Vanhanen ei näe Rinteen eron taustalla olleen kostomentaliteettia: ”Vaikea asia ilman sellaisiakin tuntoja” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Vanhanen ei näe Rinteen eron taustalla olleen kostomentaliteettia: ”Vaikea asia ilman sellaisiakin tuntoja”

Julkaistu: 3.12. 16:49

Matti Vanhasen mukaan uusi hallitus voisi olla vanhojen kokemusten valossa kasassa noin viikossa, jos sitä lähdetään rakentamaan vanhalla hallituspohjalla.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) kävi Antti Rinteen (sd) eron seurauksia läpi eduskunnan näkökulmasta tiistaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

– Tämä on ollut poikkeuksellinen, mutta ei ainutlaatuinen päivä. Eduskunnan työssä politiikassa aina välillä tällaisia päiviä tulee vastaan, Vanhanen avasi.

Vanhasta pyydettiin vertaamaan Rinteen eroa Anneli Jäätteenmäen lähtöön 2003. Molemmissa tapauksissa eroon liittyi se, että pääministerin epäiltiin puhuneen eduskunnan edessä muunneltua totuutta. Jäätteenmäen erottua Vanhanen nousi heti hänen seuraajakseen. Vanhanen sanoi olevansa yksi niitä harvoja asianosaisia keskustan ryhmässä, jotka olivat 16 vuoden takaisissa tapahtumissa mukana.

Hän ei osallistunut eilen keskustan ryhmäkokoukseen, mutta vakuutti, ettei puolueessa ollut vallalla minkäänlaista kostomentaliteettia. Sdp sinetöi Jäätteenmäen lähdön ryhmäjohtaja Jouni Backmanin kirjoittamalla lapulla, jolla viestittiin keskustalle, että Jäätteenmäen oli lähdettävä Irak-skandaalin seurauksena.

– Voin vakuuttaa, että en ole havainnut, että nämä vuoden 2003 tapahtumat liittyisivät tähän (Rinteen eroon) millään tavalla. Sen tyyppinen ajattelu, että tässä olisi jonkinlainen kosto, niin en ainakaan itse tunnista sitä. Tämä on ollut varmasti aivan riittävän vaikea asia ilman sellaisiakin tuntoja.

Vanhanen kävi läpi tilaisuudessa uuden hallituksen muodostamiseen liittyviä askeleita eduskunnan näkökulmasta. Suurimman eduskuntaryhmän eli Sdp:n edustaja kutsuu muut ryhmät koolle ja hallituksen muodostaminen lähtee liikkeelle. Vanhasen mukaan vain aika näyttää millaisia vaiheita prosessiin tulee. Rinteen hallituksen puolueet ovat ilmaisseet haluavansa jatkaa vanhan hallitusohjelman pohjalta.

– Jos päädytään siihen, että vanha pohja jatkuu niin suurimman puolueen edustaja kutsuu kaikki ryhmät koolle ja samassa kokouksessa lyhyesti hallitusneuvotteluihin ryhtyvät puolueet ilmaisevat, että he ovat näiden ja näiden ryhmien kanssa halukkaita ryhtymään keskusteluihin. Ja sitten ne jatkavat. Mutta tämä on täysin kiinni siitä, mitä puolueet päättävä omista yhteistyöhaluistaan.

Vanhasen mukaan aiempien kokemusten valossa hallitus voitaisiin saada kasaan noin viikossa, jos sitä ryhtyvät rakentamaan vanhan hallituksen viisi puoluetta.

Vanhaselta kysyttiin, miten hän arvioi tilannetta, jossa Rinne jatkaa Sdp:n puheenjohtajana, mutta pääministeriksi nousee puolueesta joku toinen henkilö.

– Minulla on tästä omakohtaista kokemusta. Ensimmäisessä hallituksessani Paavo Lipponen (sd) toimi eduskunnan puhemiehenä ja Sdp:n puheenjohtajana pitkään ilman, että hän oli valtioneuvoston jäsen. Jokainen puolue järjestää itse oman johtamisensa. Uskon, että se järjestely varmasti toimii, jos he itse niin päättävät.

Tänään käsittelyssä piti olla oppositiosta tehty välikysymys Posti-vyyhtiin liittyen. Sen käsittely peruuntui Rinteen erottua tehtävästään. Vanhasen mukaan välikysymys käsitellään eduskunnassa myöhemmin todennäköisesti lyhyen kaavan mukaan.

– Olemme saaneet toimitusministeristön pääministeri Antti Rinteeltä ilmoituksen, ettei hän vastaa välikysymykseen. Sellainen kuitenkin on olemassa ja se tullaan aikanaan kuittaamaan täysistunnossa aika lyhyestikin.

Eduskunnan työ jatkuu hallitusneuvottelujen aikana normaalisti. Toimitusministeristö ei kuitenkaan voi tehdä poliittisia päätöksiä.

– Ryhmien on linjattava se, mitä eduskunnassa käsittelyssä oleville asioille tehdään. Oma vahva vetoomukseni on, että riippumatta siitä, mitkä ryhmät ryhtyvät hallitustunnusteluja käymään, vanhan hallituksen ryhmät veisivät eteenpäin niitä päätöksiä, jotka tänne on tuotu.

Vanhanen nosti esiin esimerkiksi ensi vuoden talousarviota koskevat asiat. Hän nosti esiin, että siihen liittyvä asiat ovat herkkiä. Ruotsissa kävi esimerkiksi niin, että toinen hallituskoalitio päätti budjetista ja toisesta kokoonpanosta tuli hallitus.

Vanhasen ehdotus oli, että hallituksen ministerit edustavat Suomea myös EU-puheenjohtajuuskauden kokouksissa kunnes uusi hallitus on saatu kasaan. Tähän tarvitaan eduskunnan tuki.