HS: Suomen hallitus on siunannut lasten ja naisten tuomisen al-Holin leiriltä ”tapauskohtaisesti” - Politiikka - Ilta-Sanomat

HS: Suomen hallitus on siunannut lasten ja naisten tuomisen al-Holin leiriltä ”tapauskohtaisesti”

Julkaistu: 2.12. 22:16

Ilta-Sanomat kertoi maanantaina ulkoministeri Pekka Haaviston hankkeesta tuoda suomalaislapsia al-Holin leiriltä Suomeen.

Yllä olevalla videolla kuvaa al-Holin leiriltä lokakuulta.

Helsingin Sanomien tietojen mukaan koko Suomen hallitus on siunannut operaation, jonka tarkoitus on hakea al-Holin leirillä olevia naisia ja lapsia takaisin Suomeen. Myös tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä on informoitu asiasta.

HS:n tietojen mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) on värvännyt kokeneen diplomaatin hoitamaan operaatiota. Operaatiolle on HS:n tietojen mukaan oikeuskansleri Tuomas Pöystin tuki. Koko hallitus päätti asiasta HS:n tietojen mukaan sen jälkeen, kun oikeuskansleri Pöysti antoi asiasta ratkaisunsa lokakuussa.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan Haavisto yritti painostaa ulkoministeriön konsulipäällikköä Pasi Tuomista tuomaan Syyrian al-Holin pakolaisleirin lapset Suomeen konsulikyydillä, ilman leirillä olevia äitejään. Kun Tuominen ilmoitti, ettei ministeri voi sälyttää poliittista vastuuta ”elämän ja kuoleman” kysymyksestä yksittäiselle virkamiehelle, hänet syrjäytettiin.

Ulkoministeriössä tapaus on herättänyt ihmetystä, sillä Tuominen on arvostettu virkamies ja diplomaatti, jonka konsulipäällikön virkaa jatkettiin vielä kesäkuussa vuoteen 2022 saakka. Ulkoasiainvaliokunta on kutsunut Haaviston selventämään asiaa tiistaina.

Haavisto kertoi maanantai-iltana tiedotustilaisuudessa, että lokakuussa tulleen oikeuskanslerin päätöksen mukaan tuli ohjeistus, että ainakin lapset tulisi saada pois al-Holin leiriltä. Haavisto sanoi, että kun ratkaisu tuli, hän nimesi virkamiehen, jonka tarkoitus oli valmistella oikeuskanslerin päätöksen mukainen päätös.

Haavisto kiisti virkamiehen painostuksen.

HS:n mukaan operaation ajatus on, että sitä hoitava virkamies voi ”tapauskohtaisesti” harkita tuodako perheitä, naisia ja lapsia takaisin Suomeen.

Pöystin mukaan ”perus- ja ihmisoikeudet, erityisesti perustuslaissa ja lapsen oikeuksia koskevassa yleissopimuksessa turvattu oikeus elämään” puoltavat sitä, ”että valtioneuvosto pyrkii kansainvälisen oikeuden mukaisesti ja konsulipalvelulain mukaisten toimivaltuuksiensa nojalla ja puitteissa kotiuttamaan ainakin lapset”.

HS:n tietojen mukaan operaatiota on edistetty syksyn mittaan.