Näin tapahtumat etenevät Rinteen eron jälkeen

Professori Ilkka Ruostetsaari arvioi, että Suomeen saadaan uusi pääministeri ja hallitus ennen joulua.

3.12.2019 13:06

Pääministeri Antti Rinne (sd) anoi tiistaina kello 12.30 eroa tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä Mäntyniemessä. Eronpyyntö hoidettiin nopeasti pois päiväjärjestyksestä ja Antti Rinne lähti kiiruhtamaan kohti Valtioneuvoston linnaa tiedotustilaisuuteen.

Mitä tapahtuu seuraavaksi, ennen kun Suomi saa uuden pääministerin?

Valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta kertoo:

– Pääministerin eroaminen tarkoittaa sitä, että samalla koko hallitus eroaa. Tämän jälkeen käynnistetään keskustelut uuden hallituksen muodostamisesta ja se tapahtuu eduskunnasta käsin, todennäköisesti vielä tämän päivän aikana, Ruostetsaari tiivistää.

Ennen uuden pääministerin ja hallituksen nimittämistä entinen hallitus toimii toimitusministeristönä. Hallituksella ei silloin ole varmaa parlamentaarista luottamusta, eikä sen odoteta tekevän uusia poliittisia päätöksiä.

Tasavallan presidentti nimittää hallitustunnustelijan vaalien suurimmasta puolueesta, eli Sdp:stä.

– Hallitustunnustelija aloittaa keskustelut kaikkien eduskuntaryhmien kanssa hallituksen muodostamisesta. Prosessi etenee samalla tavalla kuin vaalienkin jälkeen. Siinä on myös tulossa puhemiehen kierros, jossa eduskunnan puhemies kuulee eduskuntaryhmiä hallituksen muodostumisen asiassa, Ruostetsaari kertoo.

Miten nopeasti Suomeen saataisiin uusi pääministeri ja hallitus?

– Tässä tulee itsenäisyyspäivä välissä, eli kyllä tässä pakostakin parisen viikkoa menee näissä keskusteluissa. Jos päädytään siihen, että nykyinen hallituspohja jatkaa, niin kuitenkin he joutuvat keskustelemaan hallitusohjelmasta: jatketaanko entisellä tiellä? Todennäköisesti tarkoitus on jatkaa.

Voiko kärjistäen sanoa, että jouluksi on uusi pääministeri ja hallitus?

– Kyllä se mahdollista on, kyllä mä uskon siihen.

Ruostetsaari uskoo, että tuleva hallitus tulee muodostumaan hyvin pienin muutoksin suhteessa edeltäjäänsä. Pääministerin lisäksi täytyy löytää uusi kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron tilalle. Jos Marinista tulee uusi pääministeri, täytyy löytää vielä uusi liikenne- ja viestintäministeri.

– Toki kun käynnistetään hallitusneuvottelut, on mahdollista, että keskusta vaihtaa ministereitä sillä tavalla, että Katri Kulmuni nousee valtionvarainministeriksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?