Orpo vaatii avoimia hallitustunnusteluja kaikkien kesken: Uutta pääministeriä ei valita Sdp:n kabinetissa

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo peräänkuuluttaa, että eduskuntaryhmät on kutsuttava perustuslain mukaisesti koolle keskustelemaan uuden hallituksen muodostamisesta.

Petteri Orpo eduskunnassa tänään.

3.12.2019 13:45

Kokoomuksen puheenjohtaja vaatii Antti Rinteen eron jälkeen kaikkien eduskuntaryhmien kutsumista koolle käymään avoimesti keskusteluja hallituksen muodostuksesta.

– Pääministerin vaihtuminen ei ole ilmoitusasia, eikä siitä voida päättää vain Sdp:n kabineteissa, Orpo sanoo.

Hänen mukaansa tilanteessa ei enää ole kysymys vain pääministeri Rinteestä, vaan suomalaisen demokratian uskottavuudesta.

– Kysymys on suomalaisten uskosta hallituksen kykyyn hoitaa asioita. Kysymys on siitä, voiko poliittiseen päätöksentekoon luottaa.

Orpo muistuttaa, että perustuslain mukaan eduskuntaryhmät on kutsuttava koolle keskustelemaan uuden hallituksen muodostamisesta.

– Kokoomus haluaa aidot, avoimet ja demokratiaa kunnioittavat tunnustelut hallituksen muodostamisesta kaikkien eduskuntaryhmien kesken. Prosessin pitää olla sellainen, että se vahvistaa demokratiaa ja luottamusta asioiden vastuulliseen hoitamiseen. Keskustan on valittava, jatkaako se vasemmistolaisen politiikan tukipilarina vai katsooko se vaihtoehtoja avoimelta pöydältä.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk) on ilmoittanut pitävänsä tiedotustilaisuuden kello 14.30. Sen sisältö liittyneen eduskunnan jatkoaskeliin Rinteen eron jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?