Kulmuni siirsi pallon Sdp:lle ja Rinteelle: ”Selvitykset eivät ole aukottomasti vakuuttaneet meitä” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kulmuni siirsi pallon Sdp:lle ja Rinteelle: ”Selvitykset eivät ole aukottomasti vakuuttaneet meitä”

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi keskustan puoluehalliltuksen kokouksen annista.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi keskustan puoluehalliltuksen kokouksen annista.

Julkaistu: 2.12. 19:17

Keskusta peräänkuuluttaa, että hallituksen toimintakyky on palautettava nopeasti ja keskeistä on luottamus. Se toivoo Sdp:n tekevän asiassa johtopäätökset.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni sanoo puoluehallituksen kokouksen jälkeen luottamuksen olevan keskeistä hallituksen toimintakyvyn palauttamiselle.

– Selvitykset eivät ole aukottomasti vakuuttaneet meidät. Toivomme nyt, että Sdp tekee asiasta tarvittavat johtopäätökset, Kulmuni sanoi puoluehallituksen kokouksen jälkeen.

Kulmuni kierteli, vastaamasta kysymykseen tarkoittaako keskustan viesti sitä, että puolue vaatii pääministeri Antti Rinteen (sd) eroa.

– Me olemme käsitelleet tätä hallituksen luottamusta tänään keskustan eduskukuntaryhmässä, puoluehallituksessa ja olemme pyytäneet selvityksiä, jotka eivät ole aukottomasti vakuuttaneet meitä ja sen takia asia on nyt sosiaalidemokraateilla käsittelyssä.

Kulmunilta kysyttiin, palautuuko luottamus sillä, että pääministeri vaihtuu.

– Keskusta on sitoutunut hallituskoalitioon ja viiden puolueen hallitusohjelmaan. Nyt tämä maa tarvitsee toimintakykyisen hallituksen.

Pallo on näin siirtynyt Sdp:n puoluehallitukselle ja pääministeri Rinteelle. IS:lle on arvioitu, ettei Rinne suostu eroamaan vaan taistelee asemastaan loppuun asti. Sdp:n puoluehallitus on parhaillaan koolla Helsingin Hakaniemessä. Kulmunilta kysyttiin, mitä keskusta tekee, jos Rinne ei suostu eroamaan. Hän ei siihen suoraan vastannut.

– Me toivomme, että tämä maa saa toimintakykyisen hallituksen, joka herättää ihmisten luottamusta.

Kulmuni ei myöskään suostunut vastaamaan kysymykseen, miten keskusta äänestää keskiviikkona hallituksen luottamusäänestyksessä.

– Se on huomenna ja keskiviikkona katsottava asia.

Käytännössä keskustan vetoomus tarkoittaa sitä, että se toivoo Rinteen ilmoittavan erostaan itse. Jos Rinne ei sitä tee, keskusta voi jättää oman epäluottamuslauseensa välikysymyskeskustelussa, joka käydään huomenna. Johdonmukaisuuden nimissä sen voisi olettaa äänestävän siis keskiviikon äänestyksessä Rinteen johtamalle hallitukselle epäluottamusta. Kulmuni ei asiaan kuitenkaan halunnut ottaa kantaa vaan sanoi keskustan olevan sitoutunut viiden hallituspuolueen koalitioon ja hallitusohjelmaan, mutta ei Rinne ei ole puoleen luottamusta Posti-selityksellään palauttanut.

Antti Rinteen nimeä Kulmuni ei halunnut ääneen sanoa. Sama viesti toistui puoluehallituksen lähettämässä tiedotteessa.

– Puoluehallitus toivoo, että Sdp tekee tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi, puoluehallituksen tiedotteessa sanotaan.

Siinä peräänkuulutetaan, että Suomen ja suomalaisten asioiden hoitamiseksi hallituksen toimintakyky on palautettava mahdollisimman nopeasti.

– Hallituksen toimintakyvyn kannalta aivan keskeistä on luottamus. Puoluehallituksen mielestä viikonvaihteessa saadut selvitykset Posti-tapauksesta eivät ole riittäviä.