Antti Rinne aikoo jatkaa Sdp:n johdossa ja on jatkossakin käytettävissä – kertoo nyt, mikä oli hänen isoin virheensä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Antti Rinne aikoo jatkaa Sdp:n johdossa ja on jatkossakin käytettävissä – kertoo nyt, mikä oli hänen isoin virheensä

Julkaistu: 3.12. 14:28

Pääministeri Antti Rinne (sd) myöntää, että Postin kuluneiden viikkojen vyyhtiin on liittynyt paljon sekavuutta, ja virheitäkin on tullut tehtyä.

– Käsi pystyyn, että kyllä on virheitä tullut tehtyä varmaan monien ihmisten toimista, Rinne myönsi tänään tiistaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

– Minun isoin virheeni on se, että olen luottanut vain ja ainoastaan siihen, mitä minulle on esitelty asiasta. Ja kertonut hallituksen linjan pääministerin näkökulmasta.

Rinteen mukaan missään vaiheessa ennen viime viikon perjantaita ei mikään hallituspuolue kuitenkaan osoittanut, että heillä olisi minkäänlaista epäluottamusta pääministeriä kohtaan.

Viime sunnuntaina kolmen tunnin keskustelujen jälkeen rkp, vasemmisto ja vihreät olivat Rinteen mukaan sitä mieltä, että hallitus voi hänen johdollaan jatkaa.

Keskustapuolue ei kuitenkaan ollut valmis antamaan Rinteelle tukeaan.

– He ovat tänään yksilöineet käydyissä keskusteluissa sen, miten epäluottamus heidän mielestään on olemassa.

Keskustan epäluottamus pääministeriä kohtaan saikin Rinteen lopulta vetämään johtopäätökset, joiden mukaan hänen on erottava.

Viimeinen niitti oli keskustan ryhmänjohtajan Antti Kurvisen viesti, jossa keskusta kirjallisesti sähköpostilla kertoi, mistä epäluottamuksessa on kysymys heidän näkökulmastaan.

– Siinä todetaan, että kokonaisharkinnan perusteella luottamusta pääministeriin ei ole olemassa siihen liittyen, miten hallituksen toimintakyky ja luottamus toimii tulevaisuudessa. Tällä hyvin yleisellä tasolla oli yksilöity se, mistä on kysymys, Rinne muotoili.

Keskustasta ja puolueen puheenjohtajasta Katri Kulmunista Rinne ei tahtonut lausua paljonkaan. Hallituksen ilmapiirin hän kuitenkin myöntää prosessissa kärsineen.

– Aina tällaisista prosesseista jonkinnäköinen rupi jää, mutta eiköhän tuo parane pian. Pistetään salvaa päälle.

Rinne kuitenkin painotti, että päätös pääministerin erosta oli ”sosiaalidemokraattisen puolueen, puoluehallituksen ja minun aivan oma päätös”.

– Kun on näin vahva tuki ollut kaikilta muilta paitsi keskustalta, niin mietin, että mikä riski on sillä, että jatkan pääministerinä.

– On sivuseikka, kuka pääministerinä johtaa tätä kollektiivia, joka vie asioita eteenpäin. Päädyin siihen, että jos minun pääministerin tehtävässä olo vaarantaa tämän, niin väistyn syrjään ja annan tilaa uudelle ihmiselle.

Eropyyntö tasavallan presidentille Sauli Niinistölle oli myös eittämättä kova paikka pääministerille. Rinne kuitenkin kiisti Ilta-Sanomien kysyessä olevansa erityisen liikuttunut tilanteesta.

– En ole liikuttunut, minulla on flunssa päällä. Missään tapauksessa en ole erityisen liikuttunut, Rinne vakuutti.

Hän myös vakuutti pysyvänsä edelleen taustalla, eikä aio muun muassa luopua puolueen puheenjohtajan paikasta. Hän kertoikin olevansa tehtävään käytettävissä myös ensi kesän jälkeen.

– Olen taustalla tukemassa. Olen Sdp:n puheenjohtaja kaikissa tapauksissa ensi kesäkuuhun asti, kunnes puoluekokous valitsee seuraavan puheenjohtajan. Olen ilmoittanut, että olen käytettävissä ainakin näillä näkymin tähän tehtävään uudelleen ja olen varmasti tukena tulevalle pääministerille tässä tehtävässä.

Rinne ennustaa, että seuraavaksi käydään nopeat hallitusneuvottelut valtiosäännön mukaisessa järjestyksessä. Hänen mukaansa näyttää vahvasti siltä, että lopputuloksena tulee olemaan sama hallituspohja kuin nyt.

Suurin eduskuntaryhmä eli Sdp johtaa prosessia ja kaikkien puolueiden kanssa käydään alustava keskustelu.

Rinne ei tahtonut ottaa kantaa siihen, kuka hänen seuraajasuosikkinsa on.

– Meillä on monia ihmisiä, jotka ovat päteviä pääministerin tehtävään. Mitä omaan rooliini tulee, niin Sdp:n puheenjohtaja ja joka tapauksessa kansanedustaja tämän vaalikauden ajan.

Todennäköisesti Sdp:n uusi pääministeriehdokas on kuitenkin joko ryhmänjohtaja Antti Lindtman tai liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin.