Kommentti: Sdp:ssä alkoi heti raaka valtakamppailu – Rinteen kohtaloa ei kokouksen jälkeen surkuteltu - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Sdp:ssä alkoi heti raaka valtakamppailu – Rinteen kohtaloa ei kokouksen jälkeen surkuteltu

Sanna Marin ja Antti Lindtman kertoivat tiistaina olevansa käytettävissä pääministeriksi.

Sanna Marin ja Antti Lindtman kertoivat tiistaina olevansa käytettävissä pääministeriksi.

Julkaistu: 3.12. 14:08

– Tuskin Rinne oli ehtinyt karauttaa kohti Mäntyniemeä, kun Antti Lindtman linjasi jo, että ”Suomi-laiva on saatava vakaaksi”, kirjoittaa IS:n politiikan toimittaja Olli Waris.

– Lähden käymään Mäntyniemessä, Antti Rinne sanoi Sdp:n eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen.

Tuskin Rinne oli ehtinyt karauttaa kohti Mäntyniemeä jättämään eronpyyntöään tasavallan presidentille, kun Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman linjasi jo Sdp:n eduskuntaryhmän ovella, että ”Suomi-laiva on saatava vakaaksi”.

– Jos puolue kysyy, en kieltäydy, Lindtman lausui ääneen sloganin, joka oli varmasti mietitty etukäteen.

Kamppailu Rinteen seuraajan paikasta käynnistyi välittömästi.

Tämä on politiikan raakaa arkea: Rinne on mennyttä ja haussa on uusi johtaja.

Vaihtoehtoja Rinteen seuraajaksi on kaksi: Lindtman tai puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja Sanna Marin.

Lindtman on aiemmin kieltäytynyt ministerinpestistä perhesyihin vedoten, mutta nyt tilanne on Lindtmanin mukaan niin poikkeuksellinen, että ”asioita on ajateltava uudelleen”.

Kyse on vallasta – pääministerin pesti tietää epäinhimillistä rääkkiä, mutta silti ehdokkaita riittää, koska pääministerin pesti on vaikutusvaltaisin tehtävä, mihin poliitikko voi Suomessa päästä.

Myös Marin löysi sisältään nopeasti pääministerinuotin linjatessaan lentokentällä toimittajille, että hän ”ei väistä vastuuta”. Marin viittasi Lindtmanin tavoin ”poikkeukselliseen tilanteeseen” saapuessaan Suomeen etuajassa EU-kokouksesta aamukoneella.

Sdp:n eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen Marin lausui, että ”maan etu pitää asettaa puolueen edun edelle”.

Rinteen eroratkaisua Marin ei kommentoinut, tosin hän piti syntynyttä tilannetta ”äärimmäisen valitettavana”.

Huomiota herättävää oli, ettei Rinteen kohtaloa kokouksen jälkeen juuri surkuteltu.

Työministeri Timo Harakka (sd) puhui työmarkkinatilanteesta, Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) kiiruhti tapaamaan EU:n brexit-neuvottelijaa, Kimmo Kiljunen (sd) sanoi, että henkilöt vaihtuvat, mutta linja säilyy ennallaan. Jukka Gustafsson (sd) sentään kertoi, että ”ilmassa oli surumieltä”, mutta kuvaili kokouksen tunnelmaa ”erittäin rakentavaksi tilanne huomioon ottaen”.

Kukaan ei sitä ääneen sanonut, mutta pääministerin vaihtaminen voi olla demareille keino vaihtaa kasvoja ja nousta kannatusalhosta – marraskuun gallupissa Sdp:n kannatus oli vajonnut alle 14 prosentin.

Kyse on nimenomaan henkilöstä, hallituspohja säilynee ennallaan, vaikka ainakin kokoomus on ehtinyt vaatia jo kaikille eduskuntaryhmille avoimia hallitustunnusteluja.

Mielenkiintoinen yksityiskohta pääministerivalinnassa on se, että siinä avainasemassa Sdp:n sääntöjen mukaan on Sdp:n puoluevaltuusto.

Sitä johtaa Sirpa Paatero, joka oli vielä viikko sitten Rinteen hallituksen kunta- ja omistajaohjausministeri.

Nopeaa on ajan riento.