Näin Rinteen piina jatkuu tänään eduskunnassa – eroaako pääministeri ennen välikysymys­keskustelua? - Politiikka - Ilta-Sanomat

Näin Rinteen piina jatkuu tänään eduskunnassa – eroaako pääministeri ennen välikysymys­keskustelua?

Julkaistu: 3.12. 5:43, Päivitetty 3.12. 7:53

Pääministeri Antti Rinne ei ollut maanantai-iltana valmis eroamaan. Rinteen asemaa koetellaan viimeistään eduskunnassa tiistaina kello 14 alkavassa välikysymyskeskustelussa.

Pääministeri Antti Rinne totesi Sdp:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen maanantai-iltana, että hän haluaa keskustalta selvän vastauksen siihen, onko puolueella valmiutta jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa.

Rinteen mukaan asiasta keskustellaan keskustan kanssa tiistaina. Helsingin Sanomille Rinne kertoi tapaavansa keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunia ja puoluesihteeri Riikka Pirkkalaista tiistaiaamuna.

– Minulla on oikeus saada heiltä selkeät perustelut tilanteeseen, jos he eivät ole valmiita jatkamaan. Tästä tilanteesta tullaan huomenna keskustelemaan. Sen jälkeen tulen sitten arvioimaa tilannetta ja vetämään tarvittavat johtopäätökset miten tullaan menemään eteenpäin, Rinne sanoi illalla.

Rinteen piina jatkuu tiistaina eduskunnassa, kun Sdp:n eduskuntaryhmä kutsuttaneen koolle aamupäivästä. IS:n tietojen mukaan tähän asti Rinteen pistämisestä vaihtoon ei ole juuri uskallettu puhua edes eduskuntaryhmän sisällä. Puolueen sisällä yksi kanta on ollut kuitenkin se, että mikäli hallitus päättäisi jatkaa nykyisellä pääministerillä, tulisi se Sdp:lle kalliiksi.

Keskustan puoluehallituksen tiedotteen mukaan keskusta toivoo, että Sdp tekee tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

Sdp:n puoluehallitus totesi maanantai-iltana, että sen tuki puolueen puheenjohtajalle ja pääministerille on täydellinen.

Toisenlaisen paineen alle Rinne joutuu, jos eduskunnassa päädytään käymään iltapäivällä kello 14 alkaen välikysymyskeskustelu, jossa mitataan hallituksen luottamusta.

Ilta-Sanomien haastattelemat nimettömänä pysyttelevät keskustan kansanedustajat sanoivat suoraan maanantai-iltana, että Rinteen tulisi ilmoittaa erostaan jo ennen tiistain välikysymyskeskustelua.