Olitko maanantaina uutis­pimennossa? Tämä kaikki sinun kannattaa tietää hallitus­trilleristä - Politiikka - Ilta-Sanomat

Olitko maanantaina uutis­pimennossa? Tämä kaikki sinun kannattaa tietää hallitus­trilleristä

Julkaistu: 3.12. 5:44

Tiistaista saattaa muodostua ratkaiseva päivä Suomen hallitukselle, jonka pääministeri on rajussa luottamuskriisissä. Lue tämä juttu, niin pääset kärryille, missä mennään.

Posti-jupakka aiheutti perjantaina ja viikonloppuna hallituskriisin, jossa pääministeri Antti Rinteen luottamus on hiuskarvan varassa. Pohjimmiltaan kysymys on siitä, kuinka totta Rinne on puhunut selostaessaan toimiaan Postin työehtokiistassa.

Siitä, kuinka vahva tai heikko luottamus hallituksen sisällä on, saatiin lisätietoa maanantaina.

1. Keskustan luottamus horjuu – heitti pallon Sdp:lle

Hallituspuolueiden johto kävi sunnuntaina läpi Posti-jupakkaa ja pääministerin toimia sen aikana. Keskustalle selvitykset eivät riittäneet, ja puolue kokoontui maanantaina puimaan asiaa kahdesti: ensin eduskuntaryhmän kesken ja sen jälkeen puoluehallituksen voimin.

Keskusta teki maanantaina selväksi, että se on sitoutunut hallitusohjelmaan ja hallituspohjaan, eli Sdp:n, keskustan, vihreiden, Rkp:n ja vasemmistoliiton muodostamaan hallitukseen.

Keskustassa on kuitenkin henkilöön liittyvää epäluottamusta, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoi eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen. Käytännössä kyseinen henkilö on Antti Rinne.

Puoluehallituksen kokouksen jälkeen keskusta heitti pallon Sdp:lle.

– Puoluehallitus toivoo, että SDP tekee tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

Kulmuni ei vastannut suoraan kysymykseen siitä, vaatiiko keskusta Rinteen eroa. Hän ei myöskään kertonut, miten keskusta aikoo toimia tiistaina tai luottamusäänestyksessä, joka on edessä keskiviikkona – ainakin, jos pääministeri ei eroa ennen sitä.

Keskustalähteet kertoivat IS:lle maanantaina, että Rinteen tulisi erota ennen tiistain välikysymyskäsittelyä, jonka on määrä alkaa eduskunnan täysistunnossa kello 14.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan myöhään maanantai-iltana keskustassa usko mahdollisuuksiin jatkaa Rinteen kanssa oli erittäin vähissä. Uskoa oli entisestään heikentänyt Rinteen iltainen esiintyminen, josta lisää alla.

2. Sdp tukee Rinnettä – pääministeri vaati keskustalta perusteluja

Sdp aloitti oman puoluehallituksen kokouksensa kello 19.30 hieman sen jälkeen, kun keskustan puoluehallituksen istunto oli päättynyt.

Reilun kaksituntisen kokouksen jälkeen tiedotusvälineiden eteen ilmestyi uhmakas Rinne tukenaan puoluesihteeri Antton Rönnholm.

Rinne moitti keskustan viestintää epäselväksi ja vaati hallituskumppaniltaan selvennyksiä asiaan.

– Sen takia ajattelin, että huomenna ihan oman oikeusturvani takia, haluan saada vastauksen kyllä tai ei, onko keskustalla valmiutta jatkaa pääministerin kanssa vai ei tätä hallitusyhteistyötä ja siihen, mitkä ovat ne perusteet, miksi he ovat sitä mieltä mitä sitten ovat, Rinne sanoi.

Myöhemmin Rinne lisäsi HS:n haastattelussa haluavansa perustelut kirjallisina.

Pääministeri sanoi myös, ettei ole vetänyt mitään johtopäätöksiä, mitä keskusta häneltä toivoi. Käytännössä keskusta tarjosi Rinteelle mahdollisuutta erota, mutta Rinne ei siihen maanantaina tarttunut.

Rönnholmin viesti oli, että Sdp:n puoluehallituksen tuki Rinteelle on täydellinen.

Rinne ei maanantai-iltana jäänyt vastaamaan median kysymyksiin.

3. Muilta hallituspuolueilta tukea Rinteelle

Vihreät ja Rkp ilmoittivat maanantaina tukevansa Rinteen jatkoa pääministerinä. Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo vaati illalla, että eduskunnalle tehdään avoimesti selkoa ”kaikista epäselvyyksistä” ja että hallituksen toimintatapoja kehitetään.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson oli valmis antamaan Rinteelle tämän virheet anteeksi. Hän piti pääasiana Rkp:n hyväksi katsomaa hallitusohjelmaa ja näki, että nykyisellä hallituspohjalla voidaan jatkaa.

HS:n tietojen mukaan myös vasemmistoliitto on tyytynyt Rinteen selontekoon sunnuntai-iltana. Puheenjohtaja Li Andersson kommentoi ennen keskustan ja Sdp:n puoluehallituksia, että puolue tukee ”toistaiseksi” hallituksen jatkoa.