaan sotkuista huolimatta homman ja saa jäsenmaat yksimielisesti ilmasto-ohjelman taakse ensi viikolla.

Puola on vielä taivuteltava mukaan, sillä hiilillä käyvä maa haluaa rahaa vastineeksi mukaan tulosta. Sitä on toistaiseksi EU:lla vähän vihreiden investointien kompensointeihin.

Kun komissio piti tiistaina puoliltapäivin pressitilaisuutensa, nousi myös Suomen kyky puheenjohtajatehtäviin hallituskriisin keskellä lyhyesti esille.

Komission viestintäjohtaja ei suostunut kommentoimaan, miten hallituskriisi vaikuttaa puheenjohtajamaan toimintakykyyn vaan totesi vain komission jatkavan työtä normaalisti.

Nyt on muutaman päivän epäselvää, kuka antaa poliittiset ohjat, vaikka Suomen virkakoneisto siirtymäkaudella pyöriikin.