Vanhanen vetoaa eduskuntaan: Talous­arvio saatava valmiiksi ja EU-puheen­johtajuus hoidettava kunnialla - Politiikka - Ilta-Sanomat

Vanhanen vetoaa eduskuntaan: Talous­arvio saatava valmiiksi ja EU-puheen­johtajuus hoidettava kunnialla

Julkaistu: 3.12. 15:27

Matti Vanhanen vetosi tänään tiistaina pitämässään tiedotustilaisuudessa, että nyt eduskunnan ja hallituksen käsiteltävinä olevat asiat vietäisiin loppuun hallituskriisistä huolimatta.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) piti tänään tiistaina tiedotustilaisuuden, jossa käsitteli pääministeri Antti Rinteen (sd) ja istuvan hallituksen eroa sekä eduskunnan työskentelyä toimitusministeriön alaisuudessa. Hän totesi eduskunnan jatkavan työtään normaalisti, mutta rinnalla käydään hallitusneuvottelut.

Vanhanen vetosi eduskuntaryhmiin, että muun muassa vielä käsiteltävänä oleva ensi vuoden talousarvio saataisiin vietyä loppuun hallituksen eroamisesta huolimatta. Lisäksi Vanhanen toivoi, että Suomen EU-puheenjohtajakausi hoidetaan loppuun kunniakkaasti. Vaikka toimitusministeristö ei voi tehdä uusia poliittisia päätöksiä, se voi kuitenkin toimia eduskunnan mandaatilla tässä asiassa.

– Ne ovat eduskunnan kannalta sellaisia asioita, joihin meidän on kiinnitettävä huomiota, Vanhanen totesi.

Rinne ilmoitti, että aikoo erostaan huolimatta jatkaa Sdp:n puheenjohtajana ainakin ensi kesän puoluekokoukseen saakka. Vanhaselta kysyttiin, miten tämä vaikuttaa eduskunnan työskentelyyn.

– Minulla on tästä omaa kokemusta. Ensimmäisessä hallituksessani Paavo Lipponen toimi eduskunnan puhemiehenä ja Sdp:n puheenjohtajana pitkään ilman, että hän oli valtioneuvoston jäsen. Se on henkilöstä kiinni ja millä tavalla kyseinen puolue järjestää oman johtamisensa. Tämä talo toimii omalla tavallaan ja puolueissa on omat käytännöt, Vanhanen kommentoi.

Vanhasen mukaan uusi hallitus saatetaan saada muodostettua nopeasti, jos vanha pohja säilyy. Hän totesi tilanteen olevan täysin eduskuntaryhmien käsissä.

– Jos vanha hallituspohja säilyy, niin siihen on aika vahva rutiini olemassa. Jos hallituspohja vaihtuu kokonaan, niin se on tietysti paljon suurempi kysymys. Osaan kuvitella, että ensi vuoden budjetti saattaa olla aika herkkä kysymys. Käykö niin, että toinen kokoonpano päätti budjetista ja toisesta kokoonpanosta tuli hallitus, jolloin uusi joutui elämään sillä budjetilla, jonka edellinen hallitus vei päätökseen, Vanhanen sanoo.

Vanhanen toteaa, että vanhan hallituspohjan säilyessä uuden hallituksen muodostaminen on maksimissaan viikon mittainen prosessi.