Haavisto ulkoasiainvaliokunnan kuultavana: - Politiikka - Ilta-Sanomat

Ulkoasiainvaliokunta kuulee Haavistoa ”Isis-lapsien” palauttamisesta – Niikko: Miksi valiokunta on jätetty pimentoon?

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko ja ulkoministeri Pekka Haavisto ennen ulkoasiainvaliokunnan kokousta.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko ja ulkoministeri Pekka Haavisto ennen ulkoasiainvaliokunnan kokousta.

Julkaistu: 3.12. 12:59

Ulkoasiainvaliokunta kuulee parhaillaan ulkoministeri Pekka Haavistoa ja oikeuskansleri Tuomas Pöystiä al-Holin suomalaisiin liittyvistä suunnitelmista ja ohjeista.

Valiokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps) kertoi ennen valiokunnan kokousta, että valiokuntaa oli pidetty pimennossa.

– Mikä tässä on jutun tausta. Miksi ulkoasiainvaliokunta on jätetty pimentoon näistä operaatioista, mitä tällä hetkellä ulkoministeriössä on toteutettu näiden lasten hakemisen suhteen?

Eli valiokuntaa ei ole pidetty ajan tasalla?

– Ei ole pidetty ajan tasalla näistä asioista. Olemme ymmärtäneet, että mitään operaatioita ei ole menossa. Koko syksyn ajan. Toinen asia on se, että kun oikeuskanslerin nimi on noussut esiin tässä ja on annettu ymmärtää, että hän on antanut tehtäväksiannon hakea lapset, haluamme selvittää, onko näin.

Niikon mukaan esillä ollut oikeuskanslerin ratkaisu lokakuulta liittyen al-Holin suomalaisten tilanteeseen ei ollut käsky ja näin todetaan myös ratkaisussa.

– Voi olla näin, että jotain pitäisi tehdä. Mutta eri asia on, onko käsketty toimimaan.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoo, että Haaviston toiminnasta on tehty useita kanteluita ja yksi rikosilmoitus virkavelvollisuuden rikkomisesta. Rikosilmoituksen on tehnyt yksityishenkilö.

Pöysti sanoi antaneensa 10.10. vastauksen kanteluihin. Haavisto on aiemmin julkisuudessa kutsunut oikeuskanslerin ratkaisua ohjeistukseksi. Pöysti pidättäytyi kommentoimasta ministerin menettelyä muuten.

– 10.10. on annettu vastaus kanteluihin ja se on se, mitä olen tuoreimmaksi tähän antanut, Pöysti totesi.

– En halua keskustella sanamuodoista, miten itse kukin on ne kokenut. Ministerin toimintaa ja lausumia en arvioi. Mutta olen antanut otsikolla vastaus, joka on ratkaisu minulle tehtyihin kanteluihin koskien valtioneuvoston jäsenten ja ministeriöitten menettelyä tämän asian hoidossa.

Pöystin mukaan hänen linjauksensa tarkoittaa, että lapsilla on oikeus elämään ja kehitykseen ja lapsen etu täytyy viranomaistoimintaa suunniteltaessa ottaa huomioon. Hänen mukaansa täytyi kuitenkin myös ottaa huomioon asiaa hoitavien virkamiesten oikeusturva ja turvallisuus, jos kriisialueelle matkustetaan. Myöskään kaikkien suomalaisten turvallisuus ei saa vaarantua.