Haavistosta tehty useita kanteluja ja rikosilmoitus – ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ei niellyt ministerin selitystä

Ulkoasiainvaliokunnan enemmistön mukaan ulkoministerin selvitys oli riittävä. Valiokunnan puheenjohtajan mukaan selitys ei ole aukoton.

3.12.2019 17:12

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) joutui tiistaina selittelemään Syyrian al-Holin leirin suomalaisten varalle tehtyjä suunnitelmia ulkoasiainvaliokunnan kuulemisessa. Oikeuskanslerin mukaan Haaviston toiminnasta on tehty useita kanteluja maanantain ja tiistain aikana sekä yksi rikosilmoitus virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Haavisto kiisti tiistaina, että konkreettista suunnitelmaa suomalaisten tuomiseksi takaisin oli olemassa, joskin myönsi, että sitä ja muita vaihtoehtoja selvitetään tapauskohtaisesti.

Valiokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps) mukaan ministerin selvitys ei ollut riittävä, vaikka valiokunnan enemmistö äänesti toisin.

– Oleellisin kysymys on, minkä tähden valiokunta jätettiin informoimatta operaatiosta, joka on käynnissä tälläkin hetkellä.

Niikon mukaan valiokunnalle kerrottiin 16. lokakuuta, ettei Suomi ole ryhtymässä yksilöllisiin toimenpiteisiin vaan toimiin ryhdytään vain, jos ihmiset itse lähtevät al-Holin leiriltä pois. Niikon mukaan valiokunnalle ei ole kerrottu, että ulkoministeriö selvittää myös vaihtoehtoa, että tapauskohtaisesti ihmisiä voitaisiin auttaa leiriltä Suomeen.

– Meille annettiin ymmärtää, että minkäänlaisiin toimiin ei ryhdytä. Viikko sen jälkeen ministeri oli nimittänyt henkilön, joka lähetettiin Syyriaan toteuttamaan tätä tehtävää.

Niikko oli ennen kuulemista kritisoinut Haavistoa siitä, ettei valiokuntaa pidetty ajan tasalla Syyrian tilanteen suhteen.

– Miksi ulkoasiainvaliokunta on jätetty pimentoon näistä operaatioista, mitä tällä hetkellä ulkoministeriössä on toteutettu näiden lasten hakemisen suhteen? Niikko ihmetteli.

Ilta-Sanomat uutisoi maanantaina, että ministeri oli yrittänyt painostaa ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomista tuomaan al-Holin leiriltä lapsia Suomeen konsulikyydillä. Kun konsulipäällikkö oli kieltäytynyt, hänet syrjäytettiin.

Haavisto kiisti maanantai-iltana pitämässään tiedotustilaisuudessa painostaneensa virkamiehiä ja, että lasten palauttamisesta olisi olemassa suunnitelma. Ulkoasiainvaliokunta kutsui ministerin kuitenkin kuultavaksi.

Haavisto perusteli ulkoministeriön toimintaa tiistaina oikeuskanslerin ratkaisulla koskien al-Holin suomalaisia. Hän totesi, ettei hallitus ollut tehnyt mitään esitystä al-Holiin liittyen. Ministerin mukaan poliittista päätöstä ei ole tehty kysymyksestä, jossa seurataan oikeuskanslerin 10. lokakuuta tekemää ratkaisua.

– Tässä kerrotaan, mitkä ovat ne oikeudelliset toimet, joita voidaan tässä tilanteessa käyttää. Olen näitä oikeudellisia toimenpiteitä valmistellut. Vastuuministeriö on ulkoministeriö.

Haavisto myös totesi ministerin kantavan vastuun.

– Ministeri on se, joka saa virkakuntansa toimimaan päätöksen mukaisesti, muutenhan jättäisin noudattamatta oikeuskanslerin ohjeistusta.

Myös oikeuskansleri Tuomas Pöysti oli valiokunnan kuultavana. Hän ei suostunut ennen kuulemista kommentoimaan ulkoministerin lausuntoja. Hän kuitenkin totesi, ettei ratkaisussa kyse ollut päätöksestä tai käskystä vaan vastauksesta hänelle tehtyihin kanteluihin.

– (Se) ei kehota mihinkään. Hallitukset ja viranomaiset toimivat, oikeuskansleri sanoi.

Kun Haavistolle kerrottiin oikeuskanslerin todenneen, ettei ratkaisu ollut ohjeistus, ministeri totesi ratkaisun sanoman olevan kuitenkin selvä.

– Siellä näkyy hyvin selkeästi, millä tavoin lasten etu ja oikeudet pitäisi tässä tapauksessa toteuttaa.

Haavisto sanoi, että ulkoasianvaliokuntaa, presidenttiä ja hallitusta oli informoitu tilanteesta. Kysyttäessä hän tarkensi, että ulkoasianvaliokunnan kanssa oli kahdesti käsitelty al-Holin tilannetta. Presidenttiä oli puolestaan ”pyydettäessä informoitu” ja valtioneuvoston jäsenet ”ovat olleet tietoisia”.

– Eri tahot ovat informaatiota pyytäneet. En vastaa näihin yksityiskohtiin tästä, tämä kuuluu presidentin ja ulkoministeriön normaaliin yhteydenpitoon. Mutta tämä on ollut esimerkiksi hallituksen informaation piirissä kahteen otteeseen nämä toimet, joita ulkoministeriö on tässä suunnitellut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?