Marinista tai Lindtmanista seuraava pääministeri? Tiukka tamperelainen vastaan sutjakka vantaalainen - Politiikka - Ilta-Sanomat

Marinista tai Lindtmanista seuraava pääministeri? Tiukka tamperelainen vastaan sutjakka vantaalainen

Sanna Marin ja Antti Lindtman ovat molemmat ilmoittaneet olevansa käytettävissä pääministeriksi.

Sanna Marin ja Antti Lindtman ovat molemmat ilmoittaneet olevansa käytettävissä pääministeriksi.

Julkaistu: 3.12.2019 12:42

Kummankin taustalla on vaikea lapsuus ja nousu korkeisiin poliittisiin tehtäviin nuorena. He eivät kuitenkaan ole samasta puusta.

Uuden pääministerin paikasta kisaavat liikenneministeri Sanna Marin ja Antti Lindtman.

Kummankin taustalla on vaikea lapsuus ja nousu korkeisiin poliittisiin tehtäviin nuorena. He eivät kuitenkaan ole samasta puusta. Marin houkuttaisi äänestäjiä vihreistä ja vasemmistoliitosta, mutta ei ole välttämättä vanhojen demarijyrien mieleen.

Lindtman olisi virtaviivainen versio Antti Rinteestä. Hän ei sekoile sanoissaan ja hämmenny nopeissa tilanteissa.

Tälläisia he ovat.

Sanna Marinin lapsuutta varjostivat köyhyys ja alkoholismi

Sanna Marin, 34, voisi tuoda demareihin uutta virtaa, mutta hänessä on jännitystekijöitä.

Marin valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan Pirkanmaan vaalipiiristä vuonna 2015. Hän oli jo tuolloin vaalipiirinsä ääniharava 10 911 äänellä.

Tämän jälkeen hän on onnistunut kasvattamaan poliittista suosiotaan, mikä näkyi viime kevään eduskuntavaaleissa. Marin oli puolueensa ehdoton ääniharava koko maassa ja keräsi lopulta yli 19 000 ääntä.

Marin valittiin puolueen toiseksi varapuheenjohtajaksi vuonna 2014, ja helmikuun 2017 puoluekokouksessa hänet valittiin puolueen ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi.

Marin on Sdp:n varapuheenjohtaja ja sijaisti alkuvuodesta Antti Rinnettä puolueen puheenjohtajana, kun Rinne jäi sairauslomalle. Rinteen hallituksessa hänestä tuli liikenne- ja viestintäministeri. Hän herätti syksyllä keskustelua, kun väläytti sdp:n juhlatilaisuudessa ajatusta nelipäiväisestä työviikosta tai kuuden tunnin työpäivästä.

Ehdotus herätti kritiikkiä ja kysymyksiä esimerkiksi siitä, miten Suomen kuuluisan kilpailukyvyn kävisi, jos työaika lyhenisi.

Marin on ollut Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 2013 ja puheenjohtaja vuosina 2013–2017. Hän sai suurta huomiota jämäkkyydellään kaupungin raitiovaunuhankkeen käsittelyssä.

Marin on asiapoliitikko, joka esiintyy julkisuudessa varsin vakavana. Eduskuntavaalikampanjan alussa Rinnettä tuuratessaan hän kärsi pienestä hapuilusta, mutta sai pääosin kiitosta. Sdp:n sisällä hän on puolueen vasenta siipeä. Nuori nainen voisi tuoda puolueelle uusia kannattajia, mutta toisaalta karkottaa vanhoja ay-körmyjä.

Syntyi köyhyyteen

Marin on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri. Hän asuu Tampereella puolisonsa Markus Räikkösen ja 1-vuotiaan Emma-tyttärensä kanssa.

Marinin Emma-tytär vieraili eduskunnassa lapset töissä -päivänä viime vuoden marraskuussa.

Marinin Emma-tytär vieraili eduskunnassa lapset töissä -päivänä viime vuoden marraskuussa.

Marin on syntyisin Itä-Helsingistä, mutta kasvanut kouluikäisestä Pirkkalassa..

Hän kertoi blogissaan vuonna 2016 lapsuudestaan vähävaraisessa perheessä, jonka elämää varjosti perheenjäsenen alkoholismi. Marinin vanhemmat erosivat isän alkoholiongelman vuoksi, kun Marin oli vain muutaman vuoden ikäinen.

Marinin oma äiti oli viettänyt lapsuutensa lastenkodissa.

Marin on perheensä ensimmäinen ylioppilas ja korkeakoulun käynyt.

– Kiitos suomalaisen hyvinvointivaltion sekä kannustavien ja vaativien opettajien. Monia heistä muistan suurella lämmöllä, hän kirjoitti blogissaan tuolloin.

