Eduskuntatutkija: Tätä Antti Rinteen ero tarkoittaa Sdp:n jatkolle - Politiikka - Ilta-Sanomat

Eduskuntatutkija: Tätä Antti Rinteen ero tarkoittaa Sdp:n jatkolle

Erikoistutkija Jenni Karimäen mukaan ylimääräinen puoluekokous olisi pääministerin vaihtumisen ohella vienyt liikaa aikaa ja puolueen resursseja.

Erikoistutkija Jenni Karimäen mukaan ylimääräinen puoluekokous olisi pääministerin vaihtumisen ohella vienyt liikaa aikaa ja puolueen resursseja.

Julkaistu: 3.12. 18:30

Erikoistutkija Jenni Karimäen mukaan johtotehtävien vaihtuminen saa puolueen sisällä aikaan käymistilan.

Pääministeri Antti Rinne (sd) anoi tiistaina kello 12.30 eroa tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä Mäntyniemessä.

Pääministerin paikasta kisaavat todennäköisesti Sdp:n varapuheenjohtaja ja liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin sekä puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Molemmat ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä tehtävään. Rinne ei itse ole ottanut kantaa, kumpi on hänen seuraajasuosikkinsa.

Rinne ilmoitti tiistaina pitämässään tiedotustilaisuudessa, että aikoo jatkaa puolueen puheenjohtajana.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Jenni Karimäki ei pidä ilmoitusta yllättävänä. Hänen mukaansa ylimääräinen puoluekokous olisi pääministerin vaihtumisen ohella vienyt liikaa aikaa ja puolueen resursseja.

– Tässä hetkessä haetaan ehkä pysyvyyttä ja pyritään rauhoittamaan tilannetta, Karimäki kertoo.

Puolue ei hyödy ”sisäisestä mittelöstä”

Rinne kertoi tiedotustilaisuudessa olevansa käytettävissä Sdp:n puheenjohtajaksi myös kesäkuun puoluekokouksen jälkeen.

Karimäen mukaan puolueen tulevan puheenjohtajan ratkaisee kevät.

Erikoistutkija Jenni Karimäki Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Erikoistutkija Jenni Karimäki Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta.

Mikäli uusi pääministeri saa Sdp:n kannatuksen nousemaan kyselyissä toivotusti, on odotettavissa, että pääministeri astuisi myös puolueen puheenjohtajan saappaisiin. Nousu on toivottua, sillä puolueen kannatus on laskenut. Marraskuisessa gallupissa se oli vajonnut jo alle 14 prosentin.

– Olemme tottuneet viimeisten vuosikymmenten aikana siihen, että pääministeri on myös puolueensa puheenjohtaja. Olisi todella yllättävää, tai ainakin totutusta poikkeavaa, että Sdp poikkeaisi tästä linjasta, Karimäki sanoo.

Karimäen mukaan on liian varhaista sanoa, tullaanko puolueen puheenjohtajuudesta käymään kilpailu. Se olisi hänen mukaansa kuitenkin hyvin poikkeuksellista.

– En tiedä tarkoittaako Rinteen ilmoitus käytettävyydestä sitä, että hän aikoo taistella paikkansa puolesta vai oliko se vain politiikassa tyypillinen jatkuvuuden ja tuen ilmaus. Toki Rinne jatkaa kansanedustajana ja politiikassa, joten ilmoitus saattoi liittyä myös siihen.

Pääministeri Antti Rinne tapasi kevään hallitusneuvotteluissa puolueita (kd, ps, keskusta) eduskunnassa.

Pääministeri Antti Rinne tapasi kevään hallitusneuvotteluissa puolueita (kd, ps, keskusta) eduskunnassa.

– Vaikeaa kuitenkaan nähdä, että puolue hyötyisi sisäisestä mittelöstä, tutkija pohtii.

Karimäki ei itse uskalla arvuutella, kuka on Rinteen seuraaja. Jonkinasteista valtakamppailua hän kuitenkin uskoo olevan vielä tiedossa.

– Aina kun puolueen johtohenkilöt vaihtuvat, tuo se esiin useita tehtävästä kiinnostuneita henkilöitä, joilla on myös puolueen sisällä tukea. Se saa puolueen sisällä aikaan käymistilan, Karimäki sanoo.

– Kevään aikana nähdään, mihin tilanne asettuu.