Kommentti: Kokenut Sdp:n edustaja arvelee, ettei Rinne suostu eroamaan – ”Ajaa tarvittaessa seinään” - Politiikka - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kokenut Sdp:n edustaja arvelee, ettei Rinne suostu eroamaan – ”Ajaa tarvittaessa seinään”

Kuvituskuva
Julkaistu: 2.12. 18:41, Päivitetty 2.12. 19:39

Keskustan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen oli selvää, ettei Antti Rinne (sd) voi jatkaa nykyisen hallituksen pääministerinä. Kokenut Sdp:n edustaja arvioi, ettei Rinne suostu eroamaan, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Keskustan eduskuntaryhmän kannasta ei voinut erehtyä, kun kuunteli kokoukseen marssivia kansanedustajia.

Optimistisin arvio oli, että korkeintaan pari edustajaa saattaisi ehkä tukea Rinteen jatkoa, muut olivat kääntäneen peukalon alapäin. Kentän viesti kansanedustajille oli viikonloppuna yksiselitteisen karu: Rinne pois pääministerin paikalta, hallituksessa voidaan jatkaa ja hallituspohja on ok.

Ja kansanedustajathan äänestäjien kanssa tekemisissä ovat.

Keskustan kanta jäi muodollisesti auki, ja puoluehallitus käsittelee tilannetta maanantai-illan aikana. Se ei tilannetta muuta. Jos puoluehallitus olisi eri linjoilla kuin eduskuntaryhmä, se nolaisi puolueen kansanedustajat ja koko puolueen.

– Ryhmän kanta on selvä, eikä puoluehallitus sitä muuta, IS:lle todetaan.

Lopputulos on todellakin selvä ja selkeä: Joko luottamusta on tai sitä ei ole. Nyt ei ole. Hallituksen toisella päähallituspuolueella ei voi olla pääministeriin esimerkiksi 70-prosenttista luottamusta.

Kokouksen jälkeen keskustan puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni tiivisti, että puolueessa on henkilöön liittyvää epäluottamusta.

– Meillä on epäluottamusta tällä hetkellä olemassa, Kulmuni taiteili.

Kyse on siitä, että keskusta halusi antaa Rinteelle aikaa säädylliseen poistumiseen näyttämöltä.

– Annettiin miehelle aikaa tehdä johtopäätös, keskustan edustaja suomensi kokouksen annin IS:lle.

Rinteen asemaa ei helpottanut, että IS paljasti keskustan kokouksen alla, että Rinteen postin lajittelijoille tes:n kompensaationa esittämä kertakorvaus, jonka HS nosti esille 11.9., oli ollut esillä jo kesäkuussa eli jo ennen Postin hallituksen 11.8. pitämää kokousta. Tästäkin on liikkunut montaa tietoa.

Keskustan puheenjohtajan, elinkeinoministeri Katri Kulmunin olisi ollut turha edes yrittää kääntää ryhmän kantaa.

Keskusta haluaa siis, että nykyinen hallituspohja jatkaa.

Sdp:n puoluehallitus kokoontuu vielä maanantaina illalla. Se ei tilannetta voi enää muuttaa Rinteen osalta, mutta kyse on siitä, haluaako Sdp panna ranttaliksi, koko hallituspohjan nurin ja aloittaa ohjelma- ja pohjaneuvottelut uudestaan nollapisteestä.

Eli mitä Rinne tekee? Näin arvioi kokenut Sdp:n edustaja Ilta-Sanomille.

– Arvioin, että Rinne ei suostu eroamaan. Hän leikkii upporikasta tai rutiköyhää loppuun saakka ja ajaa tarvittaessa seinään.

Samaa uskotaan, tai pikemminkin pelätään, myös keskustassa.

Sdp joutuu miettimään jo tänä iltana, vaihtaako se suosiolla pääministeriä. Sdpn edustajan arvion mukaan varsin nuoressa puoluehallituksessa ei ole kuitenkaan ehkä ketään, kuka uskaltaisi ehdottaa Rinteelle selkeää eroratkaisua.

Sdp:n ja Rinteen vaihtoehdot ovat vähissä.

Kokoomusta tai perussuomalaisia on turha houkutella Rinteen mahdolliseen kakkoshallitukseen, sillä kummassakin puolueessa luotto nimenomaan Rinteeseen on nolla, ja se on sanottu moneen monituiseen kertaan myös ääneen.

Eli Sdp:n vaihtoehto on vaihtaa miestä. Jos Rinteen paikalle nousee esimerkiksi varapuheenjohtaja Sanna Marin tai eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, nykyinen hallituspohja voi jatkaa ennallaan. Vihreille, vasemmistoliitolla ja Rkp:lle Rinne kelpaisi pääministeriksi.

Rinne ei jaa Sdp:n sisälläkään jakamatonta tukea. Kukaan näkyvä sosialidemokraatti ei ole noussut henkilökohtaisesti Rinnettä puolustamaan. Samalla hallitus voisi saada uskottavan uuden alun pienen kuohunnan jälkeen.

Pääministeriratkaisulla on kiire, sillä takaraja on tiistain välikysymyskeskustelu. Keskustan pitää saada ryhmäpuheensa nuotit kohdilleen.

Jos tilanne on auki, tulee rumaa jälkeä. Se tuskin on kenenkään etu.

Jos Rinteen eroilmoitusta ei kuulla tiistaihin puoleen päivään mennessä, kepun tulisi johdonmukaisuuuden nimissä äänestää hallitukselle keskiviikkona epäluottamusta.

Mutta keskusta ei tämän päivän ryhmäkokouksen jälkeen voi tukea hallitusta, jota johtaisi Rinne, johon keskustan eduskuntaryhmä ei siis enää luota.

Piste.

Yhdestä asiasta sekä kepun että Sdp:n edustaja ovat herttaisen samaa mieltä: tilanne on kertakaikkisen sekava.

Outoja käänteitä saatetaan nähdä vielä ennen kuin Rinne kiikuttaa eroilmoituksensa presidentti Sauli Niinistölle. Vaikka eroamaan joutuu vain Rinne, pääministerin ero tarkoittaa nimellisesti koko hallituksen eroa, vaikka pohja jatkaisi muuten ennallaan.