Poliitikko on urallaan ottanut blogissaan ja lehtikirjoituksissaan ahkerasti kantaa vuonna 2017 voimaan astuneen tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Hän on myös ajanut translain muuttamista.

Sanna Marin juhli hienoa äänisaalistaan viime kevään eduskuntavaalien valvojaisissa.

Sanna Marin juhli hienoa äänisaalistaan viime kevään eduskuntavaalien valvojaisissa.

Sateenkaariperheessä kasvanut Marin kertoi Me Naisille vuonna 2015 antamassaan haastattelussa tunteneensa olonsa lapsena näkymättömäksi, koska omasta perheestä ei voinut puhua avoimesti.

– Se oli asia, josta ei voinut keskustella. Vasta nyt 2000-luvulla on alettu keskustella melko avoimesti sateenkaariperheistä, hän kertoi Me Naisille tuolloin.

Marin edusta Linnassa itsenäisyyspäivänä 2016.

Marin edusta Linnassa itsenäisyyspäivänä 2016.

Antti Lindtman on karismaattinen, mutta uralta löytyy iso erehdys

Antti Lindtman, 37, valittiin eduskuntaan ensimmäisen kerran Uudenmaan vaalipiiristä vuonna 2011. Hän on työskennellyt kansanedustajana siitä lähtien.

Lindtman oli viime kevään eduskuntavaaleissa vaalipiirinsä ääniharava. Hän sai tuolloin 14 527 ääntä, kun puolestaan väistyvä pääministeri Antti Rinne sai samassa vaalipiirissä vain 12 086 ääntä.

Lindtman on toiminut sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtajana vuodesta 2015 lähtien. Häntä pidettiin vahvana Rinteen haastajana ennen Lahden puoluekokousta vuonna 2017. Lindtman kuitenkin kaatui kohuun siitä, että hän olisi yrittänyt rajoittaa joidenkin Sdp:n edustajien puheaikaa eduskunnassa. Se vähensi tuolloin hänen suosioitaan demarien joukossa, eikä Lindtman edes asettunut ehdolle Lahdessa. Hän kärsi uransa suurimmasta poliittisesta erehdyksestä.

Sanavalmista Lindtmania on pidetty nuorempana ja ”paranneltuna” versiona Rinteestä. Hänellä on kannatusta myös puolueen ay-siivessä.

Lindtmanille arvuuteltiin kesäkuussa tarjottavan työministerin tehtävää. Väistyvä pääministeri Antti Rinne odotetusti tarjosikin Lindtmanille ministerinsalkkua, mutta hän kieltäytyi tehtävästä.

– Kyllä tällainen esitys tuli. Rinne esitti ministeritehtävää. Pohdin asiaa ja lopputuloksen päädyin siihen, että viestitin Rinteelle, etten ole nyt hakemassa ministeritehtävää, vaan olen todella motivoitunut ja halukas jatkamaan työtä eduskunnassa sillä lisävastuulla, joka pääministeripuolueelle nyt tulee, Lindtman kommentoi asiaa IS:lle kesäkuussa.

Antti Lindtman innostui Vantaan suurimman puolueen asemasta vuoden 2012 kunnallisvaaleissa.

Antti Lindtman innostui Vantaan suurimman puolueen asemasta vuoden 2012 kunnallisvaaleissa.

Lindtman kertoi tuolloin Demokraatille, että päätökseen vaikuttivat perhesyyt: Lindtman halusi viettää aikaa tuolloin vasta 1,5-vuotiaan tyttärensä Sofien kanssa.

Yllätyspäätöksen jälkeen kansanedustaja Timo Harakka (sd) otti työministerin pestin vastaan. Jotkut näkivät Lindtmanin päätöksessä myös taktikointia, sillä työministerin salkku on ollut epäedullinen monen poliitikon uralla.

Lindtman on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti. Hän asuu aviopuolisonsa Kaija Stormbomin ja nykyään jo 2-vuotiaan tyttärensä kanssa Vantaalla.

Hän antoi marraskuussa IS:lle koskettavan haastattelun isänsä Jouko Lindtmanin kanssa. He kertoivat jutussa lapsuudesta ja arjesta yksinhuoltajaisän perheessä.

Antti Lindtman kertoi marraskuussa Ilta-Sanomille lapsuudestaan yksinhuoltajaisä Jouko Lindtmanin kanssa.

Antti Lindtman kertoi marraskuussa Ilta-Sanomille lapsuudestaan yksinhuoltajaisä Jouko Lindtmanin kanssa.

Antti Lindtman kertoi haluavansa olla tyttärellensä yhtä hyvä isä, mitä Jouko oli hänelle.

Tuoreimmat osastosta