IS sai haltuunsa sähköpostin, joka sinetöi Rinteen eron – ”syynä kokonaisarvio hallituksen toimintakyvystä, luottamuksesta ja uskottavuudesta” - Politiikka - Ilta-Sanomat

IS sai haltuunsa sähköpostin, joka sinetöi Rinteen eron – ”syynä kokonaisarvio hallituksen toimintakyvystä, luottamuksesta ja uskottavuudesta”

Keskustan johto tapasi Antti Rinteen tiistaiaamuna valtioneuvoston linnassa. Tapaamisen jälkeen keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen lähetti sähköpostin, joka sinetöi Rinteen eron.

Keskustan johto tapasi Antti Rinteen tiistaiaamuna valtioneuvoston linnassa. Tapaamisen jälkeen keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen lähetti sähköpostin, joka sinetöi Rinteen eron.

Julkaistu: 3.12. 18:55

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen lähetti Rinteelle sähköpostin tiistaina kello 10.29.

IS sai haltuunsa sähköpostin, joka sinetöi Antti Rinteen (sd) eron pääministerin paikalta.

Rinne oli vaatinut keskustalta kirjallisia perusteita oikeusturvaansa vedoten. Rinne sai perustelut lyhyessä sähköpostissa, jonka keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen lähetti Rinteelle tiistaina kello 10.29.

– Pyynnöstänne toteamme myös kirjallisesti seuraavaa: keskustan eduskuntaryhmä ja keskustan puoluehallitus eivät luota pääministeri Antti Rinteeseen. Syynä on kokonaisarvio hallituksen toimintakyvystä, luottamuksesta ja uskottavuudesta, viestissä luki.

Rinne sai viestin Sdp:n eduskuntaryhmän kokouksen ollessa vielä kesken. IS:n tietojen mukaan Rinne oli tehnyt jo kokouksen alkupuolella Sdp:n kansanedustajille selväksi, että hän on jättämässä pääministerin tehtävän.

Kuvituskuva

Kello 11.59 kokoushuoneesta kuului taputuksia. Hetkeä myöhemmin Rinne poistui kokouksesta ja kertoi lähtevänsä Mäntyniemeen, jossa hän luovutti eronpyyntönsä tasavallan presidentille Sauli Niinistölle.

Aikaisemmin tiistaiaamuna Rinne oli tavannut valtioneuvoston linnassa Kurvisen, keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin ja keskustan puoluesihteerin Riikka Pirkkalaisen.

IS:n tietojen mukaan Rinteen ratkaisussa painoi se, että Kulmuni sai lopulta ilmaistua tapaamisen jälkeen luottamuspulansa Rinteeseen selvin sanankääntein medialle.

– Pääministerinä on henkilö, johon keskustan eduskuntaryhmä ja puoluehallitus ei luota, niin se on se tilanne, Kulmuni sanoi.

– Eilen on kaksi kertaa hänelle henkilökohtaisesti kerrottu, että keskusta ei luota Antti Rinteeseen pääministerinä. Tämä oli kolmas kerta, kun me kerrottiin henkilökohtaisesti. Jos Antti Rinne toivoo, voimme toimittaa perusteet kirjallisesti, Kurvinen säesti Kulmunin vierellä.

Antti Rinne poistui Sdp:n ryhmähuoneesta tiistaina kahdentoista maissa. Rinne kertoi toimittajille lähtevänsä Mäntyniemeen ja kutsui median tiedotustilaisuuteen, jonka hän järjesti tuntia myöhemmin.

Antti Rinne poistui Sdp:n ryhmähuoneesta tiistaina kahdentoista maissa. Rinne kertoi toimittajille lähtevänsä Mäntyniemeen ja kutsui median tiedotustilaisuuteen, jonka hän järjesti tuntia myöhemmin.

Tämän jälkeen keskustan kolmikko poistui valtioneuvoston linnasta eduskuntaan, ja Kurvinen lähetti sähköpostin Rinteelle keskustan eduskuntaryhmän pääsihteerin Anna-Mari Vimparin työhuoneesta.

– Lähetin viestin, koska pääministeri toivoi kirjallisia perusteita keskustan käsitykselle, Kurvinen kertoo IS:lle.

Sdp:n ja keskustan välillä on lähetelty viestejä suurilla panoksilla ennenkin: vuonna 2003 Sdp:n silloinen ryhmänjohtaja Jouni Backman ilmoitti keskustan eduskuntaryhmälle paperilappusessa, että Sdp on menettänyt luottamuksensa silloiseen pääministeriin Anneli Jäätteenmäkeen (kesk).

– Sdp ei voi jäädä enää odottamaan ratkaisuja ensi viikkoon. Tänään tultava selvä ilmoitus pääministerin vaihtumisesta. Eduskunta voitava kutsua koolle jo nyt ensi tiistaiksi. Muuten kuten keskusteltu eli lyhyen kaavan mukaan vain pääministerivaihdos, ei muita muutoksia, Backman kirjoitti.

Keskustalaiset ovat korostaneet, ettei Rinteen tapauksella ole mitään tekemistä Jäätteenmäen tapauksen kanssa.

– Voin vakuuttaa, että en ole havainnut, että nämä vuoden 2003 tapahtumat liittyisivät tähän (Rinteen eroon) millään tavalla. Sen tyyppinen ajattelu, että tässä olisi jonkinlainen kosto, niin en ainakaan itse tunnista sitä. Tämä on ollut varmasti aivan riittävän vaikea asia ilman sellaisiakin tuntoja, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) kommentoi tiistaina.