Sdp:n eduskuntaryhmä odottaa epätietoisena – lähteet IS:lle: Rinteen seuraaja olisi joko Antti Lindtman tai Sanna Marin - Politiikka - Ilta-Sanomat

Sdp:n eduskuntaryhmä odottaa epätietoisena – lähteet IS:lle: Rinteen seuraaja olisi joko Antti Lindtman tai Sanna Marin

Julkaistu: 2.12. 17:27

Sdp:n puoluehallitus kokoontuu tänään kello 19.30

Sdp:n eduskuntaryhmä vakuuttaa tukevansa Rinnettä niin kauan kuin hän on pääministeri. Mutta toisaalta ryhmällä on myös vahva tahtotila siitä, että hallitus jatkaa.

Jos keskusta päättää vaatia pääministerin vaihtamista, on Sdp:llä täydet valmiudet toimia tarvittaessa nopeastikin, eduskuntaryhmästä vakuutetaan.

Sdp:n uusi pääministeri olisi tuolloin joko eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman tai liikenneministeri Sanna Marin, IS:lle arvioidaan.

Lindtman on vahva ehdokas, mutta hän on jo kerran kieltäytynyt Sdp:n työministerin pestistä. Paikalle nimettiinkin lopulta Timo Harakka.

Marin on toisaalta Sdp:n varapuheenjohtaja ja hänellä on myös ministerikokemusta aiemmasta.

Puoluesihteeri Antton Rönnholm viesti iltapäivällä, että Sdp:n puoluehallitus kokoontuu tänään kello 19.30.

Eduskuntaryhmä ei kokoontunut tänään maanantaina, mutta ryhmä olisi IS:n tietojen mukaan määrä kutsua koolle heti huomenna tiistaina aamupäivästä. Kokousvaraus on olemassa välikysymyskeskustelua varten, mutta mahdollinen tarve pidemmälle ajalle varmistuu tänään maanantaina.

Mikäli keskusta vaatisi pääministerin vaihtoa, vaatisi tämä paitsi Sdp:n puoluehallituksen, myös eduskuntaryhmän työvaliokunnan kokousta. Puoluehallituksen esitys etenisi tämän jälkeen puoluevaltuustolle, joka käytännössä siunaisi asian.

Sdp:n eduskuntaryhmässä on vallinnut lähes täysi radiohiljaisuus Postin vyyhdistä ja pääministeri Antti Rinteen (sd) asemasta koko viime viikkojen kohun ajan.

Rinteen pistämisestä vaihtoon ei ole tähän asti uskallettu juurikaan puhua edes eduskuntaryhmän sisällä.

Ilta-Sanomille kerrotaan tämän johtuvan lähinnä siitä, että Rinteen kabinetti on pitänyt tietonsa Postin vyyhdin uusimmista käänteistä pitkälti itsellään, ja eduskuntaryhmä on joutunut seuraamaan sotkun käänteitä sivusta.

– Me olemme koko ajan tulleet vähän jälkijunassa. Ryhmä on aika epätietoinen ja seuraamisasennossa, IS:lle kommentoidaan.

Esimerkiksi viime perjantaina eronneen omistajaohjausministeri Sirpa Paateron päätös tuli eduskuntaryhmälle täytenä yllätyksenä perjantaina Rinteen pitämässä tiedotustilaisuudessa.

Vielä eroa edeltäneessä torstain ryhmäkokouksessa usko ja tahto oli se, että Paateroa ei tule missään tapauksessa erottaa.

– Ja sitten yhtäkkiä niin kävikin. Totta kai Rinne sitten heivasi Paateron pois, IS:lle arvioidaan ryhmästä.

Joka tapauksessa Sdp:stä myönnetään, että tilanne on pääministeri Rinteelle äärimmäisen haastava.

Pääministeristä ei ole sunnuntain jälkeen kuulunut pihahdustakaan. Helsingin Sanomat tavoitti pääministeri Rinteen, mutta tämä ei suostunut kommentoimaan käännettä millään tavalla.

Ratkaisun avaimet ovat tällä hetkellä keskustalla, joka on kutsunut puoluehallituksensa koolle vielä tänä iltana.

Sdp:n sisällä yksi kanta on kuitenkin se, että mikäli hallitus päättäisi jatkaa nykyisellä pääministerillä, tulisi se vielä käymään puolueelle kalliiksi.

On spekuloitu, että keskusta saattaisi pyrkiä vaatimaan omia tavoitteita vielä enemmän läpi, mikäli se antaisi Rinteelle vielä uuden mahdollisuuden.

– En tiedä mitä Rinne on luvannut. Mutta Sdp olisi koko ajan ikään kuin keskustan otteessa, IS:lle sanotaan.

Toisaalta Sdp:n eduskuntaryhmästä kyseenalaistetaan se, onko pääministerin mahdollista ostaa luottamus keskustalta.

– Onko luottamukselta hinta vai onko se jotain aineetonta, mitä et voi ostaa tai myydä. Jos siinä on tapahtunut jotain tällaista osto- ja myyntiliikettä, niin sellainen luottamus ei ole mielestäni kummankaan puolelta aitoa eikä se voi olla kestävä, toinen edustaja arvioi.

– Ja sitten pitää myös pystyä olemaan sen luottamuksen arvioinen. Selvää tietysti on, että sen jälkeen on ajanjakso jolloin herkästi luottamusta punnitaan pienissäkin asioissa.

Jos Postin kaltainen tapahtuma kuitenkin toistuu, ei keskustan toimintaa tarvitse edes arvailla. Rinne saa lähteä, Sdp:n ryhmästä arvioidaan.

Sdp:n seuraava sääntömääräinen puoluekokous järjestetään myös ensi kesänä. Miten Postin vyyhti ikinä päättyykään, on puolueessa paine kova sille, että Rinteelle ilmaantuu tuolloin haastajia, IS:lle kerrotaan.

– Varmaan käydään aktiivista keskustelua kevään aikana puolueen suunnasta ja puheenjohtajuudesta. Ja olisi kummallista, jos sitä keskustelua ei käytäisi tilanteessa, jossa puolueen kannatus ei ole niissä lukemissa kuin haluaisimme, toinen Sdp:n eduskuntaryhmän jäsen sanoo.